Biološka rekultivacija kopa "Drmno"  i u 2022. godini
   21 Jan 2022, 9:42    Kostolac    sattv, Energija Kostolac    Elena Marjanović


Biološka rekultivacija kopa "Drmno" i u 2022. godini

Završeni su svi poslovi na biološka rekultivacija kopa „Drmno” planirani za 2021. godinu. Ugovor za biološku rekultivaciju za 2022. potpisan je u drugoj polovini decembra
 
Svi predviđeni poslovi na biološkoj rekultivaciji degradiranih površina kopa „Drmno“ planirani za 2021. godinu završeni su.


− U 2021. godini, biološkom rekultivacijom uspešno je pošumljeno pet hektara kosina unutrašnjeg odlagališta PK „Drmno“, čime je upotpunjen takozvani prsten kosina oko unutrašnjeg odlagališta. Posađeno je 1.100 sadnica bagrema po hektaru, što znači da je pošumljavanje obavljeno sa ukupno 5.500 sadnica – objasnio je Velimir Damnjanović, samostalni inženjer za biološku rekultivaciju. –




Prilikom sadnje dodavani su suplementi i humus u predviđenim količinama, kako bi se poboljšala struktura zemljišta i obezbedio uspešan prijem sadnica. Nakon sadnje bagrema primenjene su sve mere nege sadnica: okopavanje i formiranje čanaka oko sadnica, orezivanje, zalivanje, košenje oko sadnica i međuredno košenje.


Pored šumske biološke rekultivacije, u ovom periodu obavljena je i poljoprivredna biološka rekultivacija na 10 hektara ravnih vršnih delova na unutrašnjem odlagalištu PK „Drmno“. Uspešno je posejana lucerka u predviđenom vremenu za setvu. Setvi lucerke prethodili su radovi na pripremanju zemljišta za setvu (duboko oranje, tanjiranje, setvospremanje, drljanje), kao i dodavanje adekvatnih đubriva za setvu.


Radovi u okviru biološke rekultivacije obuhvatili su i sve mere nege starih zasada bagrema na površini od 47 hektara, a tretirani su i usevi lucerke i leguminoze.





Damnjanović kaže da su na spoljašnjem odlagalištu, kao i prethodnih godina, sprovedene sve mere nege na zasadima paulovnije na površini od 3,5 hektara i voćnjaka površine 2,5 hektara.


On ističe da su završeni i poslovi u okviru gazdinske jedinice „Kopovi Kostolac“, vezani za gajenje i čuvanje šuma na objektima GJ – PK „Ćirikovac“, „Klenovnik“ i „Kostolac“, a pošumljena je i površina od jednog hektara u odeljenju 10, koje gravitira prema deponiji pepela i šljake Srednje kostolačko ostrvo.
Formiran je novi eko-pojas naselja Kanal pošumljavanjem sa 1.015 sadnica klona topole M1, uz primenu svih propisanih mera pri sadnji, računajući i mere nege sadnica (zalivanje i međuredno košenje).


Kada je u pitanju tehnička rekultivacija, prema rečima našeg sagovornika, 2021. pripremljene su ravne površine vršne etaže unutrašnjeg odlagališta PK „Drmno“, od 50 hektara i kose površine treće etaže od pet hektara. Na ravnoj površini od 50 hektara planirano je da se poseju lucerka i leguminoza, a na kosini površine pet hektara biće posađen bagrem. Ugovor za biološku rekultivaciju za 2022. potpisan je u drugoj polovini decembra.



Slične vesti

Stabilno na kopu "Drmno"

17 Aug 2023, 12:31

Posle obilnih padavina, koje su trajale skoro 24 časa i kada je na kopu „Drmno“ palo oko 95 litara vode po kvadratnom…

Proizvodnja na površinskom kopu "Drmno" u skladu sa bilansima

24 Nov 2022, 10:23

Proizvodnja na površinskom kopu „Drmno“u skladu sa bilansima iskopana 995.081 tona uglja

Rudari…

Površinski kop "Drmno" - Modernizovan dispečerski centar

3 Nov 2022, 12:50

Realizacijom projekta modernizacije dispečerskog centra za peti BTO sistem uspostavljena je bolja i savremenija kontrola…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista