Aleksandru Stojkoviću nagrada treće večeri Viminacium festa
   24 Jun 2022, 11:03    Požarevac    SATTV    Marija Vajner


Aleksandru Stojkoviću nagrada treće večeri Viminacium festa

Treće veče IV Viminacium festa – Mitovi stari i novi obeležila je predstava „Jugoslavija, moja dežela – Jugoslavija, moja domovina“, koju su izveli glumci Gledališča Koper, Pozorišta Prijedor i Fondacije Friedrich Ebert Stiftung. Predstavu je po istoimenom romanu slovenačkog pisca Gorana Vojnovića na scenu je postavio reditelj Marko Misirača.

Vojnovićev roman napisan je 2012. godine, a kroz sećanja glavnog junaka stalno nas vraća u vreme bivše zajedničke države. Predstava prati putovanje Vladana Borojevića kroz Balkan i njegovu potragu za ocem Nedeljkom, Srbinom, oficirom bivše Jugoslovenske narodne armije, danas ratnim zločincem u bekstvu, koji je početkom devedesetih nenajavljeno napustio malog Vladana i njegovu majku Dušu iz Ljubljane.

Uznemirujuće putovanje na kojem se Vladan mora suočiti sa svojim životnim traumama, strahovima i ponovo otkriti svoj identitet.

Brojni su likovi i situacije koje na duhovit i potresan način ilustruju to vreme, ali težište je na odnosu sina koji pokušava ponovo da uspostavi svoj identitet i oca, optuženika za ratni zločin, koga sin ponovo upoznaje, sastavljajući svojevrsnu slagalicu od sećanja, košmarnih snova, priča i anegdota o njemu.
Žiri publike koji čine glumci pozorišta „Milivoje Živanović“ – Zoran Živković, Jelena Trifunović ilić i Marija Vajner je za glumca večeri izabrao Aleksandra Stojkovića, za ulogu Emira.

Večeras je na programu predstava „Okamenjeno more“, autora Velimira Lukića, u režiji Stevana Bodroža, u izvođenju pozorišta Bora Stanković iz Vranja. Predstava se izvodi u Areni. Ulaznice po ceni od 500 dinara mogu se kupiti na biletarnici Centra za kulturu Požarevac.

Foto: Bojan NikolićSlične vesti

Immersium aplikacija vas vodi u Viminacium

4 Nov 2022, 13:31

Aplikacija Immersium je interaktivni digitalni vodič za odrasle i decu, koji na zabavan način, kroz igru, istraživanje,…

Turisti se u Viminacijum redovno vraćaju, a deca - neće da idu kući

12 Aug 2022, 10:56

I ovog leta je u Viminacijumu - na lokalitetu rimskog grada i legionarskog logora iz prvog veka naše ere, kao i paleontološkog…

Ko će ove godine osvojiti Viminacium maximus?

27 Jun 2022, 11:51

Večeras ćemo znati ko je osvojio glavne nagrade na IV Viminacium festu. U trci za Viminacium maximus je pet predstava i…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Servisne informacijeCane Babović II iIII deo bez vode

JKP Vodovod i kanalizacija, Požarevac obaveštava da zbog radova na mreži od 12:00 do…

30 Nov 2022, 12:00

ZdravljeJapan je zemlja stogodišnjaka

Tajna je u ishrani bogatoj jodom        Stanovnici zemlje izlazećeg sunca imaju…

30 Nov 2022, 11:03

DruštvoPredstavnici turističkih agencije…

Predstavnici turističkih agencija iz regiona tokom proteklog vikenda boravili na Zlatiboru…

30 Nov 2022, 10:32

Kursna lista