Analiza varijanti za proizvodnju toplotne energije u TE-KO "Kostolac"
   30 Sep 2022, 11:22    Kostolac    SATTV    Marija Vajner


Analiza varijanti za proizvodnju toplotne energije u TE-KO "Kostolac"

Raspisan je tender za analizu varijantnih rešenja grejanja Požarevca i Kostolca i okolnih naselja u svetlu rešavanja budućnosti blokova A1 i A2 u TE „Kostolac A“. Bilo koja varijanta da se prihvati, a koja će u tehnoekonomskom i poslovnom smislu biti najbolja za Elektroprivredu Srbije, obezbediće kontinuitet u snabdevanju toplotnom energijom za grejanje Kostolca i Požarevca.

Željko Ilić, direktor Direkcije za proizvodnju električne energije u ogranku TE-KO „Kostolac“, objašnjava da je analiza potrebna kako bi se pronašla najbolja ekološka rešenja za smanjenje korišćenja lignita u proizvodnji električne i toplotne energije.

Blokovi A1 i A2 u TE „Kostolac A“, snage od 100 MW i 210 MW, kao gorivo koriste lignit sa površinskog kopa Drmno. Blok A1 pušten je u pogon 1968. godine, a rekonstruisan je 2007, a blok A2 počeo je da radi 1980. godine. Oba bloka su tehnološki prilagođena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije. Pored proizvodnje električne energije, blokovi A1 i A2 proizvode i toplotnu energiju za daljinsko grejanje gradova Kostolca i Požarevca, a blok A1 i pomoćnu paru za start bloka A2 i blokova B1 i B2 u TE „Kostolac B“ kada su ovi blokovi isključeni s mreže. Blokovi u TE „Kostolac A“ redovno se održavaju u okviru planskih godišnjih remonta i imaju pouzdan rad na svojim nominalnim parametrima.

Proizvodnju električne energije treba uskladiti s ciljevima Republike Srbije, koji će biti definisani u strateškim dokumentima Strategija energetike Republike Srbije i Nacionalni energetsko klimatski plan – NEKP, koji su u završnoj fazi izrade. U njima se predviđa da treba planirati smanjenje emisija CO2 u sektoru proizvodnje električne energije i usklađivanje sa ciljevima EU. Ti ciljevi i nova strategija EPS-a okvirno će definisati obim i dinamiku smanjenja korišćenja lignita u proizvodnji električne i toplotne energije, što može dovesti do odluke o gašenju blokova A1 i A2 u termoelektrani „Kostolac A“. Ovo je posebno važno sa stanovišta proizvodnje toplotne energije za grejanje gradova Kostolac i Požarevac, jer u tom slučaju moramo obezbediti kontinuitet u snabdevanju toplotnom energijom za grejanje ovih gradova.

Odluka neće biti doneta bez analiza i sagledavanja svih mogućih varijanti, posebno jer se radi o važnim kapacitetima za grejanje gradova Požarevac i Kostolac, ali i tehnološkom kapacitetu koji proizvodi podsticajnu paru za kretanje drugih blokova.

Zato je raspisana nabavka koja će utvrditi varijante projektnih rešenja i daće odgovore koja će varijanta u ogranku TE-KO „Kostolac“ tehnoekonomski i poslovno biti najbolja za JP EPS. U ovom trenutku ne možemo dati odgovore na cenu realizacije bilo koje varijante i na troškove proizvodnje i distribucije toplotne energije u TE-KO „Kostolac“. Ilić naglašava da koja god varijanta bude izabrana od predloženih pet, biće obezbeđen kontinuitet u snabdevanju toplotnom energijom i tehnološkom parom za start blokova u TE-KO „Kostolac“. Kada bude dobijena tehnoekonomska analiza, u razmatranje varijantnih predloga biće uključene, zajedno sa JP EPS, i uprave grada Požarevca i Kostolca, kao i drugi činioci lokalne javnosti sa aspekta korisnika centralnog daljinskog grejanja.

Ilić je podsetio da se Srbija, kao i najveći broj zemalja u Evropi i svetu, sada nalazi u složenoj energetskoj situaciji zbog događaja u Ukrajini, koja uslovljava da se energetski sektori u svim zemljama pre svega bave obezbeđenjem potrebnog nivoa proizvodnje i sigurnošću snabdevanja električne energije.

To ukazuje da se i rad blokova u TE „Kostolac A“ mora podrediti toj situaciji. Imperativ je da se obezbedi stabilna proizvodnja električne i toplotne energije.Slične vesti

Za kostolačke sportiste i sportsku infrastrukturu 35 miliona dinara

23 Mar 2023, 10:43

Početkom ove godine, Gradska opština Kostolac je izdvojila 35 miliona dinara za sportske klubove, udruženja, ali…

Toplovod i kružni tok - najveće kapitalne investicije

21 Mar 2023, 14:03

Za svaku opštinu, grad ili selo je najvažnije da ima kompletnu infrastrukturu, jer će jedino tako građani imati adekvatne…

Promene u kostolačkoj lokalnoj samoupravi

25 Nov 2022, 14:21

Promene u Gradskoj opštini Kostolac. Milan Đalović, novi zamenik predsednika Skupštine Gradske opštine…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPozorišna predstava pozorišta…

Velika scena Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu bila je prepuna ljubitelja…

25 Mar 2023, 21:40

DruštvoDirektorka RFZO sa direktorima…

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguraanje…

25 Mar 2023, 14:07

DruštvoPetrovački parlament u utorak…

Pred odbornicima Skupštine opštine Petrovac na Mlavi  u utorak novi rebalans…

25 Mar 2023, 10:36

Kursna lista