AMBASADA JAPANA U SRBIJI DONIRALA MEDICINSKU OPREMU DOMU ZDRAVLJA KUČEVO
   29 Jun 2019, 14:47    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


AMBASADA JAPANA U SRBIJI DONIRALA MEDICINSKU OPREMU DOMU ZDRAVLJA KUČEVO

Otpravnik poslova Ambasade Japana u Srbiji Tecuja Cubota,, svečano je uručio donaciju Vlade Japana Domu zdravlja Kučevo, Ultrazvučni aparat, analogni mamograf I uređaj za digitalizaciju rendgen slike vrednu 81.690 evra,kao podršku unapređenju medicinske zaštite u Srbiji. Zajedno sa njim Dom zdravlja Kučevo posetio je i Aleksandar Raković, samostalni savetnik u Ministarstvu zdravlja Vlade Srbije .

Predsednik Opštine Kučevo Vladimir Stojanović naglasio je izuzetnu važnost donacija Ambasade Japana ovoj zdravstvenoj ustanovi, koje su izuzetno podigle kvalitet pružanja zdravstvenih usluga i u svoje ime i ime građana Kučeva izrazio veliku zahvalnost Vladi i narodu Japana.


                   Otpravnik poslova Ambasade Japana u Srbiji Tecuja Cubota izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da  lično uruči ovu donaciju i istakao da visoko ceni napore Ministarstva zdravlja na unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite.

                 -Takođe bih želeo da izrazim zahvalnost opštini Kučevo i Domu zdravlja Kučevo na uspešnoj realizaciji projekta. I što je novac japanskih poreskih obveznika utrošen  za obezbeđivanje ultrazvučnog aparata, analognog mamografa i uređaja za digitalizaciju rendgen slike.Nova medicinska oprema omogućiće precizniju dijagnostiku a samim tim i uspešnije lečenje pacijenata.Ovo je naša druga donacija Domu zdravlja Kučevo, koja potvrđuje uspešnost prethodnog projekta obezbeđivanja rendgen aparata, biohemijskog analizatora i uređaja za prečišćavanje vode. Vlada Japana će nastaviti da pruža pomoć za osnovne potrebe stanovništva u korist svih građana Srbije i nadam se da će dobri odnosi između naše dve zemlje biti još bolji u budućnosti,rekao je Tecuja Cubota.

           Samostalni savetnik u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Raković rekao je da postoji dobra  između Republike Srbije i Vlade Japana u oblasti zdravlja kao i da je Japan od 1999.godine  do sada podržao 224 projekata u Srbiji u okviru programa za osnovne potrebne stanovništva ,pod nazivom ,,POPOS’’ .

Uključujući ovu donaciju, ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) u Srbiji od 1999. godine iznosio je  14 miliona evra,a ukupan iznos japanske pomoći Srbiji u toku istog perioda premašuje 508 miliona evra. Vlada Japana pruža finansijsku pomoć neophodnu za implementaciju projekata koji će doprineti ekonomskom i socijalnom razvoju zemlje. Životna sredina, zdravstvena zaštita, obrazovanje i socijalna zaštita su glavne oblasti interesovanja Vlade Japana,dodao je Raković.

            Direktorka Doma zdravlja Kučevo,dr Emina Perić  rekla je da donirani medicinski aparati imaju ogromni značaj  za podizanje kvaliteta zdravstvenih usluga, a posebno za same pacijente koji sada više ne moraju da putuju u veće centre da bi mogli da izvrše pojedine preglede i da se leče.


          Posle predaje donacije Domu zdravlja Kučevo ,u pratni svojih domaćina,japanski diplomata Tecuja Cubota  posetio je  hram Svetog Vaznesenja Gospodnjeg koga je  starešina hrama protojerej hadži Spomenko Žarić upoznao sa istorijatom crkve a zatim je prošetao glavnom ulicom grada i zajedno sa savetnikom u Ministarstvu zdravlja Aleksandrom Rakovićem otišao do zgrade  Opštinske uprave gde su  u kabinetu predsednika Opštine Vladimira Stojanovića  koji im je uručio prigodne poklone.


Ovom prilikom vođeni su i razgovori u kojima su gospodinu Cuboti predstavljeni turistički potencijali ove zviške Opštine koje japanski turisti mogu  posetiti.
Lj.Nastasijević                                                                     
Izvor:Portal e-Kučevo. 
 Slične vesti

NORVEŠKA I EU DONIRALE MEDICINSKU OPREMU SRBIJI

30 Apr 2020, 14:56

Norveška i Evropska unija donirale su Srbiji medicinSku opremu neophodnu za borbu protiv zarazne bolesti kovid-19.…

DONACIJA ZA EKOLOŠKI ČIST POŽAREVAC

28 Apr 2020, 13:56

JEDNA U NIZU DRUŠTVENO ODGOVORNIH KOMPANIJA OZON WAY IZ BEOGRADA DONIRALA JE GRADU POŽAREVCU DONACIJU U VIDU1000…

JKP PARKING SERVIS POŽAREVAC DONIRAO VIZIRE ZA ZDRAVSTVO

16 Apr 2020, 13:07

OD JAVNO KOMUNALNOG PREDUZEĆA PARKING SERVIS  POŽAREVAC  POŽAREVAČKE ZDRAVSTVENE  USTANOVE DOBILE SU DONACIJU…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoOBEVEŠTANJE O ZAMENI VODOMERA

Obaveštavaju se građani da će JKP ViK Požarevac u narednom periodu, vršiti…

29 May 2020, 9:27

DruštvoU POŽAREVCU UHAPŠEN ZBOG NARKOTIKA

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su I. M. (1981) iz…

28 May 2020, 14:10

SportŽFK POŽAREVAC POTPISAO UGOVOR…

ŽENSKI FUDBALSKI KLUB POŽAREVAC  POTPISAO JE UGOVOR O POSLOVNO – TEHNIČKOJ SARADNJI SA…

28 May 2020, 13:40

Kursna lista