Akumulator - održavanje i punjenje : Desulfatizacija akumulatora
   21 Feb 2018, 11:31    Požarevac    desulfatori.blogspot.rs    Saša Aćimović


Akumulator - održavanje i punjenje : Desulfatizacija akumulatora

O akumulatorima postoje brojne predrasude i pogrešna mišljenja. Najveći broj problema nastaje zbog neadekvatnog korišćenja pa se nekim vlasnicima automobila dešava da menjaju akumulator jednom godišnje a nekima traju i po pet-šest godina.
Evo jednog objašnjenja i ličnog iskustva sa blogspota na temu desulfatizacije akumulatora, pa procenite i sami.

"U ovoj temi ću malo pojasniti šta je desulfatizacija akumulatora i kako se radi (ovo je iz ličnog iskustva). Ovo ne važi za dobre i ispravne akumulatore oni se pune sa običnim ( ali ne jeftinim ) punjačima kao što sam već prije objasnio oko 5% a maksimalno do 10% strujom od nazibne snage akumulatora i maksimalnim naponom do 14,7V.
Desulfatizacija:
O ovoj temi možemo pričati, diskutovati, testirati i razmijenjivati mišljenja danima, ali ja ću samo ukratko objasniti bit desulfatizacije.  Punjenje starih akumulatora sa sulfatom da kažem prvog i drugog stepena (treći stepen odnosno tvrdokorni sulfat se ne može razbiti ) koriste se drugačiji punjači i način punjenja odnosno desulfatori. Prvo se mora utvrditi da akumulator nema kratki spoj u jednoj od ćelija, da nema prekid između ćelija, provreriti barometrom kiselinu u akumulatoru - ne smije biti veliko odstupanje jedne od ćelija, to bi mogao biti znak da je u kratkom spoju. Zatim punjenje odnosno kontrolisano prepunjavanje sa ograničenom strujom 0-5A i naponom 15-25V u zavisnosti od stanja akumulatora i kako reaguje na punjenje. Pročitao sam na dosta mijesta da su koristili goku so i natrijum sulfat. Međutim ja nisam koristio gorku so ali sam nabavio natrijum sulfat i sada sam u fazi testiranja šta se može postići sa ovom hemikalijom. Usput na jednom akumulatoru koji sam dugo vremena punio odnosno vršio desulfstizaciju postigao sam kapacitet 33%, poslije ubacivanja natrijum sulfata i ponovnog punjenja i pražnjenja malim strujama niz puta dobio sam 44% kapacitet akumulatora,  što znači da je natrijum sulfat pospiješio i podigao kapacitet za 10% na ovom akumulatoru. U fazi su dalja testiranja .
Akumulatori sa kiselinom  dobro podnose prepunjavanje (preko 15 V),  ponekad je potrebno uraditi ekvalizaciju prilikom redovnog punjenja akumulatora, jer dolazi do stratifikacije elektrolita, odnosno taloženje kiseline na dno akumulatora jer je sumporna kiselina teža od vode i onda dolazi do prerane korozije pozitivne elektrode, što smanjuje vijek trajanja i kapacitet akumulatora. Ovaj način punjenja  se zove ekvalizacija koja dovodi do ravnomjernog punjenja svih 6 ćelija. Ekvalizacija traje više sati sa punjenjem strujom 2-3% od kapaciteta akumulatora što znači da akumulator od 75 Ah se puni strujom oko 2,2A sa naponom oko 15V-16V. Ekvalizacija se radi na kraju punjenja, kada je akumulator napunjen do kraja redovnim putem. Ovakvim redovnim i ispravnim održavanjem akumulatora se obezbjeđuje siguran i pouzdan rad i u najtežim uslovima i posle više godina korištenja akumulatora.
Ovakav način punjenja ne mogu dobro da urade obični punjači, jer nemaju regulaciju punjenja struje i napona . To je posebno opasno kod AGM (Absorption Glass Mat) akumulatora jer napon može da poraste preko 15 V što je štetno za ovu vrstu akumulatora. 
Koliko vremena je potrebno puniti akumulator?
Vrijeme punjenja akumulatora možemo izračunati na slijedeći način:
struja X vreme = amper sati / 3A x 10h = 30Ah
Ako se akumulator puni 10 sati strujom od 3 ampera znači da je u akumulator "ubačeno" 30Ah. Struja se smanjuje sa porastom napona, to ne znaci da je svih 10 sati akumulator punjen strujom od 3A. Kod akumulatora sa tečnim elektrolitom,stepen korsnog punjenja je 80-85%, što znači da je od ukupnog broja amper sati potrebno oduzeti 15-20%, jer taj dio energije je otišao u Džulov gubitak (grijanje i elektrolizu vode). Kod AGM akumulatora taj stepen korisnog dejstva punjenja je oko 95 %, ali kod njih je veoma potrebno voditi računa da napon punjenja ne pređe 14,5-14,7 V jer je nemoguće doliti vodu koja ispari prilikom punjenja. AGM akumulatori imaju sistem rekombinacije, tako da voda ne izlazi iz akumulatora prilikom punjenja ako se ne prelaz."
 Slične vesti

Ovo su bezbednosni sistemi u vožnji koji će postati obavezni do 2021

21 Jun 2018, 13:49

Za tri godine, svi novi automobili koji se prodaju na tržištu EU moraju biti opremljeni sa minimum 11 različitih…

Tehnički pregled ipak samo jednom (1) godišnje!

16 May 2018, 13:18

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da automobili stariji od 15 godina neće morati da…

RADNO VREME PARKING SERVISA ZA USKRS

4 Apr 2018, 10:01

JKP "Parking servis" Pozarevac obavestava javnost da ce radno vreme parkiralista za vreme predstojecih praznika…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PoljoprivredaNAJUGROŽENIJA DOMAĆINSTVA DOBILA…

POLJOPRIVREDNA SAVETODAVNA I STRUČNA SLUŽBA POŽAREVAC JE U SARADNJI SA MINISTARSTVOM POLJOPRIVREDE…

22 Jun 2018, 14:27

DruštvoDOBRO DOŠLI NA DUBRAVIČKI KOTLIĆ

NA KONFERENCIJI ZA MEDIJE U TURISTIČKOJ ORGANIZACIJI POŽAREVAC NAJAVLJENA JE  MANIFESTACIJA…

22 Jun 2018, 14:08

DruštvoPOČNI NA DVA TOČKA

PROMO TAKMIČENJE POČNI NA DVA TOČKA JE DEO GLOBALNOG PROGRAM BICIKLISTIČKOG SAVEZA SRBIJE…

22 Jun 2018, 13:35

Kursna lista