Briselska deklaracija: Ubrzati integracije, Beograd i Priština da primene sporazume
   14 Dec 2023, 10:24    Beograd    rts    Elena Marjanović


Briselska deklaracija: Ubrzati integracije, Beograd i Priština da primene sporazume

Evropska unija poziva na ubrzanje procesa pristupanja Zapadnog Balkana tom bloku i traži od Beograda i Prištine brz napredak u normalizaciji odnosa i da u potpunosti, bez daljih odlaganja ili preduslova, primene postignute sporazume, uključujući sporazum o putu ka normalizaciji odnosa i njegov implementacioni aneks, navodi se u objavljenoj deklaraciji, s kojom se usaglasila i Srbija.


Na samitu lidera EU i Zapadnog Balkana, na kojem je Srbiju predstavljala premijerka Ana Brnabić usvojena je "Briselska deklaracija".


Kako se dodaje, od Beograda i Prištine se očekuje da nastave da ulažu kontinuirane napore za smirivanje napetosti u skladu sa zahtevima EU i da se uzdrže od jednostranih i nekoordinisanih akcija, koje bi, upozorava se, mogle da dovedu do daljih tenzija i nasilja, kao i retorike koja ne vodi normalizaciji odnosa.


Zbog sve komplikovanijeg geografskog okruženja, kojim dominira rat u Ukrajini i koje je snažno obeleženo krizom na Bliskom istoku, ugrožena je evropska i globalna bezbednost i to u okruženju pokazuje "važnost jedinstva i svrhe unutar evropske porodice". Takođe, navodi se i važnost strateškog partnerstva između EU i Zapadnog Balkana kojima se uspostavljaju još bliže veze i bolje integrisana saradnja sa EU, na osnovu zajedničkih principa i vrednosti.

Poziva se na ubrzanje procesa pridruživanja 


U tekstu se potvrđuje puna i nedvosmislena posvećenost EU perspektivi članstva Zapadnog Balkana u tom bloku i poziva na ubrzanje procesa pridruživanja, na osnovu "kredibilnih reformi partnera, poštenih i strogih uslova i i načela vlastih zasluga, što je u našem uzajamnom interesu"


U deklaraciji se traži potpuno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i napominje da će EU brzo ispitati predloge iznete u Planu rasta za unapređenje ekonomske integracije Zapadnog Balkana sa EU.


EU nastavlja da u potpunosti podržava napore visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja i specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka, navodi se.


EU očekuje "konstruktivan angažman" Beograda i Prištine, stoji u deklaraciji, "u dobroj veri i duhu kompromisa" da bi se postigao brz napredak u normalizaciji njihovih odnosa, što je kritično važno za sigurnost i stabilnost celog regiona i za osiguranje da dve strane mogu da napreduju na evropskom putu. 


"Pozivamo strane da, bez daljih odlaganja i preduslova, potpuno sprovedu Sporazum o putu normalizacije i njegov Aneks za implementaciju, kao i sve prethodne sporazume", navodi se u deklaraciji.


EU pozdravlja napredak koji su partneri sa Zapadnog Balkana postigli na svojim putevima ka EU od Samita EU - Zapadni Balkan u Tirani.


"Budućnost Zapadnog Balkana je u našoj Uniji", poručuje se u dokumentu. Napominje se da EU ima za cilj da približi Zapadni Balkan EU, pripremajući teren za pristupanje i donoseći konkretne koristi njegovim građanima već tokom procesa proširenja, i navodi da EU, u tu svrhu, namerava da istraži dodatne mere u smeru daljeg napretka ka postepenoj integraciji.


"Nadovezajući se na revidiranu metodologiju, EU podseća na poziv Evropskog saveta da se još unapredi postepena integracija regiona već tokom samog procesa proširenja, i to na reverzibilan način, zasnovan na zaslugama", navodi se u deklaraciji.


Ohrabruje se region da pojača korak reformi u vezi sa EU 
Kako se dodaje, u tom kontekstu cilj nedavne komunikacije EK o novom Planu rasta za Zapadni Balkan je da ubrza socio-ekonomsku konvergenciju između Zapadnog Balkana i EU i ohrabri region da pojača korak reformi u vezi sa EU i unapredi regionalnu ekonomsku integraciju kroz zajedničko regionalno tržište, na osnovu pravila i standarda EU. 


Navodi se da je EU spremna da razmotri predloge iznete u Planu rasta za unapređenje ekonomske integracije Zapadnog Balkana sa EU.


EU primećuje da su izneti predlozi predmet usklađivanja Zapadnog Balkana sa jedinstvenim tržištem EU i otvaranja relevatnih sektora i područja svim njegovim susedima, u skladu sa zajedničkim regionalnim tržištem, dok se istovremeno potpuno čuvaju integritet jedinstvenog tržišta EU i jednaki uslovi za sve.


EU ističe da je potrebno da se partneri sa Zapadnog Balkana opredele za inkluzivnu regionalnnu saradnju i jačanje dobrosusedskih odnosa, uključujući sa državama članicama EU.


