Analiza varijanti za proizvodnju toplotne energije u TE-KO "Kostolac"
   30 Sep 2022, 11:22    Kostolac    SATTV    Marija Vajner


Analiza varijanti za proizvodnju toplotne energije u TE-KO "Kostolac"

Raspisan je tender za analizu varijantnih rešenja grejanja Požarevca i Kostolca i okolnih naselja u svetlu rešavanja budućnosti blokova A1 i A2 u TE „Kostolac A“. Bilo koja varijanta da se prihvati, a koja će u tehnoekonomskom i poslovnom smislu biti najbolja za Elektroprivredu Srbije, obezbediće kontinuitet u snabdevanju toplotnom energijom za grejanje Kostolca i Požarevca.

Željko Ilić, direktor Direkcije za proizvodnju električne energije u ogranku TE-KO „Kostolac“, objašnjava da je analiza potrebna kako bi se pronašla najbolja ekološka rešenja za smanjenje korišćenja lignita u proizvodnji električne i toplotne energije.

Blokovi A1 i A2 u TE „Kostolac A“, snage od 100 MW i 210 MW, kao gorivo koriste lignit sa površinskog kopa Drmno. Blok A1 pušten je u pogon 1968. godine, a rekonstruisan je 2007, a blok A2 počeo je da radi 1980. godine. Oba bloka su tehnološki prilagođena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije. Pored proizvodnje električne energije, blokovi A1 i A2 proizvode i toplotnu energiju za daljinsko grejanje gradova Kostolca i Požarevca, a blok A1 i pomoćnu paru za start bloka A2 i blokova B1 i B2 u TE „Kostolac B“ kada su ovi blokovi isključeni s mreže. Blokovi u TE „Kostolac A“ redovno se održavaju u okviru planskih godišnjih remonta i imaju pouzdan rad na svojim nominalnim parametrima.

Proizvodnju električne energije treba uskladiti s ciljevima Republike Srbije, koji će biti definisani u strateškim dokumentima Strategija energetike Republike Srbije i Nacionalni energetsko klimatski plan – NEKP, koji su u završnoj fazi izrade. U njima se predviđa da treba planirati smanjenje emisija CO2 u sektoru proizvodnje električne energije i usklađivanje sa ciljevima EU. Ti ciljevi i nova strategija EPS-a okvirno će definisati obim i dinamiku smanjenja korišćenja lignita u proizvodnji električne i toplotne energije, što može dovesti do odluke o gašenju blokova A1 i A2 u termoelektrani „Kostolac A“. Ovo je posebno važno sa stanovišta proizvodnje toplotne energije za grejanje gradova Kostolac i Požarevac, jer u tom slučaju moramo obezbediti kontinuitet u snabdevanju toplotnom energijom za grejanje ovih gradova.

Odluka neće biti doneta bez analiza i sagledavanja svih mogućih varijanti, posebno jer se radi o važnim kapacitetima za grejanje gradova Požarevac i Kostolac, ali i tehnološkom kapacitetu koji proizvodi podsticajnu paru za kretanje drugih blokova.

Zato je raspisana nabavka koja će utvrditi varijante projektnih rešenja i daće odgovore koja će varijanta u ogranku TE-KO „Kostolac“ tehnoekonomski i poslovno biti najbolja za JP EPS. U ovom trenutku ne možemo dati odgovore na cenu realizacije bilo koje varijante i na troškove proizvodnje i distribucije toplotne energije u TE-KO „Kostolac“. Ilić naglašava da koja god varijanta bude izabrana od predloženih pet, biće obezbeđen kontinuitet u snabdevanju toplotnom energijom i tehnološkom parom za start blokova u TE-KO „Kostolac“. Kada bude dobijena tehnoekonomska analiza, u razmatranje varijantnih predloga biće uključene, zajedno sa JP EPS, i uprave grada Požarevca i Kostolca, kao i drugi činioci lokalne javnosti sa aspekta korisnika centralnog daljinskog grejanja.

Ilić je podsetio da se Srbija, kao i najveći broj zemalja u Evropi i svetu, sada nalazi u složenoj energetskoj situaciji zbog događaja u Ukrajini, koja uslovljava da se energetski sektori u svim zemljama pre svega bave obezbeđenjem potrebnog nivoa proizvodnje i sigurnošću snabdevanja električne energije.

To ukazuje da se i rad blokova u TE „Kostolac A“ mora podrediti toj situaciji. Imperativ je da se obezbedi stabilna proizvodnja električne i toplotne energije.Slične vesti

Ostvarenje budžeta Gradske opštine Kostolac u 2023. godini nešto manje od 70 odsto

14 Jun 2024, 12:57

Skupština Gradske opštine Kostolac usvojila je odluku o završnom računu budžeta za 2023. godinu. Ostvarenje…

Rebalansom budžet Gradske opštine Kostolac iznosi nešto više od 405 miliona dinara

30 Apr 2024, 13:07

Odbornici u Skupštini Gradske opštine Kostolac usvojili su Rebalans 1 budžeta u iznosu od 405.862.188 dinara.

U Kostolcu otkriveno Spomen-obeležje palim borcima u ratovima devedesetih godina

5 Apr 2024, 13:38

U Gradskoj opštini Kostolac otkriveno je Spomen obeležje palim borcima koji su dali svoje živote u ratovima od 1990.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportVukovi najbolji u Požarevcu

Roda državni turnir u basketu 3×3 svoj put nastavio je u Požarevcu, gde je u finalu…

17 Jun 2024, 14:09

DruštvoMaturanti Učiteljske škole 55:…

Jedna od poslednjih generacija Učiteljske škole u Požarevcu proslavila je 55. godina…

17 Jun 2024, 13:54

KulturaPromovisana knjige "Krvava…

Promocija knjige „Krvava granica“ održana je u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“…

17 Jun 2024, 13:03

Kursna lista