Arheološki institut u Beogradu stiče status instituta od nacionalnog značaj
   27 Mar 2024, 11:29    Beograd    rts    Elena Marjanović


Arheološki institut u Beogradu stiče status instituta od nacionalnog značaj

Vlada Srbije je usvojila odluku kojom Arheološki institut u Beogradu stiče status instituta od nacionalnog značaja. Šta to znači i da li će promena statusa pomoći razvoj arheologije i arheološkog nasleđa, za RTS su govorili dr Snežana Golubović, direktorka Arheološkog instituta i dr Miomir Korać, arheolog.


Gošća Jutarnjeg programa, dr Snežana Golubović naglašava da promena statusa Arheološkog instituta mnogo znači njima kao arheolozima jer je prepoznata njihova naučna izvrsnost, ali i to da je njihov rad u interesu države Srbije.


„Mi širimo znanje, mi stalno istražujemo. Moram malo da objasnim, arheologija nije samo iskopavanje. To je već dugo, već poslednjih nekoliko decenija, jedna interdisciplinarna nauka koja obuhvata, sem istorije arhitekture, istorije umetnosti, sad već i moderne tehnologije. Dakle, to je ono polje gde je nama dat zamah da mi radimo multidisciplinarnu nauku, da se oslanjamo i na prirodne nauke, tako smo i pokrenuli časopis, na primer, Arheologija i prirodne nauke, jer su nam neophodni zbog novih saznanja“, objašnjava direktorka Arheološkog instituta.


Međunarodni ugled Srbije kroz arheologiju


Takođe, arheolozima je ovo veliki podstrek i podsticaj, dodaje dr Snežana Golubović, posebno što u poslednje dve decenije Institut radi na međunarodnom ugledu Srbije upravo kroz arheologiju. Izložba Putevi rimskih careva po Srbiji je obišla pola sveta.


„Nismo bili u Aziji i Australiji, ali i to ćemo verovatno nadoknaditi. Prošle godine bili smo u Italiji, odnosno, volimo da kažemo, naši rimski imperatori su se vratili u Rim. Nisu, naravno. Oni su ostali ovde kod nas. Ali ono što je zanimljivo je da ta izložba svuda ima veliki, zaista veliki značaj i veliki uticaj na lokalno stanovništvo“, dodaje dr Golubović.


Nalazišta kao što su i Viminacijum, Caričin grad, Romulijana, Sirmiju, su potpuno etablirana u svetu arheologije i to se vidi kroz nekoliko stvari, naglašava dr Miomir Korać.


„Kada odemo na neki skup, naši arheolozi imaju sedam-osam referata. Gotovo okupiramo ceo kongres našim referatima koji imaju da saopšte rezultate do čega smo došli“, dodaje dr Korać.


Izložbe i naučni kontakti su u stvari odraz tihe diplomatije i prodire se tamo gde zvanična diplomatija ne može. Tako se šalje neka lepša slika o ovim prostorima i prihvata se, što je jako značajno, napominje gost Jutarnjeg programa. A kada se prihvata, ona se širi dalje.


Status arheologije u svetu


Arheologija u Srbiji, osim nacionalnog značaja kao naučna disciplina, trebalo bi da se posmatra i kao važan ekonomski činilac za našu zemlju.


„Svi to rade, da ne govorim Italija, Turska, nego i gotovo sve zemlje rade na tome. Znači dve stvari, imate i ekonomsku, a isto tako pokazujete lepu sliku i što je najlepše, egal ste sa svima u svetu“, ističe dr Miomir Korać.


Direktorka Arheološkog instituta u Beogradu, dr Snežana Golubović navodi da će dobijanje statusa instituta od nacionalnog značaja još više privući mlade naučnike i omogućiti im da provode više vremena na terenu i obezbediti više finansijskih sredstava za istraživanje.Slične vesti

Begović: Saradnja sa Kinom u istraživanju svemira i na izgradnji lunarne stanice

17 May 2024, 10:38

Ministarka nauke Jelena Begović rekla je za RTS da su sa NR Kinom potpisana dva memoranduma o uključivanju Srbije u istraživanje…

Begović: Čovečanstvo se okreće nuklearnoj energiji, moramo ponovo da imamo stručnjake iz ove oblasti

7 May 2024, 10:23

I u Vladi premijera Miloša Vučevića na čelu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija je dr Jelena…

Najboljim istraživačama povećanje plata za 30 odsto; Begović: Nagrađujemo kvalitet i izvrsnost

19 Mar 2024, 10:36

Na osnovu podataka portala eNauka i međunarodno priznatih naučnih rezultata, nedavno je objavljena lista na kojoj su naši…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Domu zdravlja Golubac 19.maja…

U Golupcu i još  u oko 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju…

18 May 2024, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za nedelju, 19. maj 2024.

SRBIJA: U nedelju nestabilno i vrlo toplo, ponegde do 30°C u centralnim…

18 May 2024, 12:05

PoljoprivredaIntrgralna zaštita u ratarskoj…

Integralna proizvodnja ne podrazumeva izostavljanje upotrebe pesticida već njihovu ciljanu…

18 May 2024, 9:58

Kursna lista