Pozdravlja se odlučnost partnera sa Zapadnog Balkana da poštuju središnje evropske vrednosti i principe i da se prema njima obavežu, u skladu sa međunarodnim pravom. 


Potrebna su i trajna i nepovratna reformska postignuća u oblasti vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija, ekonomije i reforme javne uprave.


Brz napredak ka potpunom usklađivanju sa zajedničkom politikom EU
"Zajednička vizija budućnosti uključuje zajedničke vrednosti i zajedničku odgovornost. Dok produbljujemo našu saradnju sa partnerima, ponovo apelujemo na njih da ostvare brz i stalan napredak ka potpunom usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU (ZSBP), uključujući u pogledu restriktivniih mera, i da deluju u skladu sa time", navodi se u deklaraciji.


Pohvaljuju se partneri sa Zapadnog Balkana koji, kako se ocenjuje, već pokazuju svoju stratešku posvećenost time što se u potpunosti uklađuju sa ZSBP i ohrabruju oni koji to nisu uradili da slede njihov primer. Ističe se i važnost poboljšanog sprovođenja restriktivnih mera i sprečavanja njihovog zaobilaženja.


EU i dalje najbliži partner regiona


Ukazuje se i da je EU i dalje najbliži partner regiona, glavni investitor i trgovinski partner, kao i glavni donator. 


Napominje se da je EU posvećena ubrzavanju i daljem produbljivanju svog političkog angažmana u vezi sa politikama na Zapadnom Balkanu.


Ističe se i da je EU odlučna da dodatno ojača saradnju sa regionom kada su posredi ključna bezbednosna i odbrambena pitanja, uključujući na operativnom nivou.


Unapređenje kolektivne sajber bezbednosti


Navodi se i da će EU nastaviti da unapređuje kolektivnu sajber bezbednost u saradnji sa Zapadnim Balkanom i poručuje da će EU uveliko pojačati rad sa partnerima na, kako se navodi, suzbijanju "lažnih ruskih diskursa i dezinformacija" o ratu Rusije u Ukrajini.


U deklaraciji se pozdravlja činjenica da su se partneri sa Zapadnog Balkana usaglasili s navedenim tačkama.


Ursula fon der Lajen: Beograd i Priština da ispune svoje obaveze


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da Beograd i Priština treba da ispune svoje obaveze u okviru dijaloga sa EU i pozdravila "važne korake" koje su oni napravili ove godine postigavši Ohridski sporazum.


Fon der Lajen je na konferenciji za novinare, nakon samita EU - Zapadni Balkan, pozdravila smanjenje tenzija na severu KiM, naročito korake postignute po pitanju registarskih tablica, električne energije i priprema za vanredne opštinske izbore.


Mišel: Zapadni Balkan je deo Evrope


Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da je ideja da se da podsticaj odnosima između Zapadnog Balkana i EU. On je rekao da je na samitu pre svega istaknuto da je Zapadni Balkan deo Evrope.


"Želeli bismo samo da potvrdimo EU perspektivu za šest zemalja Zapadnog Balkana. I želimo da ojačamo saradnju u svim oblastima. A ovde govorimo o konceptu postepene integracije o kome smo mogli da razgovaramo u vrlo praktičnom smislu sa našim kolegama sa Zapadnog Balkana", rekao je Mišel.


Šarl Mišel je dodao da, ne čekajući konačnu odluku o proširenju, Zapadni Balkan se može približiti nama u EU".


Podsetio je na Plan rasta koji je predstavila Evropska komisija i istakao da je reč o veoma korisnom instrumentu.


Borelj: EU poziva na ubrzanje procesa pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana


Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj saopštio je da EU poziva na ubrzanje procesa pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana evropskom bloku.


"Ponovo potvrđujemo našu punu i nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i pozivamo na ubrzanje procesa pridruživanja", naveo je Borelj na Iksu.Slične vesti

Rat na istoku Evrope promenio volju Unije za proširenje, kakva je perspektiva Srbije

28 Mar 2024, 9:08

Otvaranjem pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, u regionu više nema nijedne države koja nije na putu evrointegracija.…

Danijel Apostolović novi šef Misije Srbije pri EU u Briselu

27 Mar 2024, 11:19

Za novog šefa misije Srbije pri EU u Briselu imenovan je Danijel Apostolović.


Ukazom predsednika Aleksandra…

Uložena rezerva na deklaraciju EU: KiM integralni deo Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244

14 Dec 2023, 10:15

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uložila je u Briselu rezervu na deklaraciju Evropske Unije, navodeći da Kosovo i Metohija…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 23. april…

SRBIJA: U utorak tokom dana dolazi do naoblačenja koje se premešta…

22 Apr 2024, 11:21

DruštvoOve nedelje kukuruz najtrgovanija…

Tokom ove sedmice preko Produktne berze prometovano je 4.525 tona robe finansijske vrednosti…

22 Apr 2024, 11:01

EkonomijaPrihodi i izdaci u 2003. viši…

U 2023. godini, prosečni mesečni prihodi u novcu i u naturi po domaćinstvu (sva domaćinstva)…

22 Apr 2024, 10:58

Kursna lista