Ako želite dobar provod posetite ovog vikenda 14. Sajam Dunava  i 56. Golubački kotlić
   28 Jul 2022, 15:21    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Ako želite dobar provod posetite ovog vikenda 14. Sajam Dunava i 56. Golubački kotlić

Tradicija, sport, kultura, gastronomija, revijalni nastupi i takmičenja i sve to tokom tri dana – tako bi u najkraćem mogao da se opiše 14. Sajam Dunava koji se već svih ovih  godina održava u Golupcu i na najbolji način predstavlja vrednosti i kulturnu baštinu ove podunavske opštine koja zauzima sve značajnije mesto u turizmu Srbije i regiona. Poslednjeg vikenda u julu Golubac posebno oživi zbog celodnevnih dešavanja na više lokacija,namenjenih različitim uzrastima i interesovanjima

U Turističkoj organizaciji opštine Glubac obavljaju se i poslednje pripreme za održavanje ove manifestacije koja već godinama privlači sve veći broj posetilaca koji vole dobru zabavu i odmor pored Dunava.

"Sve je spremno za početajk manifestacije,privodimo kraju I sve detalje vezane za prijave I dolazak učesnika I gostiju,u nadi da će Sajam biti po volji svakog ko bude u ova tri dana u Golupcu.Sajam Dunava nastavlja da „živi“ punom snagom i nakon zalaska sunca. Iz Etno dvorišta, Zmajevog I srednjovekovnog sela i sportskih terena, epicentar dešavanja seli se na letnju pozornicu u Golupcu.Bogatstvo etno različitosti kojima se odlikuje Srbija predstaviće kulturno-umetnička društva iz svih krajeva naše zemlje, a završnica dana rezervisana je za koncerte poznatih muzičkih grupa – Legendi i Zane", kaže Jelena Petrović, direktorka TO Golubac.

Već 14 godina Sajam Dunava u Golupcu na najbolji način predstavlja vrednosti i kulturnu baštinu ove podunavske opštine koja zauzima sve značajnije mesto u turizmu Srbije i regiona. Poslednjeg vikenda u julu Golubac posebno oživi zbog celodnevnih dešavanja na više lokacija,namenjenih različitim uzrastima i interesovanjima.

Etno dvorište u gradskom parku, Zmajevo selo, srednjovekovno selo u Tvrđavi Golubački grad, tradicionalni „Golubački kotlić“, sportska takmičenja i večernji kulturno-zabavni programi slikovito predstavljaju Golubac i njegovo zaleđe u vremenu današnjem i vremenu prošlom.

Na „Golubačkom kotliću“ odrastale su generacije majstora riblje čorbe budući da ova manifestacija traje duže od pola veka. Gastronomska manifestacija takmičarskog karaktera u Golupcu se organizuje od 1965. godine i jedna je od najstarijih i najmasovnih takmičenja u pripremanju riblje čorbe u Srbiji.

"Degustacija se preporučuje jer riblja čorba je najukusnija sa pogledom na Dunav.Osim kulinarske, na Sajmu Dunava, pažnja se poklanja i etno baštini. Gradski park u Golupcu u sajamske dane postaje Etno dvorište u kome svoje umeće i rukotvorine predstavljaju proizvođači iz svih krajeva Srbije. Uz Etno dvorište smestilo se Zmajevo selo sa zanimljivim prezentacijama i radionicama za odrasle i decu.Osim kulinarske, na Sajmu Dunava, pažnja se poklanja i etno baštini. Gradski park u Golupcu u sajamskedane postaje Etno dvorište u kome svoje umeće i rukotvorine predstavljaju proizvođači iz svih krajeva Srbije.Uz Etno dvorište smestilo se Zmajevo selo sa zanimljivim prezentacijama i radionicama za odrasle i decu. Nastupiće će razna kulturno umetnička društva I Folklorni ansambli iz raznih krajeva iz SRbije I Rumuje,a gosti iz bratske  Slovenačke opštine Žuženmberg kuvaće riblju čorbu I gostima deliti njihov specijalitet",ističe Petrović.
 


Uz opštinsku turističku organizaciju, trodnevnu manifestaciju organizuju Narodna biblioteka Golubac, Sportski savez opštine, udruženja građana, Tvrđava Golubački grad, a različiti programi odvijaće se širom Golupca i u kompleksu Tvrđave Golubac. Pored mnogobrojnih sponzora, ovogodišnji događaj je podržao i projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam” koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.Slične vesti

Sestroljinski dani preobraženja 20. put u porti manastira Sestroljin

11 Aug 2022, 13:51

Manifestacija Sestroljinski dani preobraženja, kulturno – duhovna crkveno-narodna manifestacija  18 i 19. avgusta…

Ekipa Ljubiše Avramovića iz Kostolca pobednik u kuvanju riblje čorbe na Alaskom poselu u naselju Vinci

9 Aug 2022, 12:43

U podunavskom naselju Vinci, u opštini Golubac održana je tradicionalna turističko-kulinarska i sportska manifestacija…

Ekipa iz Turije pobednik 14. Gulašijade održane u Duboki kod Kučeva

8 Aug 2022, 10:28

U organizaciji Lovačke sekcije Duboka, a pod pokroviteljstvom opštine Kučevo u ovom  naselju proteklog vikenda…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBiblioteka Veljko Dugošević u…

Od 2000. godine se, na inicijativu Ujedinjenih nacija, svakog 12. avgusta obeležava Međunarodni…

13 Aug 2022, 15:09

KulturaBijelo dugme 25. avgusta u Požarevcu

Posle šest godina  “Bijelo dugme” ponovo u Požarevcu. Muzički događaj…

13 Aug 2022, 11:53

PoljoprivredaSuša gotovo prepolovila prinos…

Ranije nego inače, u prvoj nedelji avgusta u Braničevu počela je žetva suncokreta. …

13 Aug 2022, 11:49

Kursna lista