Akumulator - održavanje i punjenje : Desulfatizacija akumulatora
   21 Feb 2018, 11:31    Požarevac    desulfatori.blogspot.rs    Saša Aćimović


Akumulator - održavanje i punjenje : Desulfatizacija akumulatora

O akumulatorima postoje brojne predrasude i pogrešna mišljenja. Najveći broj problema nastaje zbog neadekvatnog korišćenja pa se nekim vlasnicima automobila dešava da menjaju akumulator jednom godišnje a nekima traju i po pet-šest godina.
Evo jednog objašnjenja i ličnog iskustva sa blogspota na temu desulfatizacije akumulatora, pa procenite i sami.

"U ovoj temi ću malo pojasniti šta je desulfatizacija akumulatora i kako se radi (ovo je iz ličnog iskustva). Ovo ne važi za dobre i ispravne akumulatore oni se pune sa običnim ( ali ne jeftinim ) punjačima kao što sam već prije objasnio oko 5% a maksimalno do 10% strujom od nazibne snage akumulatora i maksimalnim naponom do 14,7V.
Desulfatizacija:
O ovoj temi možemo pričati, diskutovati, testirati i razmijenjivati mišljenja danima, ali ja ću samo ukratko objasniti bit desulfatizacije.  Punjenje starih akumulatora sa sulfatom da kažem prvog i drugog stepena (treći stepen odnosno tvrdokorni sulfat se ne može razbiti ) koriste se drugačiji punjači i način punjenja odnosno desulfatori. Prvo se mora utvrditi da akumulator nema kratki spoj u jednoj od ćelija, da nema prekid između ćelija, provreriti barometrom kiselinu u akumulatoru - ne smije biti veliko odstupanje jedne od ćelija, to bi mogao biti znak da je u kratkom spoju. Zatim punjenje odnosno kontrolisano prepunjavanje sa ograničenom strujom 0-5A i naponom 15-25V u zavisnosti od stanja akumulatora i kako reaguje na punjenje. Pročitao sam na dosta mijesta da su koristili goku so i natrijum sulfat. Međutim ja nisam koristio gorku so ali sam nabavio natrijum sulfat i sada sam u fazi testiranja šta se može postići sa ovom hemikalijom. Usput na jednom akumulatoru koji sam dugo vremena punio odnosno vršio desulfstizaciju postigao sam kapacitet 33%, poslije ubacivanja natrijum sulfata i ponovnog punjenja i pražnjenja malim strujama niz puta dobio sam 44% kapacitet akumulatora,  što znači da je natrijum sulfat pospiješio i podigao kapacitet za 10% na ovom akumulatoru. U fazi su dalja testiranja .
Akumulatori sa kiselinom  dobro podnose prepunjavanje (preko 15 V),  ponekad je potrebno uraditi ekvalizaciju prilikom redovnog punjenja akumulatora, jer dolazi do stratifikacije elektrolita, odnosno taloženje kiseline na dno akumulatora jer je sumporna kiselina teža od vode i onda dolazi do prerane korozije pozitivne elektrode, što smanjuje vijek trajanja i kapacitet akumulatora. Ovaj način punjenja  se zove ekvalizacija koja dovodi do ravnomjernog punjenja svih 6 ćelija. Ekvalizacija traje više sati sa punjenjem strujom 2-3% od kapaciteta akumulatora što znači da akumulator od 75 Ah se puni strujom oko 2,2A sa naponom oko 15V-16V. Ekvalizacija se radi na kraju punjenja, kada je akumulator napunjen do kraja redovnim putem. Ovakvim redovnim i ispravnim održavanjem akumulatora se obezbjeđuje siguran i pouzdan rad i u najtežim uslovima i posle više godina korištenja akumulatora.
Ovakav način punjenja ne mogu dobro da urade obični punjači, jer nemaju regulaciju punjenja struje i napona . To je posebno opasno kod AGM (Absorption Glass Mat) akumulatora jer napon može da poraste preko 15 V što je štetno za ovu vrstu akumulatora. 
Koliko vremena je potrebno puniti akumulator?
Vrijeme punjenja akumulatora možemo izračunati na slijedeći način:
struja X vreme = amper sati / 3A x 10h = 30Ah
Ako se akumulator puni 10 sati strujom od 3 ampera znači da je u akumulator "ubačeno" 30Ah. Struja se smanjuje sa porastom napona, to ne znaci da je svih 10 sati akumulator punjen strujom od 3A. Kod akumulatora sa tečnim elektrolitom,stepen korsnog punjenja je 80-85%, što znači da je od ukupnog broja amper sati potrebno oduzeti 15-20%, jer taj dio energije je otišao u Džulov gubitak (grijanje i elektrolizu vode). Kod AGM akumulatora taj stepen korisnog dejstva punjenja je oko 95 %, ali kod njih je veoma potrebno voditi računa da napon punjenja ne pređe 14,5-14,7 V jer je nemoguće doliti vodu koja ispari prilikom punjenja. AGM akumulatori imaju sistem rekombinacije, tako da voda ne izlazi iz akumulatora prilikom punjenja ako se ne prelaz."
 Slične vesti

DRIFT TAKMIČENJE KREĆE U SUBOTU

15 Aug 2018, 14:37

DANAS JE  UZ PRISUSTVO ČLANICE GRADSKOG VEĆA ZADUŽENE ZA SPORT, OMLADINU I TURIZAM  ANE MILJANIĆ ODRŽANA KONFERENCIJA…

IZLOŽBA AUTOMOBILA OLDTIMER-A

3 Aug 2018, 11:15

Udruženje ljubitelja oldtajmera i Kulturno sportski centar „Kostolac“ u sklopu „Kostolačkog leta 2018“ organizuju izložbu…

POVRŠINSKA KOROZIJA DOZVOLJENA NA TEHNIČKIM PREGLEDIMA, POTREBNO UVERENJE ZA PREPRAVKE

27 Jul 2018, 15:30

Skoro mesec dana primenjuju se nova pravila na tehničkim pregledima. Agencija za bezbednost saobraćaja upozorila je vlasnike…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najnovije vesti

DruštvoVENČIĆI VERNOSTI

U istočnoj Srbiji ljudi bilje beru uglavnom na praznike. U berbu idu na Ðurđevdan, Spasovdan…

25 Sep 2018, 11:33

Vremenska prognozaPROGNOZA za SREDU, 26. Septembar…

SRBIJA: U sredu jutro vrlo hladno, ponegde sa mogućim slabim prizemnim mrazem. Tokom dana…

25 Sep 2018, 11:27

DruštvoSVETSKI DAN SRCA, 29.09.2018.

Povodom obeležavanja Svetskog dana srca , Zavod za javno zdravlje Požarevac, služba polivalentne…

25 Sep 2018, 11:25

Kursna lista