Bekić za RTS: Više strahujem od opuštanja tokom slava nego od omikrona
   29 Nov 2021, 9:42    Beograd    sattv    Elena Marjanović


Bekić za RTS: Više strahujem od opuštanja tokom slava nego od omikrona

Doktor Zoran Bekić rekao je za RTS da školski raspust i kovid propisnice daju efekte. Sada je vreme kada je bolja epidemiološka situacija da ubrzamo imunizaciju, poručuje Bekić.Direktor Doma zdravlja Savski venac u Beogradu i koordinator punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i tržnim centrima "Galerija" i "Ušće" Zoran Bekić rekao je, gostujući u Jutarnjem dnevniku, de epidemiološka situacija jeste bolja, a školski raspust i kovid propisnice daju efekte.

  "Ako pogledamo kraj okotobra kada smo imali dnevno inficiranih između 6.000 i 7.000 – sada je taj broj između 2.000 i 2.500, manji je pritisak na kovid bolnice i kovid ambulante", rekao je Bekić.

Prema njegovim rečima, sada je stvar bolja nego što je bila.

"U Domu zdravlja Savski venac krajem oktobra bilo je između 400 i 500 pregleda dnevno, a sada je između 200 i 250, vikendom manje. Veliki je broj preminulih. Sada je vreme kada je bolja epidemiološka situacija da ubrzamo imunizaciju", kaže Bekić.

Ako se u evropskim državama javlja peti talas i pojava omikrona, ne možemo očekivati ništa bolje ako ostanemo na ovom stepenu imunizacije, poručuje dr Bekić."Čim pada broj novozaraženih pada i interesovanje za imunizaciju"Izneo je podatak da je na Beogradskom sajmu i svim punktovima koji su u okviru Doma zdravlja Savski venac manje interesovanje za imunizaciju poslednjih dana, čim pada broj novozaraženih osoba pada i interesovanje za imunizaciju.

Imunizuje se dnevno prvim dozama izumeđu 2.000 i 3.600 osoba, drugim dozama između 3.500 i 5.000, trećim dozama između 15.000 i 23.000 osoba – dnevno 25.000 do 28.000 imunizovnaih osoba. 

"Krajem oktobra dnevno smo aplikovali između 35.000. i 45.000 doza, prve doze su bile duplo veće, između 4.500 i 6.5000 – opet se opuštamo i puštamo da korona preuzme inicijativu koja nas je svaki put skupo koštala", kaže Bekić.

Bekić podvlači da postoji direktna korelacija između broja imunizovnaih i broja preminulih osoba. Države koje imaju visok procenat inunizacije, kao Portugalija ili Danska, preko 85 odsto, broj preminulih lica je mali, dvoje, troje preminulih.

Prema njegovim rečima, ako pogledamo Rumuniju i Bugarsku, gde je stepen imunizacije nešto više od 30 odsto, stanje je katastrofalno, veliki je broj umrlih osoba.

"Kod nas je procenat imunizovanih nešto više od 58 odsto, to je iz ugla kolektivnog imuniteta malo i nećemo ništa postići ako stanemo sada, a usporili smo", rekao je Bekić.Od čega se više strahuje – od novog soja ili slava i Nove godineBekić kaže da više strahuje od opuštanja tokom slava nego od omikrona. On se, kako kaže, pojavio i vremenom će stići kod nas.

Govoreći o deci i koronavirusu, Bekić ističe da je stanje bolje, škole rade klasično, ali ukazuje da je potreban oprez, pred raspust u Domu zdravlja Savski venac dnevno je bilo između 15 i 25 pozitivne dece, sada je do dvoje dece pozitivno.

Dodaje da su deca prenosioci virusa, sve su teže kliničke slike kod dece. U uzrastu od 12 do 17 imunizovnao je 3,34 posto.


"Malo je i zato ćemo pratiti borjeve u školama i videćemo šta se dešava u ambulantama – da li će se preći na kombinovani model ili produžetak zimskog raspusta što je u ovom stanju neophodno", kaže Bekić.

"Vakcine su bezbedne i štite naše zdravlje", zaključio je dr Bekić.Slične vesti

Dr Milinković: Mala deca često asimptomatska, ako su negativna na testu, ne znači da nije kovid

11 Aug 2022, 10:15

Dr Ana Milinković, načalenica Pedijatrije DZ Savski venac kaže za RTS da uglavnoom dolaze oni koji zaista imaju neke tegobe.…

Dr Perišić za RTS: Prvi put od početka epidemije ne umire se od kovida, već sa kovidom

9 Aug 2022, 9:16

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš Zoran Perišić rekao je za RTS da su brojke neumoljive i govore…

Dnevno između 50 i 100 novozaraženih, u bolnici bez kovid pacijenata

5 Aug 2022, 10:04

Epidemiološka situacija u Braničevskom i Podunavskom okrugu je nestabilna. Na dnevnom nivou je dvocifren broj novoobolelih,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBiblioteka Veljko Dugošević u…

Od 2000. godine se, na inicijativu Ujedinjenih nacija, svakog 12. avgusta obeležava Međunarodni…

13 Aug 2022, 15:09

KulturaBijelo dugme 25. avgusta u Požarevcu

Posle šest godina  “Bijelo dugme” ponovo u Požarevcu. Muzički događaj…

13 Aug 2022, 11:53

PoljoprivredaSuša gotovo prepolovila prinos…

Ranije nego inače, u prvoj nedelji avgusta u Braničevu počela je žetva suncokreta. …

13 Aug 2022, 11:49

Kursna lista