BERBA KUKURUZA U TOKU SETVA PŠENICE NA POČETKU
   4 Oct 2017, 14:52    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


BERBA KUKURUZA U TOKU SETVA PŠENICE NA POČETKU

U   opštini Golubac berba kukuruza je na samom početku i do danas obavljena je na  15 odsto zasejanih površina.   Po rečima stručnjaka prosečni prinosi su manji od 30 do 60 odsto u odnosu na prošlu godinu i kreću se od 2,5 do 3 tona suvog zrna po hektaru. Oni  ističu da se sa 4.500 hektara očekuje rod kukuruza od oko 15 hiljade tona, što je gotovo 40 odsto manje nego lane, uz prosečan prinos od preko 4,5 tona po hektaru.

To je dovoljno za domaće potrebe, jer  stanovništvu treba  oko 10 hiljada tona, dok bi za prodaju bilo raspoloživo oko 5.000 tona. U odelenju za poljoprivredu,kancelarije za lokalni ekonomski razvoj  ove podunavske opštine,procenjuju da bi se se od prodaje kukuruza mogao ostvariti prihod od 24 miliona dinara, što je za 10 odsto manje  nego lane.


Ovakav prinos je posledica nepravilnog rasporeda padavina, tokom vegetacije. Po merenjima u tom periodu palo je oko 300 litara, što je dovoljno za vegetaciju kukuruza , ali pod uslovom da bude pravilno raspoređena. Nažalost, samo u maju je palo više od 100 litara kiše“,dodaju stručnjaci. Pored toga, po njihovim rečima, još negativniji uticaj od deficita vlage na prinos, imale su visoke dnevne temperature u kritičnim fazama razvoja kukuruza, oplodnje i nalivanja zrna. Padavine u tom periodu veoma brzo su isparavale i nisu doprle do korena. Sa druge stane u velikoj meri je izostala ioplodnja.

          Ovogodišnji rod suncokreta sa 200 hektara je oko 2,8 do 3,2  tone, što je manje u odnosu na prošlu godinu za 10,3odsto, uz prosečan prinos od 2,5 tone po hektaru.

         Kako tvrde golubački   poljoprivrednici, pred jesenju setvu pšenice prava situacija je sasvim drugačija. Od ove sedmice počeo je  idelan agrotehnički rok za setvu pšenice. Ovogodišnja preporuka  proizvođačima je da se opredele za sorte prve tehnološke klase, čija je genetska predispozicija sadržaj proteina u zrnu, veći od 13 odsto.

         Optimalni rok za setvu pšenice je od 5. do 20. oktobra, a ječma kraj septembra do 10. oktobra.
         Uporedo sa skidanjem letine,u toku je priprema  zemljišta i setva pšenice koja je samom početku. Poljoprivrednici kažu da su toliko finansijski iscrpljenji da nemaju novca čak ni za seme,pa će morati da seme koriste iz ambara.Mnogi od njih neće moći koristiti i mešano đubrivo za obradu zemljišta čija je cena jednog džaka od 50 kilograma oko 2.200 dinara.

          Izvesno je da će se i ove jeseni, kao i prethodnih godina, najveći deo površina pod pšenicom sejati van optimalnog agrotehničkog roka , koji će proteći u berbi kukuruza, a očekuje se da će hlebno žito biti zasejano na manjim površinama nego lane, odnosno na oko 2.000. hektara.
Lj.NastasijevićSlične vesti

U opštini Golubac kasni berba kukuruza a setva ozimih useva na početku

23 Oct 2023, 13:06

U opštini Golubac berba kukuruza je u punom jeku na zasejanih 4.500 hektara I do  danas obavljena je na 70 odsto…

Kukuruza će biti za izvoz, ali je pitanje da li ćemo moći da ga isporučimo kupcima

5 Oct 2023, 10:30

Ove godine očekuje se da rod kukuruza bude između 6,2 i 6,7 miliona tona. To znači da ćemo za izvoz imati više od dva miliona…

Prinos kukuruza od skoro 15.000 tona po hektaru na oglednom polju u srcu Stiga

23 Sep 2023, 13:33

U stiškoj ravnici, u naselju Kurjače, petak je bio dan za skidanje kukuruza na oglednoj parceli površine četiri,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Požarevcu od početka godine…

Na području Policijske uprave Požarevac od početka godine registrovana su čak 129 požara,…

28 Feb 2024, 17:18

Vremenska prognozaPrognoza za četvrtak, 29. Februar…

SRBIJA: U četvrtak toplo i promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima.…

28 Feb 2024, 13:45

DruštvoRadovi na rekonstrukciji "Čikoša"…

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca obišao je radove na rekonstrukciji „Čikoša“…

28 Feb 2024, 13:12

Kursna lista