Ambasador Alžira u Srbiji Fatah Mahraza  posetio Golubac i otvorio izložbu slika trojice alžirskih umetnika
   18 Aug 2023, 16:26    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Ambasador Alžira u Srbiji Fatah Mahraza posetio Golubac i otvorio izložbu slika trojice alžirskih umetnika

Ambasador Narodne Demokratske Republike Alžira u Srbiji Fatah Mahraza u pratnji  predsednika Društva prijatelja Alžira i direktora Muzeja Pošte Srbije Marka Jelića posetili su Opštinu Golubac gde su sa predsednikom Opštine dr Nebojšem Mijovićem I njegovim saradnicima razgovarali o investicionim, kulturno – istorijskim i turističkim potencijalima i mogućnostima za uspostavljanje saradnje sa opštinom Golubac, posebno u oblasti turizma.Sa svojim domaćinima posetili su i Golubačku tvrđavu.

  Ambasador Mahraza priliko boravka u tvrđavi   rekao je da će i kao turista postati promoter ovoga kraja, Posle obilaska Golubačke tvrđave ambasador Fatah Mahraza I predsednik Opštine Golubac dr Nebojša Mijović otvorili su u Galeriji modetrne umetnostu Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ uzložbu slika pod nazivom"Svakodnevna umetnost" trojice autora iz Alžira - Buderbala Kaleda, Rahmani Saida i Arbuša Badredina

Otvarajajući izložbu ambasador Mahraz je istakao da Srbija i Alžir decenijama unazad neguju prijateljske odnose  I prošle godine  obeležena je 60. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve države. Na poslovnom planu Alžir je najveći ekonomski partner Srbije od svih država sa teritorije Afrike a kultura I turizam su okosnica povezivanja naša dva Naroda.


      -Ovo je mali grad,alii ma veliki turistički potencijal I veliki je broj turističkih aspekata kao što je Tvrđava Golubački grad,reka Dunav koji je ovde najširi u svome toku,nezagađena priroda.Sve ovo privlači mnoge turiste,ali je ovde potrebno investirati u infrastrukturu,pa mislim gde ima želje tui ma I načina.,naglasio je ambassador Fatah Mahraza.

        Razgovaralo se I o načinu promocije I saradnje između Ambasade I Opštine Golubac,poooosebno u oblasti culture I turizma,a ova izložba je prva internacionalna I veoma je važna,jer kultura je most među ljudima širom sveta.

        -A,kada je upoznate I razumete kulturu drugih Naroda,onda možemo da učimo jedni od drugih I tada možemo bolje I da sarađujemo.Koristim ovu priluiku da još jednom izrazim moju zahvalnost predsedniku Opštine I njegovim saradnicima,u oblasti kulture I turizma.Danas otvaramo novu stranu saradnje  vase Opštine,naše ambasade I Alžira,dodao je ambassador Mahraza.
           Predsednik Opštine Golubac dr Nebojša Mijović je rekao da otvaranjem Narodne biblioteke I Galewrije moderne umetnosti Golubac polako postaje prepoznatljiv kao kulturni grad.

           -I dolaze različiti umetnici sa svih strana koji izlažu svoja dela.Zahvaljujem se nj.eh.g-dinu ambasadoru I dobrim ljudima-umetnicima koji su sa nama u Golupcu u nadi da će ova saradnja potrajati I da dalje produbljivati. Iz današnjih razgovora koje smo vodili saznao sam mnoge stvari što nisam znnao kada su u pitanju veze Alžira I Srbije,odnosno sada Alžira I Golupca. Zato sam srećan što će deo Alžirske kulture biti prikazano ovde nekoliko dana, a drugi deo u nekom narednom periodu. Zahvaljujem se ambasadoru,njegovim saradnicima I umetnicima iz Alžira koji su nam uvek dobro došli u Golubac,rekao je dr Nebojša Mijović,predsednik Opštine Golubac

         Ovo je jedna od 14 izložbi koje će naši sugrađani videte  do kraja ove godine u Galeriji modern umetnosti naše Biblioteke.


         Imali smo trojicu mladih umetnika iz Alžira koji su gosti naše Biblioteke,ovde će boraviti  šest dana I radiće radionice sa decom kao I na  nekim projektima na Golubačkoj tvrđavi.Zahvaljujem se I ammmbasadoru Alžira gospodinu Fatahu Mahrazu I Društvu prijatelja Alžira koje je podržalo inicijativu I pomoglo u organizovanju ovog događaja.Zato me raduje što je Golubac domaćin ove izložbe koja će pokazati jedno lepo  Alžira,koje je nama prilično nepoznato,istakao je vd upravnika Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’,Milen Bogojević .

        Trojica autora ove izložbe predstavljaju alžirsko moderno slikarstvo I kroz svoje umetničke slike posetioci u Golupcu će upoznati bogatsvo boja,kompoziciju I radost pokreta kičice,što pokazuje da Alžir ima generacije koje stvaraju I ne zaostaju ni u ideji,ni u tehnici,a I u  produkciji za bilo kojom  evropskom zemljom.


Izložba će biti otvorena do ponedeljka 21-ovog meseca.
 Slične vesti

Ambasadorka Rumunije Silvija Davidoiu posetila Golubac

4 Oct 2023, 16:36

Ambasadorka Rumunije Silvija Davidoiu sa savetnikom Serban Mihai boravila je u Golupcu gde je sa predsednikom Opštine…

Đurić: Verujem da bi 2023. mogla da bude pozitivna prekretnica u odnosima SAD i Srbije

3 Feb 2023, 9:43

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić rekao je da veruje da bi 2023. godina mogla da bude pozitivna prekretnica…

Ambasadorka Rumunije u nezvaničnoj poseti Velikom Gradištu

20 Sep 2022, 14:33

Ambasadorku Rumunije u Srbiji Silviju Davidoju boravila  je u nezvaničnoj poseti, tokom održavanja sastanka na Srebrnom…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoVeliko Gradište prepoznatljiva…

U Turističkoj organizaciji opštine Veliko Gradište zadovoljni su  realizacijom…

4 Dec 2023, 22:55

DruštvoKosta Bogdanović: Sebe vidim kao…

Kosta Bogdanović je učenik generacije Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“…

4 Dec 2023, 15:41

KulturaPoznati dobitnici nagrade Povelja…

Ovogodišnji dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu su Slavomir Bata Radovanović,…

4 Dec 2023, 13:36

Kursna lista