Ašanin: Broj hospitalizovanih se polako povećava, ali na odeljenjima intenzivne nege bez promene
   17 Jan 2022, 9:44    Beograd    rts    Elena Marjanović


Ašanin: Broj hospitalizovanih se polako povećava, ali na odeljenjima intenzivne nege bez promene

Direktor KCS-a profesor Milika Ašanin kaže da je epidemijska situacija u Srbiji teška i da se pogoršala u poslednje dve-tri nedelje. Ističe da je porast broja novozaraženih evidentan i u Beogradu. U poslednjih nedelju dana u prijemno-trijažnim ambulantama domova zdravlja bila je 51.000 pregleda osoba koje su došle sa simptomima respiratornog oboljenja, rekao je Ašanin.Direktor Kliničkog centra Srbije, profesor Milika Ašanin govorio je u intervjuu za RTS o uticaju rasta broja novoobolelih na kovid sistem.

  Sa kakvim vestima dolazite iz kovid sistema Kliničkog centra Srbije? Koliko je u poslednja 24 časa bilo pregleda, a koliko prijema u Batajnici i Klinici za infektivne i tropske bolesti, a kako je bilo pre 3-4 nedelje? - Situacija u Srbiji je teška i pogoršala se u poslednje 2-3 nedelje. Želim da istaknem da je taj porast novozaraženih evidentan i u Beogradu i u poslednjih nedelju dana u prijemno-trijažnim ambulantama domova zdravlja bila je 51.000 pregleda onih osoba koje su došle sa simptomima respiratornog oboljenja. Iz tako velikog broja izašao je veliki broj pozitivnih, negde oko 18.000. Što se tiče hospitalizovanih pacijenata, po bolnicama bilo je negde oko pet posto, svih inficiranih. U kovid bolnici Batajnica na današnji dan mi imamo 444 pacijenata, od čega u jedinici intenzivnog lečenja imamo 47 pacijenata, 30 na respiratoru.

Da li se rast broja novoobolelih oseća u kovid sistemu Kliničkog centra Srbije? Koje pacijente sada zbrinjavate, kojih su godina, kakva im je klinička slika, da li su vakcinisani?

- Prvo bih istakao da se značajno povećao broj pacijenata u prijemno-trijažnoj ambulanti naše Infektivne klinike. Da podsetim da smo mi u septembru, oktobru imali i do 250 pregleda, pa je broj pregleda pao na nekih 80. Mi sada imamo oko 150 na jučerašnji dan.

Što se tiče hospitalizovanih, tu polako raste broj pacijenata, na današnji dan imamo 86 pacijenata. Što se tiče Batajnice, mi smo povećali broj bolnički lečenih pacijenata za trećinu, ali ono što želim da podvučem da nam se broj bolesnika u jedinici intenzivnog lečenja nije povećavao.

Među hospitalizovanim pacijentima dominiraju nevakcinisani, ima dosta mlađih ljudi, ali moram da kažem da nije mali broj onih koji su prebolovali, pa čak i onih koji su vakcinisani.

Koliko u ovom trenutku imate zaraženih zdravstvenih radnika? Da li uspevate da zbrinete sve pacijente, kako ste organizovali posao?

- Mi negde imamo zaraženih oko šest posto. Što nije loše gledajući taj republički prosek, mi znamo da je prosek za Vojvodinu oko osam posto, a za užu Srbiju oko 10 posto. To je dosta veliki broj i dosta utiče na naš proces rada i još uvek sa raspoloživim ljudima uspevamo da pokrijemo sve obaveze.

Kako teku radovi na novom Kliničkom centru? Kada ćete primiti prve pacijente?

Klinički centar Srbije biće za diku i ponos celoj Srbiji. Mi smo sada u završnim radovima, nas očekuju i probe na tehničkim blokovima, odmah posle uvodićemo zdravstvene radnike da se upoznaju sa opremom, da se uradi obuka i mi očekujemo da ćemo u toku februara sve to završiti.Slične vesti

Epidemija je tu, ali jenjava - na respiratorima osam pacijenata

24 May 2022, 10:46

Od početka epidemije u Srbiji su registrovana 2.015.382 slučaja zaraze koronavirusom, a testirano 9.656.839 uzoraka. Od…

Opada broj zaraženih, ali stručnjaci upozoravaju da nije kraj pandemije

23 May 2022, 9:30

Od početka epidemije u Srbiji je registrovano 2.015.086 slučajeva koronavirusa, a testirano 9.648.645 uzoraka. Od posledica…

Epidemijska situacija stabilna, pada broj pacijenata u bolnicama

21 May 2022, 8:29

Od početka epidemije u Srbiji su registrovana 2.014.653 slučaja koronavirusa, a testirano 9.639.376 uzoraka. Od posledica…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaKlačar: Parlament najranije u…

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Bojan Klačar smatra da se…

24 May 2022, 11:11

DruštvoDan slovenske pismenosti i Ćirila…

Danas je i Dan slovenske pismenosti i kulture, a Srpska pravoslavna crkva i vernici slave…

24 May 2022, 11:04

PolitikaPrvi rebalans budžeta opštine…

Kučevački parlament u petak o prvom rebalansu budžeta i završnom računu prošlu…

24 May 2022, 10:59

Kursna lista