Agencija "Standard and Poor's" zadržala kreditni rejting Srbije
   7 Oct 2023, 10:28    Beograd    rts    Elena Marjanović


Agencija "Standard and Poor's" zadržala kreditni rejting Srbije

Rejting agencija "Standard & Poor’s" donela je odluku da zadrži kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštila je Narodna banka Srbije.


Time se, dodaje se u saopštenju, Srbija i dalje nalazi na korak do dobijanja investicionog rejtinga, uprkos nepovoljnim efektima sukoba u Ukrajini, usporavanju eksterne tražnje, kao i još uvek visokoj, mada opadajućoj, globalnoj inflaciji.


U svom izveštaju agencija "Standard & Poor’s" posebno ističe sledeće: rejting Srbije podržan je umerenim nivoom javnog duga i kredibilnim okvirom monetarne politike; inflacija će značajno pasti od 2024. godine, zahvaljujući i kredibilitetu Narodne banke Srbije, čvrstoj monetarnoj politici i stabilnom kursu dinara prema evru; inflacija će ući u granice ciljanog koridora Narodne banke Srbije od 3,0 ± 1,5% u drugoj polovini 2024. godine.


Pored toga dodaju i da je bankarski sektor u Srbiji dobro kapitalizovan, profitabilan i likvidan. U junu je pokazatelj adekvatnosti kapitala na nivou bankarskog sistema iznosio jaka 22,3 odsto, dok je učešće problematičnih kredita dostiglo istorijski minimum od 3,0 odsto.


Učešće deficita tekućeg računa platnog bilansa u brutom domaćem proizvodu biće više nego dvostruko niže nego u prethodnoj godini, a neto prilivi stranih direktnih investicija višestruko ga premašuju. Agencija i u srednjem roku očekuje punu pokrivenost deficita tekućeg računa neto prilivima stranih direktnih investicija, ističe se u izveštaju.


Dodaju i umeren nivo javnog duga, visok nivo likvidnosti države i očekivano smanjenje fiskalnog deficita i učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu i u narednim godinama.


Agencija ističe i da su neizvesnosti iz međunarodnog okruženja i dalje značajne, ali da Srbija uspeva da eksterne izazove amortizuje povoljnim domaćim kretanjima i adekvatnim ekonomskim politikama.


Takođe, agencija navodi da stabilni izgledi Srbije za dalje povećanje kreditnog rejtinga uvažavaju činjenicu da domaća privreda i dalje beleži rast, iako u zemljama zone evra koje su naši najvažnijih trgovinski partneri, poput Nemačke i Italije, usporava ekonomska aktivnost.


"Ocene rejting agencija, uz opadajuću putanju inflacije, potvrđuju ispravnost naših odluka da referentnu kamatnu stopu povećavamo postepeno i odmereno. Odluka dodatno potvrđuje značaj rekordnih deviznih rezervi za uvođenje zemlje u investicioni rejting, kao i značaj relativne stabilnosti kursa dinara prema evru za ukupan poslovni ambijent u zemlji", zaključuje guvernerka Jorgovanka Tabaković.

foto:pixabaySlične vesti

Projekcija NBS: Inflacija u februaru 5,5 odsto, očekuje se dalji pad

14 Feb 2024, 12:24

Inflacija u Srbiji će i ove godine nastaviti da usporava i Narodna banka Srbije očekuje da će se polovinom ove godine vratiti…

NBS zadržala refentnu kamatnu stopu na 6,5 odsto

9 Feb 2024, 10:44

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je nasednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,50…

NBS: Novac bio upućen na KiM u skladu s višegodišnjom praksom i procedurama

8 Feb 2024, 11:26

Narodna banka Srbije je danas, povodom najnovijih izjava predstavnika privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZanimljivostiPrestupne godine - šta bi bilo…

Učili smo da je Zemlji potrebno 365 dana da napravi pun krug, ali to putovanje traje oko 365…

28 Feb 2024, 9:32

EkonomijaSrpska preduzeća sve više traže…

Prošle godine evropske berze struje su se stabilizovale i prosečna veleprodajna cena…

28 Feb 2024, 9:28

DruštvoSaobraćajna policija privremeno…

Saobraćajna policija u proteklih šest dana privremeno je oduzela osam vozila od počinilaca…

28 Feb 2024, 9:25

Kursna lista