Brankica Janković: Ne treba pratnja da vas štiti od sistema na porođaju, već da vam bude podrška
   6 Feb 2024, 11:20    Beograd    rts    Elena Marjanović


Brankica Janković: Ne treba pratnja da vas štiti od sistema na porođaju, već da vam bude podrška

Slučaj Marice Mihajlović pokrenuo je veliki broj žena da na društvenim mrežama podele svoje iskustvo porođaja i akušersko nasilje koje su doživele. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da mora da postoji kontinuirana edukacija lekara, da postoje jasne procedure i protokoli. Ne treba pratnja da vas štiti od sistema, već da vam bude podrška, poručuje Jankovićeva.


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da priprema preporuku i inicijativu koja se odnosi na problem nesavesnog postupanja u porodilištima, ali i inicijativu koja se odnosi na Zakon o hitnoj pomoći.


"Ne treba da dozvolimo stigmu, već da iskorenimo ono što jeste loše, a loša je komunikacija sa ženom u porodilištu i u tom smislu ona oseća da joj se krše ljudska prava, i pogotovo sa manjinskim grupama. Romkinje su suočene sa apsolutno neprihvatljivim govorom“, navela je Jankovićeva.


Ističe da postoje sistemi kazni i protokoli, ali da je potrebna kontinuirana edukacija i evaluacija mera.


“Potrebno je da imamo jasne procedure i protokole, od radnika na prijemu pa do lekara. U redu je da nemaju isto ushićenje kao mi i naša porodica, ali niko nema pravo da nam vređa ljudsko dostojanstvo, a do toga dolazi kada niste dovoljno edukovani u tom pogledu i ta edukacija ne mora da optereti inače već opterećene lekare. To može biti kroz jačanje timova, u toku radnog vremena", rekla je poverenica.


Reč je i o preporukama koje se odnose na jačanje kapaciteta, i prostorne i ljudske u ginekološko-akušerskim klinikama.


"Ministarstvu zdravlja je stigla inicijativa vidimo i najavu da postoji spremnost da se prihvati, da se ženama omogući pratnja, podrška člana porodice, onoga koga žena izabere ukoliko želi. To se ne sme pretvoriti u nekakvu kontrolu, da ćete se na taj način osigurati, da ćete 'dobro proći', već je to samo podrška. Ne treba pratnja da vas štiti od sistema, već da vam bude podrška", istakla je Brankica Janković.


Deo preporuka će se odnositi na posebnu proceduru u slučaju žena kod kojih se vrši procedura indukcije pobačaja.


“Jedan broj pritužbi koji nam je stigao se upravo odnosio na to, da je to jedan položaj nedostojan ljudskog bića. U tim trenucima kada se vi suočavate sa smrću svog deteta nemate adekvatnu podršku, a takvih smo imali nekoliko prijava prošle godine. Uglavnom su one anonimne i dalje žene nisu spremne, pogotovo u malim mestima, da to prijave“, rekla je Jankovićeva.


"Srbi na KiM žive život nedostojan Evrope i čoveka u 21. veku"


Misija Srbije pri Ujedinjenim nacijama uputila je zahtev za održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u februaru 2024. godine. U zahtevu se skreće pažnja na aktuelnu situaciju na teritoriji Kosova i Metohije.


Radi se pre svega o nelegalnoj odluci Privremenih institucija u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru Kosova i Metohije, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima. U dokumentu se navodi da je suštinski cilj etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora.


"Krajnje je vreme da međunarodna zajednica reaguje, ma šta mislili o njima, kada sagledate ugrožavanje osnovnih ljudskih prava, da kažu da Srbi žive život nedostojan Evrope i čoveka u 21. veku i preduzmu konkretne mere, kako Srbi na KiM ne bi bili u neravnopravnom položaju sa ostalim građanima sveta", rekla je poverenica Janković.


O ovoj temi je razgovarala i sa kolegama iz drugih država, ali, kako kaže, očekivala bi i više razumevanja i empatije jer sve što se danas dešava sa našom civilizacijom je ukalupljivanje i zauzimanje strana čak i kada su u pitanju žrtve.


