Ambasador Alžira u Srbiji Fatah Mahraza  posetio Golubac i otvorio izložbu slika trojice alžirskih umetnika
   18 Aug 2023, 16:26    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Ambasador Alžira u Srbiji Fatah Mahraza posetio Golubac i otvorio izložbu slika trojice alžirskih umetnika

Ambasador Narodne Demokratske Republike Alžira u Srbiji Fatah Mahraza u pratnji  predsednika Društva prijatelja Alžira i direktora Muzeja Pošte Srbije Marka Jelića posetili su Opštinu Golubac gde su sa predsednikom Opštine dr Nebojšem Mijovićem I njegovim saradnicima razgovarali o investicionim, kulturno – istorijskim i turističkim potencijalima i mogućnostima za uspostavljanje saradnje sa opštinom Golubac, posebno u oblasti turizma.Sa svojim domaćinima posetili su i Golubačku tvrđavu.

  Ambasador Mahraza priliko boravka u tvrđavi   rekao je da će i kao turista postati promoter ovoga kraja, Posle obilaska Golubačke tvrđave ambasador Fatah Mahraza I predsednik Opštine Golubac dr Nebojša Mijović otvorili su u Galeriji modetrne umetnostu Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ uzložbu slika pod nazivom"Svakodnevna umetnost" trojice autora iz Alžira - Buderbala Kaleda, Rahmani Saida i Arbuša Badredina

Otvarajajući izložbu ambasador Mahraz je istakao da Srbija i Alžir decenijama unazad neguju prijateljske odnose  I prošle godine  obeležena je 60. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve države. Na poslovnom planu Alžir je najveći ekonomski partner Srbije od svih država sa teritorije Afrike a kultura I turizam su okosnica povezivanja naša dva Naroda.


      -Ovo je mali grad,alii ma veliki turistički potencijal I veliki je broj turističkih aspekata kao što je Tvrđava Golubački grad,reka Dunav koji je ovde najširi u svome toku,nezagađena priroda.Sve ovo privlači mnoge turiste,ali je ovde potrebno investirati u infrastrukturu,pa mislim gde ima želje tui ma I načina.,naglasio je ambassador Fatah Mahraza.

        Razgovaralo se I o načinu promocije I saradnje između Ambasade I Opštine Golubac,poooosebno u oblasti culture I turizma,a ova izložba je prva internacionalna I veoma je važna,jer kultura je most među ljudima širom sveta.

        -A,kada je upoznate I razumete kulturu drugih Naroda,onda možemo da učimo jedni od drugih I tada možemo bolje I da sarađujemo.Koristim ovu priluiku da još jednom izrazim moju zahvalnost predsedniku Opštine I njegovim saradnicima,u oblasti kulture I turizma.Danas otvaramo novu stranu saradnje  vase Opštine,naše ambasade I Alžira,dodao je ambassador Mahraza.
           Predsednik Opštine Golubac dr Nebojša Mijović je rekao da otvaranjem Narodne biblioteke I Galewrije moderne umetnosti Golubac polako postaje prepoznatljiv kao kulturni grad.

           -I dolaze različiti umetnici sa svih strana koji izlažu svoja dela.Zahvaljujem se nj.eh.g-dinu ambasadoru I dobrim ljudima-umetnicima koji su sa nama u Golupcu u nadi da će ova saradnja potrajati I da dalje produbljivati. Iz današnjih razgovora koje smo vodili saznao sam mnoge stvari što nisam znnao kada su u pitanju veze Alžira I Srbije,odnosno sada Alžira I Golupca. Zato sam srećan što će deo Alžirske kulture biti prikazano ovde nekoliko dana, a drugi deo u nekom narednom periodu. Zahvaljujem se ambasadoru,njegovim saradnicima I umetnicima iz Alžira koji su nam uvek dobro došli u Golubac,rekao je dr Nebojša Mijović,predsednik Opštine Golubac

         Ovo je jedna od 14 izložbi koje će naši sugrađani videte  do kraja ove godine u Galeriji modern umetnosti naše Biblioteke.


         Imali smo trojicu mladih umetnika iz Alžira koji su gosti naše Biblioteke,ovde će boraviti  šest dana I radiće radionice sa decom kao I na  nekim projektima na Golubačkoj tvrđavi.Zahvaljujem se I ammmbasadoru Alžira gospodinu Fatahu Mahrazu I Društvu prijatelja Alžira koje je podržalo inicijativu I pomoglo u organizovanju ovog događaja.Zato me raduje što je Golubac domaćin ove izložbe koja će pokazati jedno lepo  Alžira,koje je nama prilično nepoznato,istakao je vd upravnika Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’,Milen Bogojević .

        Trojica autora ove izložbe predstavljaju alžirsko moderno slikarstvo I kroz svoje umetničke slike posetioci u Golupcu će upoznati bogatsvo boja,kompoziciju I radost pokreta kičice,što pokazuje da Alžir ima generacije koje stvaraju I ne zaostaju ni u ideji,ni u tehnici,a I u  produkciji za bilo kojom  evropskom zemljom.


Izložba će biti otvorena do ponedeljka 21-ovog meseca.
 Slične vesti

Nebojša Rodić novi ambasador Srbije u Crnoj Gori

21 Dec 2023, 10:51

Nebojša Rodić postavljen je za novog ambasadora Srbije u Crnoj Gori, objavljeno je u Službenom glasniku.

Ambasadorka Rumunije Silvija Davidoiu posetila Golubac

4 Oct 2023, 16:36

Ambasadorka Rumunije Silvija Davidoiu sa savetnikom Serban Mihai boravila je u Golupcu gde je sa predsednikom Opštine…

Đurić: Verujem da bi 2023. mogla da bude pozitivna prekretnica u odnosima SAD i Srbije

3 Feb 2023, 9:43

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić rekao je da veruje da bi 2023. godina mogla da bude pozitivna prekretnica…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportVukovi najbolji u Požarevcu

Roda državni turnir u basketu 3×3 svoj put nastavio je u Požarevcu, gde je u finalu…

17 Jun 2024, 14:09

DruštvoMaturanti Učiteljske škole 55:…

Jedna od poslednjih generacija Učiteljske škole u Požarevcu proslavila je 55. godina…

17 Jun 2024, 13:54

KulturaPromovisana knjige "Krvava…

Promocija knjige „Krvava granica“ održana je u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“…

17 Jun 2024, 13:03

Kursna lista