AGROINDUSTRIJSKI CENTAR - TEMELJ PRIVREDE ZLATIBORSKOG OKRUGA
   30 May 2019, 13:29    Čajetina    Sat Tv    Maja Stepanović


AGROINDUSTRIJSKI CENTAR - TEMELJ PRIVREDE ZLATIBORSKOG OKRUGA

U ORGANIZACIJI OPŠTINE ČAJETINA I UZ POMOĆ AMBASADE KRALJEVINE ŠVEDSKE NA ZLATIBORU ĆE SE 3. JUNA ODRŽATI REGIONALNA KONFERENCIJA "AGROINDUSTRIJSKI CENTAR - TEMELJ PRIVREDE ZLATIBORSKOG OKRUGA", ČIME ĆE BITI OZNAČEN POČETAK REALIZACIJE JEDNOG OD NAJVEĆIH PROJEKATA ZLATIBORSKOG OKRUGA U NAREDNOM PERIODU.


Budući Agroindustrijski centar Zlatibor kako je saopšteno biće prvi takav centar u Srbiji i njegovim predstavljanjem u okviru konferencije, koja će se održati u hotelu "Tornik",  3. juna biće pružen novi pogled na razvoj lokalne zajednice i ekonomije regiona. Ovo će biti početak realizacije jednog od najvećih projekata zlatiborskog okruga u narednom periodu. Konferenciju će otvoriti Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i njegova ekselencija Jan Lundin, ambasador Kraljevine Švedske u Beogradu, budući da je Švedska, kao jedna od zemalja sa velikim iskustvom u ovoj oblasti, pružila ključnu podršku projektu.Na celodnevnoj konferenciji će učestvovati eminentni profesori Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.Zatim predstavnici proizvođača iz Republike Srpske i mnogobrojni gosti koji se bave ovom tematikom.

"Kroz panel diskusije i prezentacije ukazaće se na nužnost osnivanja ovakvog centra, adekvatne modele poslovanja, mogućnosti i koristi koji se njegovim radom mogu ostvariti kako u Zlatiborskom okrugu, tako i za privredu cele zemlje", saopštili su organizatori.

Cilj konferencije, a samim tim i inicijative je osnaživanje lokalnih proizvođača, stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za lokalne privrednike, podsticanje preduzetništva, jačanje lokalne i regionalne privrede, zajednički nastup na domaćem i inostranom tržištu, informisanje i edukacija, promocija privrede Zlatiborskog okruga i tradicionalnih zlatiborskih proizvoda.Formiranje budućeg Agronidustrijskog centra započeto je pilot-projektom izgradnje mini mlekare "Naša Zlatka" u selu Kriva Reka na Zlatiboru, koja od septembra 2017. godine otkupljuje mleko isključivo od proizvođača sa područja opštine Čajetina.
Od osnivanja do danas, povećan je o bim poslovanja mlekare sa početnih 2.000 litara otkupljenog mleka dnevno na 20.000 litara dnevnog unosa, čime se kako je saopšteno nedvosmileno pokazalo da naše tržište ima potencijal i za formiranje agronindustrijskog centra.

Uz konferenciju, na glavnom zlatiborskom trgu istog dana biće održan i bazar na kome će lokalni proizvođači prodavati svoje proizvode i biti održane edukativne radionice iz oblasti organske proizvodnje, nutricionizma, pčelarstva i drugih oblasti poljoprivrede. Svečano otvaranje bazara predivđeno je u 10 sati, uz prikladan kulturno-umetnički program.
 Slične vesti

STOPIĆA PEĆINE BIĆE OTVORENA ZA POSETIOCE

8 May 2020, 12:56

Od petka 08.maja 2020. godine Stopića pećine biće otvorena za posetioce svakim danom u periodu od 09:30 do 18:00 časova.…

ZAVRŠENA LETNJA SEZONA NA TORNIKU

18 Sep 2019, 13:50

U nedelju, 15.septembra, završila se letnja sezona u planinskom centru Tornik.

Ove sezone, ljubitelji planine…

NA ZLATIBORU JE NASTAVLJEN TREND RASTA BROJA TURISTA

7 Sep 2019, 13:15

Zlatibor kao turistička destinacija godišnje privuče oko 300.000 gostiju koji ostvare preko milion noćenja. Da je…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoKONKURS ZA PRIJEM POLICAJACA U…

U OKVIRU KONKURSA KOJE JE RASPISALO MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA ZA PODRUČJE POLICIJSKE…

23 May 2020, 13:07

DruštvoSAOPŠTENJE POLICIJE - TEŠKE KRAĐE…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Petrovcu na Mlavi uhapsili su I. M. (1977)…

23 May 2020, 13:03

DruštvoOD PONEDELJKA KREĆE ZAMENA VODOMERA

JAVNO KOMUNALNO PREDUZEĆE VODOVOD I KANALIZACIJA  OD PONEDELJKA 25. MAJA KREĆE SVAKODNEVNO…

23 May 2020, 12:58

Kursna lista