"Ja im kažem – setimo se Univerzalne deklaracije gde piše da se sva ljudska bića rađaju jednaka u pravima. Ne kalkulišem koga ćemo da štitimo, mramo da štitimo prava svih ljudi jednako", poručila je Jankovićeva.


Dubokouznemiravajuća presuda u slučaju ubistva Ćuruvije


Vrhovno javno tužilaštvo zatražiće spise predmeta od nadležnog suda u vezi sa oslobađajućom presudom u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Međutim, to ne znači da će se krivični postupak ponovo pokrenuti ukoliko se utvrde nepravilnosti, već će se samo utvrđivati da li su sudovi u toku i prilikom donošenja presude povredili zakon.


“Ako mi posle četvrt veka i vraćanja postupka prvostepenom, drugostepenom sudu dobijete oslobađajuću presudu morate da kažete da je to poraz i pravosuđa i zdravog mozga. Saosećam i sa porodicom Slavka Ćuruvije i pružam punu podršku svim novinarima i novinarkama, jer svako radi posao najbolje što može. Ova poruka pravosuđa podigla je sve na noge jer ova situacija je dubokouznemiravajuća i zato što čujete da je odavno izrađena i sada je došla na svetlost dana“, rekla je Jankovićeva.


O slučaju Miloša Bikovića: Apsurd, brinem se šta će biti s našom civilizacijom


Producenti serije "Beli lotos", u čijoj je trećoj sezoni trebalo da igra Miloš Biković, otkazali su glumcu angažman. Do odluke je došlo nakon što je ukrajinsko Minstarstvo spoljnih poslova objavilo na društvenoj mreži Iks da srpski glumac i ruski državljanin "podržava Rusiju od početka invazije u punom obimu".


Potvrđeno je da će glumac zbog otkazivanja angažmana dobiti novčanu odštetu. Glumac je odlučio da iznos koji će mu HBO isplatiti usmeri u humanitarne svrhe, kao pomoć mladima da se školuju i profesionalno usavršavaju.


“Ne iznenađuje me više ništa, brinem se šta će biti sa našom civilizacijom, vidimo na delu još jedan apsurd. Umetnost je ogledalo društva, što ne važi samo za naše, već za sve na globalnom nivou“, rekla je Brankica.


Istakla je da je neverovatno da se Miloš Biković optužuje da je kršio norme međunarodnog prava i podržavao genocid i da je zbog toga izgubio ulogu.


“Ponosna sam na naše glumce što i u našim društvenim procesima dobro razumeju stanje i spremni su da izađu i budu na strani zdravog rauzuma“, rekla je poverenica Brankica Janković.Slične vesti

Kako lekari dođu od "želim da pomognem" do "kravo jedna, odalamiću te"

1 Feb 2024, 9:29

Organizacija "Centar za mame" podnela je Ministarstvu zdravlja 15 preporuka za poboljšanje stanja u porodilištima.…

Saveti profesorke Basare onkološkim pacijentima: Ne koristite neproverene preparate i redovno se kontrolišite

7 Dec 2023, 11:30

U svetu i kod nas je sve više onkoloških i hematoloških pacijenata. Čuveni onkolog i hematolog prof.…

Novo vreme poseta i elektronska kontrola pristupa u požarevačkoj Bolnici

17 Nov 2023, 12:22

Opšta bolnica Požarevac uvodi novo vreme posete pacijentima, kao i elektronsku kontrolu pristupa zaposlenih. Nove…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PoljoprivredaZaštita vinove loze na stand by

Vinova loza se nalazi u fazi cvetanja i uprkos idealnim uslovima za razvoj infekcije, tretnani…

23 May 2024, 14:18

SportPromocija ženske košarke u Požarevcu

SKU  “Lavice 012 ” i KK Po Basket intenzivno rade na promociji ženske košarke…

23 May 2024, 14:15

DruštvoEksplozija cena smeštaja zbog…

Na Ušću već danima traju pripreme za dva koncerta nemačke rok grupe Ramštajn, u petak i u…

23 May 2024, 14:11

Kursna lista