Ako dođe do nuklearnog akcidenta, Velinov objašnjava šta građani treba da rade
   27 Sep 2022, 9:31    Beograd    rts    Elena Marjanović


Ako dođe do nuklearnog akcidenta, Velinov objašnjava šta građani treba da rade

Direktor Direktorata za radijaciju i nuklearnu siugrnost i bezbednost Srbije Slađan Velinov rekao je za RTS da se zbog trenutne situacije u Zaporožju vrše merenja i gleda svakodnevno šta se dešava u okruženju. Onoga trenutka ukoliko dođe do bilo čega ozbiljnog, mi ćemo reagovati, posavetovaćemo građane, imamo plan u slučaju akcidenta, napomenuo je Velinov i dodao da ne treba kupovati jod.


Međunarodna Agencije za atomsku energiju u Beču upozorava - oko zaporoške nuklearke treba hitno napraviti zaštitnu zonu.

 
Prvi čovek te Agencije potvrdio je da su počele konsultacije sa predstavnicima Ukrajine i Rusije o tom pitanju.
Srbija je članica Agencije koja broji 175 zemalja i prati sva dešavanja koja se tiču nuklearne bezbednosti.
Sve odluke, sve propise Međunarodne agencije za atomsku energiju kao i njene aktivnosti prati Direktorat za nukelarnu sigurnost Srbije.

Direktor Direktorata za radijaciju i nuklearnu bezbednost i sigurnost Srbije Slađan Velinov rekao je za RTS da Srbija meri nivo radijacije.
"Mi merimo godišnjim moritoringom, ali zbog trenutne krize merimo i gledamo svakodnevno šta se dešava u okruženju", rekao je Velinov.

Evropske merne stanice pokazuju nama bilo šta da se desi - mi ćemo iste sekinde reagovati. Ako dođe do nestanka struje, bilo čega na samoj stanici u Zaporožju, pratićemo okolne stanice koje su u krugu od par kilometara i onda ćemo videti da se bilo šta dešava, objasnio je Velinov.

Odgovarajući na pitanje koliko Srbija ima mernih stanica i da li su rezultati zračenja dostupni javnosti, Velinov kaže da su rezultati dostupni na njihovom sajtu a da Srbija ima devet stanica.

Od Evropske komisije dobili smo projekat a početkom sledeće godine dobićemo još 33 stanice jer nam je cilj da pokrijemo sve veće gradove u Srbiji, da obnovimo ceo sistem i da ga modernizujemo baš zbog bezbednosti koja je neophodna i zbog praćenja celog sistema.



Ukoliko dođe do akcidenta, koliko su građani u opasnosti



Velinov kaže da "ako dođe u samom Zaporožju, daleko je to od nas".

"Nema potrebe za brigom. Mi ćemo tog trenutka ako se nešto desi korigovati, radićemo kontrolu hrane koja dolazi odande i kontrolu vode, inače nema potrebe za kupovinom joda, to je preko 2.000 kilometara", ukazao je Velinov.

"Ove godine smo uveli džej-rodov sistem, on pokazuje ukoliko dođe do bilo kakvog zračenja a ubace se meteorološki podaci - kuda ide oblak, šta se dešava - daje nam sve aspekte šta možemo daočekujemo i kako da se ponašamo", objasnio je Velinov.



Kakva je prcedura u slučaju nekog nuklearnog akcidenta



"U slučaju da dođe do bilo kakvog nukelarnog incidenta samo slušajte naše informacije. To je osnovno i glavno, jer jedino mi imamo prave i nformacije što se tiče takvih stvari", podvukao je Velinov.

Velinov je rekao da u Beču imaju bilateralne sastanke sa potpisnicima ugovora sa zemljama u okruženju.

"Sutra ću imati sastanke sa Mađarima i znaćemo tačno šta se dešava kod njih u Pakšu. Oni će videti kakva su naša merenja što se tiče radioaktivnosti, kompelktan monitoring i da oni nama daju", kaže Velinov.

Imamo multilateralni sastanak sa svim državama stare Jugoslavije, hoćemo pograničnu saradnju da ubrzamo, hoćemo da nam sve ide brže, jedan poslovni odnos koji treba da nam bude svakodenvnica, dodao je Velinov.

Velinov je poručio građanima da nema potrebe za brigu.

"Pratimo sve, gledamo, prave infomacije koje dođu, doći će od nas, onoga trenutka ako dođe do bilo čega ozbiljnog, mi ćemo reagovati, posavetovaćemo, imamo plan u slučaju akcidenta", zaključio je Velinov.



Slične vesti

Blokada crnomorskih luka pogađa i Srbiju - zbog pada cena žitarica stradaju poljoprivrednici

6 Sep 2023, 10:15

Blokada crnomorskih luka ne pogađa samo zemlje učesnice sukoba u Ukrajini. Od 870 miliona gladnih u svetu, većina živi u…

Šta je đacima iz Ukrajine i Rusije u Srbiji teže - srpski jezik ili matematika

24 Feb 2023, 9:41

Deca iz Ukrajine i Rusije, koja su, zbog rata, došla u Srbiju i idu ovde u školu ne snalaze se uvek lako zbog…

Pribićević: Dobra vest da Vašington i Moskva komuniciraju - ključno da se izbegne najgori scenario

21 Feb 2023, 10:12

Bivši ambasador, diplomata Ognjen Pribićević rekao je za RTS da je saznanje da su Moskva i Vašington komunicirali…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista