BERBA KUKURUZA I SETVA PŠENICE U OPŠTINI GOLUBAC
   25 Oct 2019, 14:01    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


BERBA KUKURUZA I SETVA PŠENICE U OPŠTINI GOLUBAC

U opštini Golubac berba kukuruza na zasejanih 4.500 hektara još nije završena,pa je do danas obavljena na 95 odsto površina,a kad je jesenja setva u pitanju ona je na samom početku.

Miholjsko leto dobro je došlo za skidanje roda kukuruza,ali nepovoljno utiče na obradu zemljišta za setvu ozimih useva.Nalazimo se u ataru naselja Klenje na imanju poljoprivrednog proizvođača Zorana Jovanovića iz Rabrova koji završava ovogodišnju berbu kukuruza I pitamo ga kako teče berba I kakvi su prinosi.

          -Ove godine možemo reći da rodilo zadovoljavajuće I prinosi se kretali od 7 do 9 tona po hektaru.Vlaga je u početku bila oko 15 odsto,ali kako je prolazilo vreme ona se spustila na 13,tako da nije bilo odbitaka,a cena je 14,5 dinara. Celokupan rod predao sam Zadruzi ,,Divan’’ iz Makca I odmah dobio novac.Sejem samo Pionireve sorte sa kraćom vegaticom,kaže poljoprivrednik Zoran Jovanović iz Rabrova.

          Jovanović kaže da je pored upotrebe agrotehnike potrebno I iskustvo kao I poznavanje kvaliteta zemljišta I upotreba visokorodnih sorti semena.
          -Pored upotrebe potpuine agrotehnike,potrebno je I isksustvo koje se stiče decenijama,jer jedna sorta ne može da dobro rodi na svim oranicama.Zato se treba prilagoditi ovim uslovima I setvu obaviti sa određenim sklopom semena I upotrebiti određena hraniva za to podneblje,dodaje Jovanović.
          Ovaj proizvođač koji obražuju oko stotinu hektara na kojima dominiraju suncokret I pšenica,ostvario je rekordnu proizvodnju suncokreta od 4,3 tone po hektaru I pšenice od 6 tone  pre desetak dana završeio je setvu pšenice na 50 hektara.
           -Zbog suše zemljište je ove godine bilo nepovoljno za setvu pšenice,bilo je dosta prašine na oranicama,tako da nisam  previse površinski sloj zemljišta usitnio da nebi došlo do brzog nicanja. Jer,ako dođe do brzog nicanja,a padne samo mala količine kiše I  uđemo u novembar I decembar,imaćemo smanjene klijavosti zrna od 20-30 odsto po hektaru. Zato treba sejati malo dublje I ta pšenica će nići samo u slučaju kada dobije preko 20 litara kiše po kvadratnom metro. Posejao sam 50 hektara pšenice I uglavnom sam sejao ,,Sindžentine’’ sorte pšenice.Za ovo podneblje najbolje se pokazala sorta ..mojson’’ koja je za sve uslove gajenja I otporna na izmrzavanje.I,ako bude posejannnnna I u januaru,daće u žetvi oko sedam tona po jednom hektaru,objašnjava Zoran Jovanović.

Poljoprivrednik Ivan Cvejić iz Velike Bresnice  koji poseduje kompletnu mehanizaciju za proizvodnju ratarskih kultura ,je jedan od mladih poljoprivrednika koji nastavlja porodičnu tradiciju I na površini od 60 hektara  proizvodi pšenicu,kukuruz I suncokret.

          -Berba teče dobro,bez problema,pri karju smo ovog posla,evo danas radimo I malo uslugu drugim proizvođačima,a kada je u pitanju berba kukuruza,ona je pri kraju I do sada je završena na 95 odsto zasejanih površina.Zadovoljan sam prinosima,upotrebio sam punu agrotehniku I ostvario prinos od 7,5 tona po hektaru,što je na ovu sušu izuzetan prinos,kaže Cvejić.
           Cvejić koji ima punu podršku svoje porodice svoju ljubav prema poljoprivredi gaji još od malih nogu.
              -Moram da priznam da je ovaj posao,ljubav,jer sam odrastao na njivi  I kao mališan bio sam  sa rodteljima  I sa bakom I dekom I zavoleo njivu I ovu zemlju koju obrađujem  od koje živi moja porodica I koja mi daje punu podršku.Smatram da ovog kao I od ostalog posla može da se pristojno živi,ako se tom poslu posvetiš.Apelujem na mlade ,posebno sa sela,da ostanu na svom ognjištu I posvete se poljoprivrednoj proizvodnji,jer može da se I od nje lepo živi,naglasio je Ivan.


U ovoj podunavskoj opštini kasni i jesenja setva.Vreme ratarima ne dozvoljava da posle berbe kukuruza obrade svoje njive planirane za setvu pšenice i drugih ozimih žitarica.Kako kažu stručnjaci, optimalno je, za postojeće sorte pšenice, uz kvalitetnu pripremu zemljišta, da se setva obavi do 25. oktobra.

Sada je sigurno da oranice neće biti spremne za setvu i da će ona biti obavljena sa velikim zakašnjem. To je i prvi znak da kasna setva neće doneti berićetnu žetvu! No budimo sigurni da seljaci ipak neće ostaviti njive nezasejane, pa koliko god rodi i oni će ipak,tradicionalno i ove godine sejati pšenicu i druge jesenje kulture na planiranih 2.500 hektara.
Lj. NastasijevićSlične vesti

IMAĆEMO ŽITARICA I ULJARICA I ZA NAS I ZA IZVOZ

30 Oct 2019, 13:53

Neuobičajeno lepo vreme za ovo doba godine pogoduje ratarima da pozavršavaju jesenje radove na njivama. Još samo ponegde…

OČEKUJU SE STABILINI PRINOSI KUKURUZA U BRANIČEVSKOM OKRUGU

5 Sep 2018, 12:33

IZ INSTITUTA ZA KUKURUZ ZEMUN POLJE PORUČUJU DA SVI PROIZVOĐAČI KOJI SU PRIMENILI SVE AGROTEHNIČKE MERE I PRAVILAN IZBOR…

DANI POLJA ZP HIBRIDI U ĆIRIKOVCU

28 Aug 2018, 14:51

NA OGLEDNOM POLJU U NASELJU ĆIRIKOVAC PREDSTAVNICI KOMPANIJE ZEMUN POLJE HIBRIDI ORGANIZOVALI  SU TRADICIONALNO …

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoEPIDEMIJA JENJAVA U BRANIČEVKOM…

IZ ZAVODA ZA  JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC PORUČUJU DA  EPIDEMIJA JENJAVA U BRANIČEVKOM…

27 May 2020, 13:55

DruštvoVulin: Vojna neutralnost je naš…

Vojna neutralnost je naš najčasniji izbor, kaže ministar odbrane i predsednik Pokreta…

27 May 2020, 13:29

DruštvoMinistar Ljajić: Nadam se da odluka…

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da se nada da odluka Crne…

27 May 2020, 13:27

Kursna lista