Beograd slavi Spasovdan, litija u 19 časova
   13 Jun 2024, 9:59    Beograd    rts    Elena Marjanović


Beograd slavi Spasovdan, litija u 19 časova

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Vaznesenje Gospodnje ‒ Spasovdan, prestoničku slavu. U 19 časova u Vaznesenjskom hramu počinje Spasovdanska litija.


Spasovdan ili Vaznesenje Gospodnje pravoslavna crkva proslavlja četrdesetog dana posle Hristovog vaskrsenja i uvek pada u četvrtak, šeste nedelje posle Vaskrsa.


Prema predanju, praznik se poslavlja u znak sećanja na dan kada se Isus poslednji put javio učenicima, zapovedio im da idu po svetu i propovedaju jevanđelje, a zatim se, na Maslinskoj gori, naočigled svih uzneo na nebo, čime je završio svoje delo spasenja.


Hristovi učenici su potom prenosili veru svetom i time ljude spasavali u veri, odakle i naziv praznika.


Dušanov zakonik usvojen je na Spasovdan 1349. godine, na isti praznik je i dopunjen pet godina kasnije.


Beograđani u Spasovdanskoj litiji


Srpska prestonica slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine gradu dao status srpske prestonice, u čast obnove i napretka.


Srpska pravoslavna crkva poziva sve one koji žele da uzmu učešće u Spasovdanskoj litiji da se od 18 časova okupe u Ulici kralja Milana, na potezu kod Skupštine Grada Beograda, kao i da na licu mesta poslušaju uputstva organizatora.

Programom je predviđeno da litija krene od Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u 19 časova Ulicom kralja Milana do Trga Slavija, gde će patrijarh srpski Porfirije pročitati jevanđelje i osveštati prestoničke ulice.


Slavska litija će zatim, predvođena kivotom sa moštima Prepodobnog Justina Ćelijskog i čudotvornom ikonom Majke Božje Znamenje, preko Bulevara oslobođenja doći do Spomen-Hrama Svetog Save.


Uslediće patrijarhova beseda, posle čega će biti služen akatist Prepodobnom Justinu Ćelijskom, a svetinje biti izložene narodu na poklonjenje i celivanje.


Ove godine pravoslavna crkva proslavlja Svetog oca Justina Ćelijskog, rođenog pre 130 godina, 45 godina od upokojenja i 10 godina od prenosa njegovih moštiju.


Svetitelj, otac Justin Popović bio je teolog i bogoslov koji je živeo u 20. veku.


Povodom Spasovdana Beograd je posetio i mitropolit istočnoamerički i njujorški Ruske zagranične crkve Nikolaj, koji će u liturgiji sasluživati patrijarha Porfirija.


Srpska pravoslavna crkva navodi da ruski mitropolit – "radi duhovnog ukrepljenja i poklonjenja pravoslavnih Srba u Beograd donosi čudotvornu ikonu Majke Božje Znamenje".


Objašnjava se da je ikona "Znamenje" 1295. godine pronađena u korenu jednog drveta u gradu Kursku i da stolećima čuva, štiti i isceljuje.Slične vesti

Duhovski utorak, dan rođenja Crkve Hristove - hramovi se ispunjavaju travom i cvećem

25 Jun 2024, 10:18

Srpska pravoslavna crkva i vernici tri dana praznuju Silazak Svetog Duha na apostole, praznik u narodu nazvan Duhovi ili…

Danas je Duhovski ponedeljak - veruje se da je dobar dan za početak poslova

24 Jun 2024, 10:35

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici tri dana praznuju Silazak Svetog Duha na apostole. Ovaj praznik, u narodu nazvan…

Dan Svete Trojice ili Duhovi - slavi se tri dana, kuće se kite zelenilom, slava Grada Požarevca

23 Jun 2024, 11:46

Danas su Duhovi ili dan Svete Trojice. Ovaj praznik smatra se rođendanom Crkve Hristove. Spada u najznačajnije hrišćanske…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoKlima nam bira destinacije za…

Promena klime donosi i promene na turističkim mapama Evrope. Sever kontinenta postaje sve…

23 Jul 2024, 12:49

DruštvoSeničić: Klasične programe za…

O odmorima, Olimpijskim igrama, putovanjima tokom leta, turističkim agencijama, ponudama sadržaja,…

23 Jul 2024, 12:45

Društvo"Porše"verovatno ne…

Sve je više informacija da je neki proizvod opasan po zdravlje korisnika i da se povlači…

23 Jul 2024, 12:42

Kursna lista