Begović: Republika Srpska i Srbija prepoznale značaj nauke, unapredićemo saradnju
   29 Mar 2023, 10:35    Beograd    rtv    Elena Marjanović


Begović: Republika Srpska i Srbija prepoznale značaj nauke, unapredićemo saradnju

Republika Srpska i Srbija su prepoznale nauku kao rešenje za budući razvoj zbog čega je važno da se blisko povežemo i sarađujemo kako bismo okupili sve naše naučne snage i uspeli da izgradimo jake regionalne naučne centre, poručila je danas ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović posle sastanka sa ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željkom Budimirom.
Ministarka je kazala da je na sastanku bilo reči o međusobnoj saradnji na razvoja inovacija, kao i o njihovom učestvovanju u izboru za najbolju tehnološku inovaciju koja se organizuje u Beogradu.


"Naše ministarstvo je tu da pomogne i da sarađuje na svim planovima sa Ministarstvom Republike Srpske kako bismo omogućili našim naučnicima i da lakše dolaze do opreme, da zajednički koriste resurse koje imamo", rekla je Begović novinarima posle sastanka.


Dodala je da su dve zemlje prepoznale nauku kao rešenje za budući razvoj, te da je važno da se još više povežu i sarađuju kako bi okupile naučne snage i zajednički radile na izgradnji regionalnih naučnih centara.


Budimir je naveo da Republika Srpska i Srbija imaju tesnu saradnju u oblasti visokog obrazovanja i nauke, te da će se ona proširiti u određenim pravcima.


"Srbija nesebično deli sva znanja i resurse sa kojima raspolaže u ovim oblastima, a koji su višestruko veći od onih u Republici Srpskoj i zbog toga je ta saradnja jako važna", rekao je on.


Istakao da je posebno važna saradnja pri formiranju novih i važnih instituta u Republici Srpskoj i dodao da očekuje da se ona u narednom periodu intenzivira.


"Očekujemo ministarku Begović i u Banja Luci. Takođe očekujemo da će saradnja u narednom periodu biti intenzivnija i obuhvatnija", naveo je Budimir.

foto:printscreen RTSSlične vesti

Begović: Srbija je dobro mesto za Ekspo 2027.

18 Apr 2023, 11:01

Ministarka za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Jelena Begović rekla je da je Srbija spremna da bude domaćin specijalizivane…

Milanković je napravio najprecizniji kalendar, zašto ni vek kasnije nije u upotrebi

18 Apr 2023, 9:37

Prošao je ceo vek od kada je Milutin Milanković napravio najprecizniji kalendar. Hrišćani i dalje koriste dva različita…

Krajem godine počinje gradnja Bio-4kampusa - prva prezentacija na RTS-u

21 Mar 2023, 11:00

Ministarka za nauku, inovacije i tehnološki razvoj Jelena Begović je prvi put javnosti u Dnevniku RTS-a kroz 3-D…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Društvo"Art Kostolac" obeležio…

Rezanjem kolača, Udruženje likovnih umetnika Kostolca “Art Kostolac” je obeležilo…

7 Jun 2023, 13:18

DruštvoFrenki, Čileanac u Srbiji: "Došao…

Fransisko Andres Oses Ahumada je osamnaestogodišnji srednjoškolac, koji je preko…

7 Jun 2023, 12:53

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA ČETVRTAK, 8. Jun 2023.

SRBIJA: U četvrtak promenljivo i nestabilno vreme sa sunčanim periodima…

7 Jun 2023, 12:06

Kursna lista