AMBASADOR JAPANA URUČIO DONACIJU DOMU ZDRAVLJA GOLUBAC
   27 Feb 2020, 14:24    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


AMBASADOR JAPANA URUČIO DONACIJU DOMU ZDRAVLJA GOLUBAC

Ambasador Japana  u Srbiji Junichi Maruyama obišao je Dom zdravlja u Golupcu, kome je njegova vlada poklonila medicinsku opemu vrednu 81.850  evra , za nabavku  digitalnog rengenen aparata. holtera srca i  spirometra, a u prethodnom periodu donirala je  i jedno sanitetsko vozilo i putnički auto za potrebe lokalne samouprave. Zajedno sa ambasadorom Dom zdravlja Golubac posetio je i Aleksandar Ranković ,rukovodilac Grupe za međunarodne projekte u MInistarstvu zdravlja Republike Srbije.

             Ambasador Japana  Junichi Maruyama , nakon obilaska ove zdranstvene ustanove, rekao novinarima da ga raduje što je Japan donirao opremu koja će građanima  opštine Golubac pomoći da obave sve potrebne preglede u Domu zdravlja.Zdranstvena  zaštita  je osnov svakodnevnog života ljudi,bez odgovarajućeg sistema zdranstvene zaštite ne mogu očekivati poboljšanje svog društvenog života i budućeg prosperiteta svoje zemlje. Zato, vlada Japana nastavlja da podržava ovaj sektor. Siguran sam da će donirana medicinska oprema doprineti unapređenju zdsranstvenih usluga, ne samo u ovom Domu zdravlja već i u susednim opštinama.

           -Veliko mi je zadovoljstvo da posetim Golubac I prisustvujem današnjoj ceremoniji predaje donacije.Golubac je veoma lep I interesantan grad I dfrago nam je što smo ovom donacijom imali priliku  da doprinesemo  lokalnoj zajednici I njenom stanovništvu da imaju bolju zdranstvenu zaštitu,rekao je ambasador Junichi Maruyama.

Predsednik opštine Golubac Nebojša Mijović istakao  je važnost donacija Ambasade Japana ovoj zdravstvenoj ustanovi, koje su izuzetno podigle kvalitet pružanja zdravstvenih usluga,je u svoje ime i u ime građana  Golipca I radnika ove zdranstvene ustanove izrazio veliku zahvalnost Vladi i narodu Japana.

        -Čast mi je što mogu da u ime opštine Golubac I u svoje lično ime da pozdravim njegovu Ekselenciju gospodina Đunićija Marujamu I da mu se zahvalim na jedno izuzetno prijateljstvo I za ovu donaciju koju opština Golubac,ne samo u okviru Doma zdravlja dobila I dobija,što je za našu nažalost nerazvijenu I devastiranu Opštinu koja ima preko 10 hiljada stanovnika,od velike važnosti,naglasio je predsednik dr Nebojša Mijović.

Aleksandar Ranković ,rukovodilac Grupe za međunarodne projekte u MInistarstvu zdravlja Republike Srbije,istakao je da građani opštine Golubac kao I Srbije imaju čast da budu korisnici donacije Vlade Japana I tom prilikom u svetlu svih reformi koje zdranstveni sisten očekuje I novog zakona koji je donet o zdranstvenoj zaštiti.

              -Donacijama Vlade Japana mi zaista uspevamo da ujednačimo kvalitet zdranstvene zaštite I da kao što je veliki značaj za vas ovde,u Lolalnoj samoupravo,da imate pomoć naroda Japana,imate savremenu medicinsku opremu I da pružite najbolje vidove zdranstvene zaštite stanovništvu.Ovo je značajno I  kada pogledamo republički nivo da imamo Japan,zemlju velikog prijatelja I najvećeg donator,dodao je Ranković.


