Borovčanin za RTS: Na Ekspu ćemo tri meseca imati svet u malom, prevazići ćemo Lisabon
   17 Jun 2024, 11:49    Beograd    rts    Elena Marjanović


Borovčanin za RTS: Na Ekspu ćemo tri meseca imati svet u malom, prevazići ćemo Lisabon

Želimo da svet dođe na jedno mesto, da igramo za čovečanstvo koje je pred veklikim izazovima, rekao je za RTS direktor preduzeća "Ekspo 2027" Dušan Borovčanin. Radovi moraju biti završeni do kraja 2026. godine, kada zemlje počinju da opremaju paviljone, kaže Borovčanin ističući da će se prevazići Lisabon iz 1998. godine i da će Srbija imati svoje adute.


OD 15. maja do 15. avgusta 2027. godine Srbija će biti centar sveta. Predstavnici više od 120 zemalja biće gosti naše prestonice.Specijalizovana Ekspo izložba za koju odavno teku pripreme predstaviće nas svetu pod sloganom "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve“.


Direktor preduzeća "Ekspo 2027" Dušan Borovčanin rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je taj projekat veliki izazov a raditi na njemu je velika privilegija.


"Mislim da smo mnogo uradili poslednjih godinu dana. Evo, sada će nepunih godinu dana od kako smo izabrani za zemlju domaćina. Pre tri nedelje bio je ovde prvi čoveka Međunarodnog biroa za izložbe. To je međuvladina organizacija u okviru koja se održava ova ideja“, napominje Borovčanin.


Veliko interesovanje za Beograd


Podseća da će se Olimpijske igre održati u Parizu, pod okriljem Međunarodnog olimpijskog komiteta. "Isto je u našem slučaju kada su svetske izložbe u pitanju. One se održavaju pod okriljem Međunarodnog biroa. Dakle, pre tri nedelje smo imali posetu prvog čoveka. On je impresioniran onim što je video ovde i potvrdio ono što smo i mi donekle znali, a to je da vlada zaista veliko interesovanje za Beograd, koji je grad domaćin 2027. godine“, podvukao je Borovčanin.


Prema njegovim rečima, ono što je veoma važno za ovaj projekat, to je da smo se po prvi put odvažili da se kandidujemo, i pobedili u jednom od najkompetitivnijih takmičenja kada su u pitanju specijalizovane izložbe, a onda sami sebi postavili tako visoke ciljeve sa pravom da ovu šansu iskoristimo na pravi način.


Kako će izgledati paviljoni


Borovčanin kaže da su paviljoni na Ekspu kao privremene zgrade, to su objekti u kojima se zemlje predstavljaju.


"Jedan paviljon je od hiljadu kvadrata u osnovi, to je kao nekih pet, šest, deset velikih stanova i devet metara u visinu, kao otprilike tri sprata, neke uobičajene visine. Zemlje se trude da se na što bolji način predstave na izložbama. I ono što je za naše ljude važno je da imate ceo svet pod nogama“, uporedio je Borovčanin.


Svako od nas, nažalost, neće imati priliku da obiđe svaku zemlju sveta. "Ovde ćemo za tri meseca imati priliku da se upoznamo sa onim što je najvažnije i što predstavlja i kulturu, i tradiciju, i istoriju tih zemalja. Ali ne samo to, nego da možda čujemo i neko predavanje", dodaje direktor "Ekspa".


Takođe da se možda upoznamo sa nekim kulturnim grupama, plesnim tačkama iz tih zemalja. To je ono po čemu je Ekspo poznat, ne pop kultura, nego baš ta raznolikost čitavog sveta na jednom mestu, dodao je Borovčanin.


"Igraj za čovečanstvo"


Svaki Ekspo ima zadatu temu na koju svaka zemlja članica, odnosno učesnica, treba da odgovori.


Borovčanin napominje da ne znamo kako će 2027. godine svet izgledati. Bile su krize i decenijama iza nas i postoje primeri izložbi kada se svet skupio na jednom mestu i kada su kroz razgovore, kroz zajedničku komunikaciju nalazili načine kako da nastave dalje, podseća on.


Direktor preduzeća "Ekspo" kaže da je poziv na akciju formulisan kroz slogan "Igraj ili igra za čovečanstvo“. Igra je, kako kaže, nešto što spaja, što nas ujedinjuje.


Moć igre


"Kada smo mali ne moramo ni da govorimo istim jezikom. Ne treba niko ni da nas uči. Mi smo dovoljno sposobni da se igramo, da komuniciramo. Igra kao sastavni element i sporta i muzike ima moć da ujedini, čak i da leči. Ali ono što se recimo često zaboravlja to je da je ona sastavni deo jednog kreativnog načina razmišljanja. Igra je vrlo često u osnovi i naučnih inovacija. I u tom smislu naša tema je podeljena, mi smo to nazvali Moć igre", ističe Borovčanin.


Prema njegovim rečima, tema Ekspa je podeljena na tri stuba, jedan je moć igre - ostavljen je zemljama koje su tehnološki i naučni veoma napredne i mogu da predstave svoje inovacije na Ekspu.


Sa druge strane, igra kao sastavni deo sporta i muzike - služi da zemlje predstave identitet, tradiciju i kulturu.


Aduti Srbije


Atomijum u Briselu, Ajfelov toranj u Parizu su zaostavštine ekspoa koji su se održavali u tim gradovima.


Odgovarajući na pitanje da li će Srbija imati nešto tako specifično, Borovčanin kaže da ćemo imati jedan novi deo grada koji se razvija.


"Mislim da je u tom kontekstu možda Lisabon 1998. najpribližniji Ekspou u Beogradu, ali ja sam siguran da ćemo mi daleko prevazići Lisabon iz 1998. Dakle, to je čitav jedan novi deo grada koji se razvija. Naravno, tu će biti i novi Beogradski sajam, jedna muzejska četvrt, pored toga i nacionalni stadion, rezidencijalni kompleks, odnosno nacionalni paviljon Srbije", zaključio je Borovčanin.Slične vesti

Đurić: Predsedavanje Mađarske EU može da da novi implus integracijama Zapadnog Balkana

25 Jun 2024, 11:07

Sef srpske diplomatije Marko Đurić rekao je da je tokom sastanka ministara spoljnih poslova EU sa predstavnicima Zapadnog…

Čadež: Ogroman potencijal za saradnju srpskih i japanskih kompanija

11 Jun 2024, 12:42

Japanske kompanije zainteresovane su za ulaganja u Srbiji, u sektore tekstilne, mašinske i prehrambene industrije,…

Japan unapređuje saradnju sa Srbijom i otvara vrata ka centralnoj Evropi

6 Jun 2024, 10:34

Državno-privredna delegacija Srbije se drugog dana boravka u zvaničnoj poseti Japanu, sastala se sa ministrima ekonomije,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Servisne informacijeIzmenjeno radno vreme Gradskog…

Na Gradskom bazenu u Požarevcu u subotu, 13. jula, održava se Državno prvenstvo u triatlonu.…

12 Jul 2024, 12:17

DruštvoProf. Đenić: Na VMA broj pregleda…

Nastavlja se tropski talas u Srbiji. Zato lekari apeluju i na hronične bolesnike i na one…

12 Jul 2024, 10:45

PolitikaVučić se danas obraća javnosti…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se danas javnosti Obraćanje predsednika…

12 Jul 2024, 10:41

Kursna lista