Ako želite dobar provod posetite ovog vikenda 14. Sajam Dunava  i 56. Golubački kotlić
   28 Jul 2022, 15:21    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Ako želite dobar provod posetite ovog vikenda 14. Sajam Dunava i 56. Golubački kotlić

Tradicija, sport, kultura, gastronomija, revijalni nastupi i takmičenja i sve to tokom tri dana – tako bi u najkraćem mogao da se opiše 14. Sajam Dunava koji se već svih ovih  godina održava u Golupcu i na najbolji način predstavlja vrednosti i kulturnu baštinu ove podunavske opštine koja zauzima sve značajnije mesto u turizmu Srbije i regiona. Poslednjeg vikenda u julu Golubac posebno oživi zbog celodnevnih dešavanja na više lokacija,namenjenih različitim uzrastima i interesovanjima

U Turističkoj organizaciji opštine Glubac obavljaju se i poslednje pripreme za održavanje ove manifestacije koja već godinama privlači sve veći broj posetilaca koji vole dobru zabavu i odmor pored Dunava.

"Sve je spremno za početajk manifestacije,privodimo kraju I sve detalje vezane za prijave I dolazak učesnika I gostiju,u nadi da će Sajam biti po volji svakog ko bude u ova tri dana u Golupcu.Sajam Dunava nastavlja da „živi“ punom snagom i nakon zalaska sunca. Iz Etno dvorišta, Zmajevog I srednjovekovnog sela i sportskih terena, epicentar dešavanja seli se na letnju pozornicu u Golupcu.Bogatstvo etno različitosti kojima se odlikuje Srbija predstaviće kulturno-umetnička društva iz svih krajeva naše zemlje, a završnica dana rezervisana je za koncerte poznatih muzičkih grupa – Legendi i Zane", kaže Jelena Petrović, direktorka TO Golubac.

Već 14 godina Sajam Dunava u Golupcu na najbolji način predstavlja vrednosti i kulturnu baštinu ove podunavske opštine koja zauzima sve značajnije mesto u turizmu Srbije i regiona. Poslednjeg vikenda u julu Golubac posebno oživi zbog celodnevnih dešavanja na više lokacija,namenjenih različitim uzrastima i interesovanjima.

Etno dvorište u gradskom parku, Zmajevo selo, srednjovekovno selo u Tvrđavi Golubački grad, tradicionalni „Golubački kotlić“, sportska takmičenja i večernji kulturno-zabavni programi slikovito predstavljaju Golubac i njegovo zaleđe u vremenu današnjem i vremenu prošlom.

Na „Golubačkom kotliću“ odrastale su generacije majstora riblje čorbe budući da ova manifestacija traje duže od pola veka. Gastronomska manifestacija takmičarskog karaktera u Golupcu se organizuje od 1965. godine i jedna je od najstarijih i najmasovnih takmičenja u pripremanju riblje čorbe u Srbiji.

"Degustacija se preporučuje jer riblja čorba je najukusnija sa pogledom na Dunav.Osim kulinarske, na Sajmu Dunava, pažnja se poklanja i etno baštini. Gradski park u Golupcu u sajamske dane postaje Etno dvorište u kome svoje umeće i rukotvorine predstavljaju proizvođači iz svih krajeva Srbije. Uz Etno dvorište smestilo se Zmajevo selo sa zanimljivim prezentacijama i radionicama za odrasle i decu.Osim kulinarske, na Sajmu Dunava, pažnja se poklanja i etno baštini. Gradski park u Golupcu u sajamskedane postaje Etno dvorište u kome svoje umeće i rukotvorine predstavljaju proizvođači iz svih krajeva Srbije.Uz Etno dvorište smestilo se Zmajevo selo sa zanimljivim prezentacijama i radionicama za odrasle i decu. Nastupiće će razna kulturno umetnička društva I Folklorni ansambli iz raznih krajeva iz SRbije I Rumuje,a gosti iz bratske  Slovenačke opštine Žuženmberg kuvaće riblju čorbu I gostima deliti njihov specijalitet",ističe Petrović.
 


Uz opštinsku turističku organizaciju, trodnevnu manifestaciju organizuju Narodna biblioteka Golubac, Sportski savez opštine, udruženja građana, Tvrđava Golubački grad, a različiti programi odvijaće se širom Golupca i u kompleksu Tvrđave Golubac. Pored mnogobrojnih sponzora, ovogodišnji događaj je podržao i projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam” koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.Slične vesti

Miholjski susreti sela i 21. jepurijada u Topolovniku: Najbolji gulaš od divljeg zeca skuvala ekipa Slaviše Pavlovića iz Vlaškog Dola

28 Nov 2023, 12:06

U  naselju Topolovnik,u opštini Veliko Gradište, proteklog vikenda održani su ,,Miholjski susreti sela’’…

Vrtić Lasta iz Golupca na četvrtim dečijim jezičkim igrarijama u Smederevskoj Palanci

6 Nov 2023, 21:39

Ekipa Predškolske ustanove ,,Lasta’’ iz Golupca prvi put se predstavila na ovogodišnjoj …

TO Golubac dobila prvu nagradu za najbolju jednolisnu turističku publikaciju

17 Oct 2023, 16:29


U Kruševcu je održana 19.po redu tradicionalna  Međunarodna manifestacija “KOFER SLOVA“ Ova manifestacija se održava…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGolubačkim komunalcima 12 miliona…

Opština Golubac dobila je bespovratna sredstava u iznosu od 7. miliona  dinara…

20 Feb 2024, 13:44

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 21. Februar…

SRBIJA: U sredu promenljiva oblačnost sa povremenom slabom kišom…

20 Feb 2024, 12:25

DruštvoDinić: Ne možemo još uvek da zatvaramo…

Dok se ne reši pitanje regionalne deponije, otpad iz Požarevca i Kostolca biće deponovan…

20 Feb 2024, 12:25

Kursna lista