Veliku zahvalnost za opremu izrazio je i dirktor Doma zdravlja dr Boban Trifunović,koji je rekao da će se zaposleni potruditi da na,najbolji način iskoiste sve što su dobili, jer nema drugog načina da se zahvale Vladi I narodu Japana. Dom zdravlja Golubac je jedan mali koletiv od 65 zaposlenih koji brinu o zdravlju 8.ooo stanovnika,ali za pojedine usluge obraćaju nam se stanovnici I susednih opština Velikog Radišta I Kučeva.


        -Sa razvojem turizma našu Opštinu poseti u toku godine I preko 500 hiljade posetilaca,koji obilaze Golubačku tvrđavu I manastir Tummane.To doprinosi razvoju naše Opštine,ali je I opterećenje za našu ustanovu,koja nema kapacitete zbrinjavanja tolikog broja ljudi. Sve bi to bilo teško uraditi da nije naših današnjih gostiju iz ambasade Japana. Narod Japana,koji predstavljaju vlada Japana I ambasada u Beogradu su,bajveći donator opreme našoj zdranstvenoj ustanovi.Godine 2011. Donirali sun am sanitetsko vozilo I aparat za ultrazvuk,a u 2018.godini dobili smo još  jednu značajnu donaciju savrermeni digitalni rengen aparat koji je zamenio predhodni koji je bio star preko 40 godina. Ovo je omogućilo da danas imamo jedan stabilam,ekonomičan I moderan dijagnostički system,gde obavljamo  dijagnostiku I za opštinu Veliko Gradište,pa smo u  prošloj godini imali  preko 5.000 usluga,naglasio je dr Trifunović.

      Od ostalih sredstava uz saglasnost ambasade Japana nabavljeni su Holter Ekg I Spirometar,a u proteklih deset godina uz pomoć Ministarstva zdravlja Republike Srbije I opštine Golubac obavljena je rekonstrukcija zgrade Doma zdravlja I nabavljena je savremena oprema.

       Direktor Doma zdravlja Golubac dr Boban Trifunović I amabasador Japana u Srbiji  Đunićija Marujama razmenili su obostrano prigodne poklone.


Japanska bespovratna pomoć za projekte za osnovne potrebe stanovništva u  Srbiji (POPOS) u proteklih deset godina  iznosila je  14.367.759 evra  I realizovano je  227 projekata. Cilj POPOS-a  projekta koji je pokrenut 1999.godine je da direktno odgovori na različite,ali osnovne razvojne potrebe stanovništva na poljima primarne zdranstvene nege,osnovnog obrazovanja,socijalne pomoći I zaštite životne sredine.

Programom se pruža  bespovratna finansijska pomoć,relativno malih razmera,ali fleksibilno I na vreme,organizacijama koje rade u raznim sverama na poboljšanju životnog standarda lokalnog stanovništva.
Lj.NastasijevićSlične vesti

SAD poštuju stav predsednika i premijerke o CG

27 Jan 2020, 11:04

Američki ambasador u Beogradu, Entoni Gordfri, izjavio je sinoć da SAD poštuju stav i ponašanje i predsednika…

AMBASADOR TUNISA U POSETI VELIKOM GRADIŠTU

28 Nov 2019, 16:41

Ambasador Tunisa Sejf Ala Režeb I prvi sekretar ambasade Randu ben Amar  posetili su opštinu Veliko Gradište…

Novi ambasador Rusije u Beogradu

1 Jul 2019, 12:21

Pritisak Zapada na Srbiju je očigledan, SAD i njene saveznice ohrabruju Kosovo da održavaju tenzije u regionu, izjavio je…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPROGNOZA za NEDELJU, 5. April…

SRBIJA: U nedelju duži sunčani periodi, osim na krajnjem jugu Srbije gde će uz više oblaka…

4 Apr 2020, 10:26

DruštvoDONACIJA KOMPANIJE BAMBI

Grad Požarevac je u vreme vanrednog stanja izazvanog korona virusom dobio nekoliko donacija…

4 Apr 2020, 9:02

KulturaBIBLIOTEKA VELJKO DUGOŠEVIĆ U…

Da li su knjige u vremenu pandemije zaista „najbolje, najbezbednije i najzabavnije društvo“?…

3 Apr 2020, 16:41

Kursna lista