Afrička ptica trkačica Noj na farmi Svetislava Markovića  u  selu Vuković
   22 Mar 2021, 17:02    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


Afrička ptica trkačica Noj na farmi Svetislava Markovića u selu Vuković


Prostranstva crnog kontinenta noj, najveća ptica na svetu, zamenila je ravnica u dolini reke Pek u predelu naselja Vuković,u Opštini Kučevo  i šepuri se u dvorištu porodice Svetislava  Baje Markovića  koji  je kao zaljubljenik u ove retke ptice  2012.godine u Požarevcu kupio  četiri mladunčeta  kako bi u svom dvorištu porodične kuće  otvorio prvu farmu nojeva u svom selu I u ovom kraju. U ovoj zanatskoj porodici svako radi  po nešto,Svetislav sa zetom  Goranom I unukom Danilom  obrađuje mermer u  svoj kamenorezačkoj radnji  koja posroji već četiri decenije ,supruga Gordana radi kao domaćica svoje kučne poslove,a ćerka Violeta izrađuje  suvenire od starog novinskog  papira,betona i drugog materijala.

O farmi  u kojoj  se trenutno nalaze četiri  ove velike trkačice,od kojih su jedan mužjak I tri ženke  brine najmlađi član porodice Danilo koji kaže da je bilo dvadesetak ovih njegovih ljubimaca,ali su uginuli. Želja mu je da ponovo ih ima više kada stignu prva jaja, to bi trebalo da bude u periodu od aprila do oktobra kada ženka snese od 50 do 60 komada.


         -Deda je sa tatom  u Požarevcu kupio četiri  mladunčeta I donli su  kući kako bi otvorili farmu. Bilo je to 2012.godine,jedno vreme smo im davali kukuruz,detalinu I triticale,počeli su da rastu,ali je jedna naša nepažnja kada smo im dali da jedu krompir zbog kojeg su dobili temperature I ubrzo uginuli. Kasnije 2017.godine kupili su dvadeset komada  mladih pilića I u poslednjih godinu dana kada su narasli,pošto su ratoborne životinje,počela su međusobno da se povređuju I danas evo vidite ostali su jedan mužjak I tri ženke,naglasio je Danilo.
Za razliku od farmi krava ili  svinja na kojima su pojilice obavezne, nojevima one nisu potrebne. Jednom ili dva puta se hrane dnevno. Jedu isključivo prirodnu hranu sa mineralima i vitaminima. Pre svega, kukuruz, ovas, tritikal, a najviše  detelinu I  nema koncentrata. Nojevi jako dobro podnose sve klimatske uslove i nije im potrebna štala. Samo nastrešnica gde mogu da se sklone kad je vetar i kad je baš, baš hladno. Ponekad kad su niske temperature noj se neće skloniti. On ima perje, a perje je najbolji izolator”.Od njega se sve može koristiti I trenutno su aktuelna jaja od kojeg se može nahraniti šestoro ljudi kao  I njihova ljuska za izradu suvenira  dodaje Danilo.

               -Obezbedili smo inkubator I sušionu za mlade  piliće,od nojeva  trenutno koristimo za prodaju  jaja I ljuske za izradu suvenira kojje izrađuje mama. Jaja su u prodaji oko 1.599 dinara,međutim mi ih prodajemo po jednu hiljadu komad. Sadddda od snešenih jaja planiramo  da povećamo broj  ovih ptica,jer I pored porioblema sa kojima se susrećemoo gde nema  organizovane prodaje njihovog mesa,perja,jaja I nogu,ooostajemo da ih čuvamo I negujjjjemo,jer su postali naši ljubimci I uživamo kada smo u njihovoj blizini,ppriča nam najmlađi vlasnik farme Danilo.

Pre dvadesetak godina u Srbiji je bio trend da se otvaraju farme nojeva i puževa. Oni koji su zagovarali ove poslove obećavali su ozbiljnu zaradu, pa su mnogi poput porodice Svetislava Baje Markovića iz Vukovića,Opština Kučevo, pokušali da se bave uzgojem ovih afričkih ptica-trkačica.. Međutim, posle izvesnog vremena pokazalo se da obećanja i očekivanja nisu ispunjena, pa su se farme polako zatvarale. Čini se, ne zato što to nije i ne bi mogao da bude unosan posao, već zato što se zakazalo u organizaciji i obezbeđenju tržišta.Ali ova porodica I pored ovih problema nije odustala od posla i uzgoja nojeva kojih  na svojoj farmi trenutno  ima četvoro ovih trkačica,tri ženke I jednog mužjaka.

           -Možda bih i ja propao da nisam bio uporan. Nisam se mnogo ovajdio, ali nisam odustao. A zna se da samo uporni momci dolaze do devojaka, uz smeh I šali kaže naš domaćin . To je recept i u poslu. Nisam mislio, a nisam se ni nadao da ću se brzo i lako obogatiti iako je postojala jako lepa priča. Ostao sam uporan zato što jako volim ovo što radim. Potrebno je izvesno vreme da se posao razradi i ja sam bio strpljiv, objašnjava Danilo.


Pored  vođenja farme  ovih Afričkih ptica-trkačica   I svakodnevne brige o njima  najmlađi član ove ugledne zanatske porodice dvadesetogodišnji  Danilo,nije hteo da nastavi dalje školovanje kao njegovi vršnjaci,oodlučio je da ostane I da zajedno sa dedom Svetislavom I ocem Goranon nastavi porodičnu tradiciju bavljenja kameno rezačkim zanatom.


Naselje Vuković jedno je od manjih u Opštini Kučevo  koje ima 95 domaćinstava u kojima  žive po poslednjom popisu   248 punoletnih stanovnika vlaške nacionalnosti,gde je većina njih na privremenom radu u inostranstvu,jedan deo se bavi poljoprivrednom proizvodnjom I stočarstvom a  poznato je kao selo zanatlija.



Slične vesti

Golubac: Zabelele visibabe

3 Feb 2024, 12:03

Umesto snega ,  zabelele visibabe. Vesnik proleća došao je mesec i više dana ranije,i to je,kako kažu…

Ko nema u vugla, ima u Gugla - šta je ljude na internetu najviše interesovalo prošle godine

1 Jan 2024, 10:47

Ukoliko ste na „Guglu“ proteklih meseci pokušali da saznate više o ratu između Izraela i Hamasa niste bili jedini – to je…

Tamjan - sve što niste znali o ovoj vrsti smole

18 Sep 2023, 15:38

Prva asocijacija koja nam se javi na pomen tamjana jeste religija i razni religijski obredi u kojima se on koristi. Međutim,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

DruštvoIstraga ubistva zatvorenika u…

Ne smiruje se bura u javnosti, nakon vesti da je 74-godišnji zatvorenik preminuo u…

28 Mar 2024, 9:19

DruštvoDuži redovi za reklamaciju nego…

Sugrađani se žale da im od Nove godine, nakon hakerskog napada na EPS, stižu uvećani računi…

28 Mar 2024, 9:16

Kursna lista