Bogati sadržaji Istorijskog arhiva Požarevac
   22 Nov 2022, 10:20    Požarevac    sattv    Elena Marjanović


Bogati sadržaji Istorijskog arhiva Požarevac

Sadržaji koje je priredio Istorijski arhiv Požarevac u ovoj ili pripremio za narednu godinu, odraz su dugogodišnjeg iskustva i rada na čuvanju i prezentaciji arhivske građe. Požarevačka ustanova sarađuje sa mnogobrojnim srodnim institucijama u zemlji i inostranstvu, a njene postavke i publikacije su veoma tražene. Ovo je samo jedan deo.

Atraktivna izložbena postavka Istorijskog arhiva Požarevac, Narodnog muzeja Požarevac, Vojnog arhiva Beograd, Vojnog muzeja i Medija centar „Odbrana“ Ministarstva odbrane Republike Srbije. „Ratna slika Srbije u II svetskom ratu 1941-1945“ i ove godine je nastavila svoj  život kroz gostovanja u Valjevu, povodom dana Državnosti republike Srbije  i u Paraćinu povodom dana oslobođenja. Izložbe su omogućili lokalne samouprave i lokalni muzeji. Inače izložba je nastala 2020. godine u okviru obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom i nacizmom, pod pokroviteljstvom grada Požarevca i Ministarstva odbrane republike Srbije 


Veoma je aktuelna i atraktivna stalna postavka u dvorištu depoa istorijskog arhiva „Moda u Požarevcu 1880-1929 – susret Istoka i Zapada i „Požarevac na starim fotografijama“ sa kraja XIX i početka XX veka, kao i Spomen izložbena postavka „Dva veka vojske u Baničevu“ koja je postavljena u okviru kopleksa kasarne „Pavle Jurišić Šturm“.


Istorijski arhiv Požarevac je prepoznatljiv po brojim publikacijama koje se priređuju u okviru edicija. Najzanimljivija je svakako naučna monografija „Kazneno-popravni zavodi u Srbiji – primer Kazneno-popravnog zavoda Požarevac, Zabela 1918-1945 – knjiga druga“, koja je rezultat zajedničkog višegodišnjeg istraživačkog poduhvata Istorijskog arhiva Požarevac i Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu. Ništa manje atraktivna je edicija “Naučno informativna sredstva o arhivskoj građi“. Pređena je i jedanaesta sveska časopisa „Zapis“


Završen je i zbornik priređene  arhivske građe na temu razvoj saobraćajne službe požarevačke železnice u dunavskoj banovini 1929-1941.


Do kraja godine trebalo bi da bude promovisana monografija Uloga žena u društvenom, kulturnom i političkom Požarevca i Brničevskog okruga krajem XIX i prvoj polovini XX veka, koja je objavljena u ediciji posebna izdanja autora dr Dragane Miloradović, arhivskog savetnika Arhiva.


U toku je realizacija još jedne „Avanture u Arhivu“ namenjene predškolcima i osnovcima, a u saradnji sa OŠ „Kralj Aleksandar prvi“, ove godine pod nazivom „Sačuvajmo našu prošlost, hajde da pravimo zajedno porodični album“. Prezentacija bi trebalo da se dogodi u decembru.


I na kraju ali ne manje važno je elekronsko izdnje „Arhivalija meseca“ na portalu Istorijskog arhiva Požarevac, gde se mogu naći i ostale aktivnosti ustanove. I to je samo deo aktivnosti Istorijskog arhiva Požareavac. U godini jubileja 75 godina ustanove naredne godine biće još više.


Tekst je nastao u okviru projekta „Sva četiri godišnja doba“, po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata iz budžeta Grada Požarevca, radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2022. godini.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.Slične vesti

Prvaci prave porodični album

24 Nov 2022, 14:00

U Osnovnoj školi „Kralj Aleksandar Prvi“ u Požarevcu počela je realizacija  vaspitno-obrazovne aktivnosti…

Izložba "Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945" otvorena u Zavičajnom muzeju u Paraćinu

15 Oct 2022, 7:58

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja Paraćina u Drugom svetskom ratu, u Zavičajnom muzeju u Paraćinu, 13. oktobra 2022.…

Izložba "Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945." u Paraćinu

13 Oct 2022, 9:48

U galeriji Zavičajnog muzeja u Paraćinu od danas će biti otvorena izložba arhivskih dokumenata, fotografija i muzejskih…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPredstavnici turističkih agencije…

Predstavnici turističkih agencija iz regiona tokom proteklog vikenda boravili na Zlatiboru…

30 Nov 2022, 10:32

EkonomijaPovršinski kop „Drmno“: Efikasan…

Efikasan rad objekata za isušivanje Površinskog kopa „Drmno“. Za…

30 Nov 2022, 10:03

DruštvoKisić: Deca koja vrše nasilje…

Deca koja su vršila nasilje nisu mala i treba da snose posledice za svoje postupke,…

30 Nov 2022, 9:52

Kursna lista