Baka servis ima ko da odmeni, tu su čuvaonice za decu
   23 Sep 2021, 9:13    Beograd    rts    Elena Marjanović


Baka servis ima ko da odmeni, tu su čuvaonice za decu

Jedna od najtraženijih usluga u Beogradu je čuvanje dece. Umesto nezamenjivog takozvanog baka servisa, novost su čuvaonice – mesta gde možete ostaviti decu na čuvanje svakoga dana, bez zakazivanja i bez mesečnog upisa.


Pronaći osobu od poverenja, nekoga koga će dete da prihvati i da se sve to uklapi u porodični budžet nije nimalo lako. Roditelji uglavnom biraju bebisiterke po preporuci, međutim najteže je kada se dogode neplanirane situacije. Kako su i sami imali sličnih problema, Tijana i njena porodica otvorili su čuvaonicu i tako, kažu, rešili muka mnoge roditelje.

  "Shvatili smo da ne postoji takvo mesto u gradu i jednostavno se rodila ideja. Hteli smo da napravimo neko mesto gde će deca biti na sigurnom i bezbednom mestu, a da deci bude interesantno u tom prostoru", kaže Tijana Cerović, vlasnica čuvaonice.

Čuvaonica radi svim danima od 9 do 22 sata, deca se mogu dovesti bez zakazivanja, a na raspolaganju su im brojni kreativni i edukativni sadržaji.

"Imamo različite radionice, igračke, zanimacije za decu svih uzrasta, tako da prilagođavamo se njima i njihovim potrebama. Uvek se trudimo da što više nauče i da što više uspomena ponesu", ističe Nevena Nikić, vaspitačica.

Zbog nedostatka stručnog kadra kao što su diplomirani vaspitači ili medicinske sestre, roditelji često nemaju izbora pa za čuvanje dece uglavnom biraju studentkinje koje traže privremeni posao ili žene srednjih godina kojima je ovo dodatni izvor prihoda.

"Desi se nekada da ne možemo brzo da odreagujemo, da ne može niko da dođe – ni baka, ni deka, ni bebisiterka i onda dolazimo u tu situaciju da moramo brzo da nađemo rešenje, a to je ovo", kaže jedan roditelj.

"Jako je teško nađi nekog od poverenja da danas čuva dete. Pogotovo sada kada sam u drugom stanju mnogo mi znači. Imamo pomoć i bake i deke, ali u nekim situacijama kada ne možemo da se organizujemo, mnogo nam znači da smo sigurni ovde, bezbrižni, da su profesionalni ljudi sa decom i ne brinemo ništa", ističe drugi roditelj.

Tržište cena ove usluge je neregulisano i uglavnom je stvar dogovora. Pa tako plata za čuvanje dece na mesečnom nivou iznosi između 45.000 i 60.000 dinara, dok se po satu naplaćuje i do 750 dinara.



Slične vesti

Grad daje po 40.000 dinara za svako rođeno dete

22 Mar 2024, 12:49

Nakon žučne rasprave, odbornici lokalnog požarevačkog parlamenta su na sednici Skupštine Grada, usvojili Predlog…

Kriva kičma, problemi sa vidom i govorom - bilans sistematskih pregleda

13 Mar 2024, 12:16

U toku su sistematski pregledi dece za upis u osnovnu školu. Dr Milana Stojanović, pedijatar Doma zdravlja Požarevac…

Za jedne praksa za druge putokaz za život - kako mladi pomažu deci bez roditeljskog staranja

27 Feb 2024, 9:58

Najvažnije je da se deci bez roditeljskog staranja omogući da se obrazuju, lakše zapošljavaju i integrišu…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

DruštvoIstraga ubistva zatvorenika u…

Ne smiruje se bura u javnosti, nakon vesti da je 74-godišnji zatvorenik preminuo u…

28 Mar 2024, 9:19

DruštvoDuži redovi za reklamaciju nego…

Sugrađani se žale da im od Nove godine, nakon hakerskog napada na EPS, stižu uvećani računi…

28 Mar 2024, 9:16

Kursna lista