Agencije pripremaju novogodišnje aranžmane - treba li da nas brine bezbednosna situacija
   7 Nov 2023, 9:44    Beograd    rts    Elena Marjanović


Agencije pripremaju novogodišnje aranžmane - treba li da nas brine bezbednosna situacija

Prošle godine je novogodišnje praznike u inostranstvu provelo oko 100.000 naših građana. Turističke agencije već pripremaju aranžamane, a koliko ljudi će ove godine odlučiti da najluđu noć provede na nekom od svetskih trgova znaće se za oko mesec dana. Jedno je izvesno – ko planira takvo putovanje, ove godine ima brigu više. Ne razmišlja se samo o finansijama.


Ko planira da putuje za Novu godinu, već bira destinaciju, broji dane i novac. U turističkim agencijama pripremaju aranžmane, ali pažljivo prate situaciju u svetu.


"U slučaju nekih vanrednih okolnosti, da agencija mora zbog bezbednosti ili elementarnih nepogoda da otkaže putovanje, u tom slučaju se novac u potpunosti vraća. Eventualno agencija može da naplati samo neke učinjene troškove koje je imala, što je navedeno u programu putovanja i putnik je unapred obavešten o tome. Ali, u najvećem broju slučajeva vraćaju se stopostotni iznosi", navodi Vladimir Vlaho iz turističke agencije "Sabra".


U slučaju vanrednih okolnosti u toku samog putovanja, agencija će u saradnji sa lokalnim i vlastima u Srbiji preduzeti sve mere za bezbednost putnika, uključujući i povratak pre kraja aranžmana.


Osiguranje od, na primer, terorističkih napada, putnici ne mogu da uplate, ali je preporuka da se uz zdravstveno uplati i osiuranje od otkaza putovanja. Vremenski uslovi mogu biti loši, avioni mogu da kasne, čekaće se na granicama... Najčešće se za Novu godinu i Božić obilaze veliki evropski gradovi i putovanja traju nekoliko dana.


"Nikako (ne treba biti) na bilo kakvim demonstracijama ili bilo kakvim velikim okupljanjima u političke svrhe. Treba izbegavati i velika okupljanja kada je reč o koncertima, utakmicama... Pre svega u velikim evropskim gradovima s obzirom da postoji nekakva pretnja uslovno rečeno terorističkim napadima. Naravno, ona je povećana sada usled ovih svih dešavanja, ali uvek je to tako kada putujemo u inostranstvo – treba biti oprezan i odgovoran prema sebi i prema drugima", objašnjava Aleksandar Seničić iz organizacije JUTA.


Naša zemlja je potpuno bezbedna za turiste iz svih krajeva sveta, kažu stručnjaci. Treba biti oprezan u inostranstvu.


"Najvažnije jeste – putujte, lepo se provedite, ali vodite računa i držite se uputstava i vodiča i organa vlasti zemalja u koje dolazite i nikako ne napuštajte grupu, nekakva samostalna istraživanja", savetuje Božidar Spasić, stručnjak za bezbednost.


Prošle godine novogodišnje praznike je u inostranstvu, prema procenama turističkih radnika, provelo oko 100.000 naših građana. Kako kažu u agencijama, kako će to izgledati ove godine, znaće se za mesec dana.Slične vesti

Koliko su opasne petarde, svedoče majka povređenog dečaka i lekari

9 Jan 2024, 9:43

I pored svih apela, i ove godine mnogo se pucalo tokom praznika. Petarde, vatrometi, udari i druga pirotehnička sredstva,…

Praznična kupovina od džidža-bidža do dve prosečne plate

5 Jan 2024, 9:54

Austrijanci za novogodišnje poklone izdvoje oko 290 evra, Italijani oko 230, a, prema istraživanju najveće platforme…

Požarevljani dočekali Novu godinu uz lokalne bendove i vatromet

1 Jan 2024, 11:29

Novogodišnji program na Trgu oslobođenja 31. decembra počeo je u 12 časova nastupom DJ Vlade, nakon čega je organizovan…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista