Bekić za RTS: Više strahujem od opuštanja tokom slava nego od omikrona
   29 Nov 2021, 9:42    Beograd    sattv    Elena Marjanović


Bekić za RTS: Više strahujem od opuštanja tokom slava nego od omikrona

Doktor Zoran Bekić rekao je za RTS da školski raspust i kovid propisnice daju efekte. Sada je vreme kada je bolja epidemiološka situacija da ubrzamo imunizaciju, poručuje Bekić.Direktor Doma zdravlja Savski venac u Beogradu i koordinator punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i tržnim centrima "Galerija" i "Ušće" Zoran Bekić rekao je, gostujući u Jutarnjem dnevniku, de epidemiološka situacija jeste bolja, a školski raspust i kovid propisnice daju efekte.

  "Ako pogledamo kraj okotobra kada smo imali dnevno inficiranih između 6.000 i 7.000 – sada je taj broj između 2.000 i 2.500, manji je pritisak na kovid bolnice i kovid ambulante", rekao je Bekić.

Prema njegovim rečima, sada je stvar bolja nego što je bila.

"U Domu zdravlja Savski venac krajem oktobra bilo je između 400 i 500 pregleda dnevno, a sada je između 200 i 250, vikendom manje. Veliki je broj preminulih. Sada je vreme kada je bolja epidemiološka situacija da ubrzamo imunizaciju", kaže Bekić.

Ako se u evropskim državama javlja peti talas i pojava omikrona, ne možemo očekivati ništa bolje ako ostanemo na ovom stepenu imunizacije, poručuje dr Bekić."Čim pada broj novozaraženih pada i interesovanje za imunizaciju"Izneo je podatak da je na Beogradskom sajmu i svim punktovima koji su u okviru Doma zdravlja Savski venac manje interesovanje za imunizaciju poslednjih dana, čim pada broj novozaraženih osoba pada i interesovanje za imunizaciju.

Imunizuje se dnevno prvim dozama izumeđu 2.000 i 3.600 osoba, drugim dozama između 3.500 i 5.000, trećim dozama između 15.000 i 23.000 osoba – dnevno 25.000 do 28.000 imunizovnaih osoba. 

"Krajem oktobra dnevno smo aplikovali između 35.000. i 45.000 doza, prve doze su bile duplo veće, između 4.500 i 6.5000 – opet se opuštamo i puštamo da korona preuzme inicijativu koja nas je svaki put skupo koštala", kaže Bekić.

Bekić podvlači da postoji direktna korelacija između broja imunizovnaih i broja preminulih osoba. Države koje imaju visok procenat inunizacije, kao Portugalija ili Danska, preko 85 odsto, broj preminulih lica je mali, dvoje, troje preminulih.

Prema njegovim rečima, ako pogledamo Rumuniju i Bugarsku, gde je stepen imunizacije nešto više od 30 odsto, stanje je katastrofalno, veliki je broj umrlih osoba.

"Kod nas je procenat imunizovanih nešto više od 58 odsto, to je iz ugla kolektivnog imuniteta malo i nećemo ništa postići ako stanemo sada, a usporili smo", rekao je Bekić.Od čega se više strahuje – od novog soja ili slava i Nove godineBekić kaže da više strahuje od opuštanja tokom slava nego od omikrona. On se, kako kaže, pojavio i vremenom će stići kod nas.

Govoreći o deci i koronavirusu, Bekić ističe da je stanje bolje, škole rade klasično, ali ukazuje da je potreban oprez, pred raspust u Domu zdravlja Savski venac dnevno je bilo između 15 i 25 pozitivne dece, sada je do dvoje dece pozitivno.

Dodaje da su deca prenosioci virusa, sve su teže kliničke slike kod dece. U uzrastu od 12 do 17 imunizovnao je 3,34 posto.


"Malo je i zato ćemo pratiti borjeve u školama i videćemo šta se dešava u ambulantama – da li će se preći na kombinovani model ili produžetak zimskog raspusta što je u ovom stanju neophodno", kaže Bekić.

"Vakcine su bezbedne i štite naše zdravlje", zaključio je dr Bekić.Slične vesti

Epidemiološka situacija nepovoljna ali je sve manje hospitalizovanih

28 Jan 2022, 12:04

Epidemija korone se u četvrtom talasu širi velikom brzinom, skoro svaki drugi koji se javi u kovid ambulantu je pozitivan…

KBC "Dr Dragiša Mišović" ponovo ulazi u crvenu zonu

28 Jan 2022, 9:39

Zbog sporog, ali konstantnog rasta broja pacijenta kojima je neophodno bolničko lečenje, posle kraće pauze deo KBC "Dr Dragiša…

Petocifren broj dnevno zaraženih već dve nedelje, deo "Dragiše Mišovića" ponovo u crvenoj zoni

28 Jan 2022, 9:38

Od početka pandemije u Srbiji je urađeno je 8.010.329 testova na koronavirus, a registrovana su 1.616.584 pozitivna slučaja.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PoljoprivredaPoljoprivredni prozvođači iz Požarevca…

Trodnevni Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva “Agro Belgrade 2022”,…

28 Jan 2022, 13:39

ZdravljeEpidemiološka situacija nepovoljna…

Epidemija korone se u četvrtom talasu širi velikom brzinom, skoro svaki drugi koji se javi…

28 Jan 2022, 12:04

Vremenska prognozaPrognoza za subotu, 29. Januar…

SRBIJA: U noći ka suboti i u subotu ujutru padaće susnežica i sneg…

28 Jan 2022, 11:26

Kursna lista