BIBLIOTEKA U GOLUPCU CENTAR RAZVOJA KULTURE I PISANE REČI
   4 Nov 2017, 11:10    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


BIBLIOTEKA U GOLUPCU CENTAR RAZVOJA KULTURE I PISANE REČI

Narodna biblioteka ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu osnovana je daleke 1871.godine,raspolaže sa književnim fondom od preko 30 hiljada naslova i jedina je kulturna ustanova u ovom gradu na Dunavu.


Pored  bibliotekarske delatnosti,Narodna biblioteka radi i na realizaciji raznih projekata za mlade,u okviru radionica,književnih susreta i večeri,organizovanju koncerata i likovnih izložbi kao i očuvanju kulturnog nasleđa i negovanju narodnih običaja i tradicije.

U biblioteci su zadovoljni svojim  aktivnostima  jer je planirani plan i program rada za ovu godinu realizovan.


      -Do kraja godine predstoje nam još  aktivnosti koje će upotpuniti ono što je isplanirano i što će se dešavati u našoj Biblioteci.Imali smo za nama jedno uspešno kulturno leto ispunjeno brojnim manifestacijama, što  smo samostalno organizovali ili u saradnji sa Turističkom organizacijom uz veliku podršku Opštine.Manifestacije koje su održane na području  opštine Golubac,bile su dobro medijski propraćene,tako da javnost o njima i dosta zna,a većina tih manifestacija je nastavak onoga što je predhodne godine rađeno.Od samog početka sprovodimo sve ono što je ranije bilo dobro i prihvaćeno od strane naših građana.Ovako našu prakstu smo nastavili u ovoj godini i tako ćemo nastaviti  i u buduće.Bilo je raznih noviteta,mnogo toga što ranije nije realizovano i što su ljudi sa velikim odobravanjem to videli što se može primetiti po velikoj posećenosti književnih večeri,raznim manifestacijama u vidu klasične muzike,zatim muzike koju slušaju i vole mlađe generacije kao što je rok,pop pa i narodna,kaže vd direktora Jasmina Glišić.

U okviru Biblioteke postoji i Folklorni ansambl koji  broji oko 50-tak članova svih uzrasta  gde svojim nastupima u Srbiji i van granica naše zemlje predstavljaju  narodne običaje i tradiciju ovoga kraja.
  -Ono što radimo i što osoblje Biblioteke ističe i time se ponosi je, naš Folklorni ansambl, koji je na mnogobrojnim gostovanjima i nastupima predstavljao običaje,pesmu i igru našeg kraja. Biblioteka je jedina ustanova kulture i ujedno predstavlja i kulturni centar u opštini Golubac.Ansabl trenutno priprema nove koreografije koje će naši građani moći da vide i čuju na samostalnom koncertu koji će održati u ovom mesecu,dodala je Glišić.

        Pored obeležavanja važnih datuma posvećeni mladima,Narodna biblioteka  nagrađuje mlade čitaoce  koji u toku godine pročitaju najviše knjiga,što je jedan od podsticaja da se mnogi opredele da im knjiga bude navika.

         Ova kulturna ustanova realizaovala je i  projekat koji se bavi zaštitom nematerijalnog kulturnog nasleđa,a   proizvod tog projekta je  mobilna aplikacija  ,,Putevima zmaja kroz Golubac’’,gde su sačuvane od zaborava priče i legende Golubačkog kraja i  severoIstočne Srbije.
 
Lj.Nastasijević

 Slične vesti

Predstavljen legat Nikole Sikimića Maksima u kučevačkoj Biblioteci

12 Apr 2024, 9:52

U biblioteci u Kučevu, u prisustvu predstavnika lokalne samouprave i direktora kučevskih ustanova, predstavljen je legat…

Šta mališanima najviše privlači pažnju u biblioteci

30 Mar 2024, 11:36

Bilo da se radi o slikovnici, bajci, ili edukativnom sadržaju, dobra knjiga je jedna od najvećih radosti detinjstva. Šta…

Život sa Krunom 2

20 Mar 2024, 10:46

U Požarevcu je predstavljena  nova knjiga Nevene Živanović Život sa Krunom 2
 
 
U Centru za kulturu priređena…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 16. april…

SRBIJA: U utorak stiže promena vremena uz velike temperaturne razlike…

15 Apr 2024, 13:32

KulturaNarodna biblioteka priprema kulturno…

Narodna bibliotaka “Veljko Dugošević” Golubac je centar svih kulturnh dešavanja…

15 Apr 2024, 11:53

PrivredaSubvencije nisu isplaćene na vreme…

Subvencije nisu isplaćene na vreme jer korisnici ne proveravaju eSanduče kažu u Upravi za…

15 Apr 2024, 11:34

Kursna lista