Atanacković: Izmenama zakona protiv straha od zapošljavanja stranaca
   25 May 2023, 9:28    Beograd    rts    Elena Marjanović


Atanacković: Izmenama zakona protiv straha od zapošljavanja stranaca

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže za RTS da nema razloga za strah od dolaska stranih radnika u Srbiju. Ukazuje da je jedan od razloga što se broj stranih radnika neprekidno povećava taj što se privredna aktivnost u Srbiji uvećava, dok nedostaju radnici jer naši odlaze u Evropu u potrazi za boljim zaradama.


Nedostatak radnika svakako usporava radove, ali u pojedinim sferama i diže cene usluga i proizvoda do nerealnih visina. Zbog nedostatka radne snage ispaštaju i poslodavci i krajnji korisnici proizvoda i usluga. Jedan od razloga je i taj što mnogi odlaze u inostranstvo.


Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da nema razloga za strah od dolaska stranih radnika u Srbiju.


"Nemamo razloga za strah, to pomeranje radne snage i zemalja sa nižim standardom na naš prostor je na neki način čak i dobro. Dobro je što neki radnici smatraju da smo dobra prilika za zaradu. Sa  druge strane, ne možemo zadržavati naše ljude da odlaze tamo gde misle da im je bolje, a to je Zapadna Evropa", kaže Atanacković.


Ukazuje da je jedan od razloga što se broj stranih radnika u Srbiji neprekidno povećava taj što se privredna aktivnost u Srbiji uvećava, a nedostaju radnici jer naši odlaze u Evropu u potrazi za boljim zaradama.


"Činjenica je da naša privreda, koja je ipak u nekom usponu, posebno u nekim oblastima, ne može da ostane bez izvršilaca. Najbolji primer je bilo ovo sa rekonstrukcijama ulica i mi smo svesni mnogo puta da nam jednostavnoo nedostaju radnici", kaže gost Beogradske hronike.


Radnici Aerodrom keteringa proglašeni tehnološkim viškom jer su strani hteli da rade za manje plate.


Atanacković navodi da je izmenama Zakona o zapošljavanju stranaca predviđeno da nema razlike između tretmana stranog i domaćeg radnika. 


"Ovo je loš primer koji se desio u pravo vreme jer izmene Zakona o zapošljavanju stranaca su uzele u obzir to da se takve stvari više ne mogu desiti", kaže gost Beogradske hronike.


Ukazuje da strani radnici treba da imaju ista prava kao i domaći, da minimalna plata mora da bude jednaka i za naše i za strane radnike.


"Osnovno što je u ovom Zakonu predviđeno da bude je to da nema razlike između tretmana stranog radnika i domaćeg. Znači, mora se apsolutno poštovati zakon o radu i sve ono što je propisano za naše, tako za strane radnike. Tako da je teško reći da će strani radnici dolaziti, da će ovde biti angažovani na neki drugačiji način i sa nižim zaradama nego što što je slučaj sa našim", zaključio je Atanacković.Slične vesti

Teško naći, ali i zadržati radnika - mladi danas dobro znaju šta ne žele

4 Apr 2024, 10:51

Ni rekordno niska nezaposlenost od 9,1 odsto, ni 52.000 radnih dozvola stranim radnicima nisu umanjili potražnju za radnom…

Socijalno i ekonomsko osnaživanje ugroženih grupa u Gradu Požarevcu

13 Mar 2024, 13:21

Grad Požarevac je u okviru programa Nemačke razvojne saradnje ,,Podrška socijalnom uključivanju u Srbiji“;…

Trbuhom za kruhom po "Otvorenom Balkanu" - prvo po identifikacioni broj

5 Mar 2024, 9:34

Od 5. marta građani Srbije na portalu eUprave mogu da kreiraju svoj identifikacioni broj "Otvorenog Balkana".…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 16. april…

SRBIJA: U utorak stiže promena vremena uz velike temperaturne razlike…

15 Apr 2024, 13:32

KulturaNarodna biblioteka priprema kulturno…

Narodna bibliotaka “Veljko Dugošević” Golubac je centar svih kulturnh dešavanja…

15 Apr 2024, 11:53

PrivredaSubvencije nisu isplaćene na vreme…

Subvencije nisu isplaćene na vreme jer korisnici ne proveravaju eSanduče kažu u Upravi za…

15 Apr 2024, 11:34

Kursna lista