Bogati sadržaji Istorijskog arhiva Požarevac
   22 Nov 2022, 10:20    Požarevac    sattv    Elena Marjanović


Bogati sadržaji Istorijskog arhiva Požarevac

Sadržaji koje je priredio Istorijski arhiv Požarevac u ovoj ili pripremio za narednu godinu, odraz su dugogodišnjeg iskustva i rada na čuvanju i prezentaciji arhivske građe. Požarevačka ustanova sarađuje sa mnogobrojnim srodnim institucijama u zemlji i inostranstvu, a njene postavke i publikacije su veoma tražene. Ovo je samo jedan deo.

Atraktivna izložbena postavka Istorijskog arhiva Požarevac, Narodnog muzeja Požarevac, Vojnog arhiva Beograd, Vojnog muzeja i Medija centar „Odbrana“ Ministarstva odbrane Republike Srbije. „Ratna slika Srbije u II svetskom ratu 1941-1945“ i ove godine je nastavila svoj  život kroz gostovanja u Valjevu, povodom dana Državnosti republike Srbije  i u Paraćinu povodom dana oslobođenja. Izložbe su omogućili lokalne samouprave i lokalni muzeji. Inače izložba je nastala 2020. godine u okviru obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom i nacizmom, pod pokroviteljstvom grada Požarevca i Ministarstva odbrane republike Srbije 


Veoma je aktuelna i atraktivna stalna postavka u dvorištu depoa istorijskog arhiva „Moda u Požarevcu 1880-1929 – susret Istoka i Zapada i „Požarevac na starim fotografijama“ sa kraja XIX i početka XX veka, kao i Spomen izložbena postavka „Dva veka vojske u Baničevu“ koja je postavljena u okviru kopleksa kasarne „Pavle Jurišić Šturm“.


Istorijski arhiv Požarevac je prepoznatljiv po brojim publikacijama koje se priređuju u okviru edicija. Najzanimljivija je svakako naučna monografija „Kazneno-popravni zavodi u Srbiji – primer Kazneno-popravnog zavoda Požarevac, Zabela 1918-1945 – knjiga druga“, koja je rezultat zajedničkog višegodišnjeg istraživačkog poduhvata Istorijskog arhiva Požarevac i Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu. Ništa manje atraktivna je edicija “Naučno informativna sredstva o arhivskoj građi“. Pređena je i jedanaesta sveska časopisa „Zapis“


Završen je i zbornik priređene  arhivske građe na temu razvoj saobraćajne službe požarevačke železnice u dunavskoj banovini 1929-1941.


Do kraja godine trebalo bi da bude promovisana monografija Uloga žena u društvenom, kulturnom i političkom Požarevca i Brničevskog okruga krajem XIX i prvoj polovini XX veka, koja je objavljena u ediciji posebna izdanja autora dr Dragane Miloradović, arhivskog savetnika Arhiva.


U toku je realizacija još jedne „Avanture u Arhivu“ namenjene predškolcima i osnovcima, a u saradnji sa OŠ „Kralj Aleksandar prvi“, ove godine pod nazivom „Sačuvajmo našu prošlost, hajde da pravimo zajedno porodični album“. Prezentacija bi trebalo da se dogodi u decembru.


I na kraju ali ne manje važno je elekronsko izdnje „Arhivalija meseca“ na portalu Istorijskog arhiva Požarevac, gde se mogu naći i ostale aktivnosti ustanove. I to je samo deo aktivnosti Istorijskog arhiva Požareavac. U godini jubileja 75 godina ustanove naredne godine biće još više.


Tekst je nastao u okviru projekta „Sva četiri godišnja doba“, po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata iz budžeta Grada Požarevca, radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2022. godini.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.Slične vesti

Jubilej Istorijskog arhiva Požarevac, 75 godina postojanja i rada

30 Jun 2023, 14:36

Istorijski arhiv Požarevac obeležio je jubilej – 75 vrednih, uspešnih i kvalitetnih godina postojanja i rada. 

"Zapisi - Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac"

29 Apr 2023, 10:48

Savremeni arhivi doživljavaju se kao otvorene ustanove dostupne svim korisnicima koji aktivno doprinose kulturnom životu…

Nemi, a vrlo rečiti svedoci vekova koje čuva Istorijski arhiv Požarevac

13 Apr 2023, 12:20

Već 75 godina Arhiv sakuplja neme, a, ipak, vrlo rečite svedoke vekova i čuva u amanet onih koji se još nisu rodili.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaU onlajn supermarketu – nova prilika…

Sve više malih proizvođača pokušava da dođe do kupaca preko sopstvenih onlajn…

25 Sep 2023, 10:07

DruštvoNiču tri naučno-tehnološka parka,…

Ministarstvo za javna ulaganja raspisalo je tender za izgradnju Naučno–tehnoloških…

25 Sep 2023, 10:03

DruštvoPočela isplata pomoći za decu…

Danas i sutra isplaćuje se jednokratna pomoć države roditeljima dece uzrasta do 16 godina.…

25 Sep 2023, 10:01

Kursna lista