Alarmni sistem i njegovo održavanje: kada je vreme da ga testirate?
   29 Oct 2021, 9:38        SatTv    Srbijanka Stanković


Alarmni sistem i njegovo održavanje: kada je vreme da ga testirate?

Ugradnja sigurnosnog sistema smanjuje rizik od provale u kuću, a time i brigu o svakodnevnoj bezbednosti Vaših ukućana. Iako su sigurnosni alarmi složeni elektronski sistemi, koji (ukoliko ste se odlučili za opremu visokog kvaliteta) vrše svoju funkciju pouzdano i precizno, ipak su – samo uređaji. Drugim rečina, bez obzira koliko Vaš bezbednosni sistem napredan i skup, on ne može da bude savršen.
 
Glavne komponente, baterije i ožičenje – sve su to stavke koje su podložne kvarovima i oštećenjima. Kako ne biste živeli sa lažnim osećajem sigurnosti, neophodno je da redovno vršite rutinske preglede i održavanje svog alarmnog sistema. Pravilno testiranje komponenti je jedini način da budete sigurni da bezbednosni sistem koji ste ugradili zaista pokriva sigurnost Vaših ukućana kada je to najpotrebnije.

 

Kada bi trebalo da testirate Vaš alarmni sistem?


 
Neke komponente Vašeg kućnog sigurnosnog sistema, poput požarnog alarma, rade na baterije. U tom slučaju savetujemo da testiranje požarnog alarma vršite na mesečnom nivou, kako biste blagovremeno detektovali potencijalni kvar i po potrebi zamenili baterije. Testiranje alarmnog sistema najmanje jednom mesečno preporučujemo i kada je reč o uređajima druge vrste napajanja. Ukoliko se u Vašem domu dogode okolnosti koje bi po slobodnoj proceni ukućana moglo učiniti vaš sistem ranjivim - nije na odmet da dodatno testirate alarm. Evo nekoliko primera kada je mudro da to učinite.
 

Nakon servisiranja


Ako ste angažovali tehničara da popravi ili servisira Vaš alarmni sistem, dobra praksa je da sprovedete testove nakon njegovog odlaska. Primera radi, popravka ožičenja može da izazove kvar drugih komponenti, poput senzora. Ne želimo da zvučimo paranoično, ali imajte na umu i sledeće pravilo: ako su Vaš dom posetili majstori za popravku drugih aparata, moleri, vodoinstalateri ili poznanici u koje nemate mnogo poverenja - testirajte sigurnosni alarm neposredno po njihovom odlasku. Ipak, kada je u pitanju bezbednost porodice, opreza nikad dosta.



 

Nakon većih promena u vezi sa internetskom ili telefonskom uslugom


Ako posedujete bežični bezbednosni sistem, sve promene na internetu ili telefonu mogu uticati na povezivanje. Vodite računa o promenama lozinki za Wi-Fi mrežu. Ukoliko se ne podudaraju sa bezbednosnim sistemom, njegova funkcija biće onemogućena, a Vaša bezbednost potencijalno ugrožena.
 

Nakon preuređenja kuće


Testirajte svoj sigurnosni alarm nakon što napravite bilo kakve izmene u enterijeru. Postoji mogućnost da se tokom radova položaj video kamera promeni ili na neki način spreči funkcija senzora (poput slučajnog presecanja žice). U tom slučaju, Vaš alarmni sistem neće automatski detektovati opasnost, a samim tim je neće ni signalizirati.
 

Nakon nestanka struje


Iako su sigurnosni alarmi većinom opremljeni rezervnim baterijama (kako bi se osiguralo da je Vaš dom zaštićen tokom nestanka struje), prekid napajanja električnom energijom traje duže od 24 sata, postoji mogućnost da će se baterija isprazniti.
 

Kako možete da testirate alarmni sistem?


Neki sigurnosni alarmi poseduju režim „hodnog”, odnosno sistemskog testa. Pritiskom na ovu opciju, jednostavno se aktivira provera svih senzora. Po završenom testiranju, možete proveriti da li je svaki senzor uspešno komunicirao sa alarmnim sistemom na kontrolnoj tabli. U slučaju da određeni senzor nije aktiviran kada završite test, to je znak da postoji problem koji zahteva popravku datog senzora.
 
Ako vaš sigurnosni alarm nema opciju sistemskog testa, najjednostavniji način da testirate senzor je da upotrebite funkciju zvučnog signala. Drugim rečima, proverite da li je zvučni signal uključen na svakom senzoru. Nakon toga aktivirajte sve senzore i pratite dešavanja. Ako čujete zvučni signal za svaki senzor, to je znak da svi nesmetano rade. U slučaju da se zvuk ne aktivira za senzor, onda postoji problem sa tim senzorom.




 
Šta možete da uradite ako Vam je iz nekog razloga onemogućeno korišćenje zvučnog signala? U tom slučaju će Vam biti potreban pomoćnik. Aktivirajte sve senzore, dok vaš pomoćnik prati promene alarmnih panela na tastaturi. Znak da postoji problem sa senzorom je ako se ne registruje na tastaturi.
 
Ukoliko tek planirate da ugradite bezbednosni alarmni sistem, pobrinite se da Vaš provajder bezbednosnog sistema proceni potencijalne rizike kojima ste izloženi spram položaja i veličine prostora u kom boravite i koji želite da zaštitite.
 
O svim pitanjima i nedoumicama kada je reč o kvalitetu, broju i pozicioniranju alarmnih uređaja, posavetujte se s iskusnim stručnjacima iz oblasti tehničke zaštite. Kompanije kao što je MS Security u svojim inženjerskim i tehničkim timovima imaju stručnjake s višegodišnjim iskustvom u tehničkoj zaštiti, čije se znanje konstantno usavršava redovnim obukama.
 
Za kraj, bez obzira da li imate sistem za samonadzor ili koristite profesionalnu uslugu alarmnog sistema, trebalo bi redovno vršiti ispitivanja kako biste se uverili da sistem radi svoj posao i da svaki uređaj u mreži funkcioniše kako treba, jer samo tako možete biti sigurni da ste - sigurni.



Slične vesti

Razbojništvo u Petrovcu na Mlavi

22 Aug 2023, 12:41

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Petrovcu na Mlavi brzim i efikasnim radom uhapsili su V. Z. (1988)…

Razbojništvo u pokušaju

28 Jan 2023, 21:57

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su M. L.(1986) iz okoline ovog grada zbog postojanja…

Rasvetljeno razbojništvo u kladionici

27 Jan 2022, 15:44

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, intenzivnim radom, rasvetlili su razbojništvo u kladionici…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za subotu, 30. mart 2024.

SRBIJA: U subotu pretežno sunčano i vrlo  toplo za ovo doba godine.…

29 Mar 2024, 11:28

SportDFL: Požarevac - Smederevo

Derbi 21. kola  i drugoj futsal ligi Srbije igra se u subotu Požarevcu. Sastaju se Požarevac…

29 Mar 2024, 11:18

EkonomijaNove cene goriva - opet poskupeli…

U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena…

29 Mar 2024, 10:38

Kursna lista