"Ukoričena muzika" predstavljena u Požarevcu
   24 Nov 2022, 11:50    Požarevac    SATTV    Marija Vajner


"Ukoričena muzika" predstavljena u Požarevcu

Muzička enciklopedija „Ukoričena muzika“, autora Dragog Ivića i Tijana Popovića promovisana u Centru za kulturu Požarevac. Ova svojevrsna istorija muzike izazvala je veliko interesovanje kod poštovaoca ove umetnosti.

Nekada smo morali da izađemo u klub ili diskoteku kako bismo mogli da čujemo različite bendove koji su svirali pesme poznatih domaćih i stranih izvođača. Pojavom raznih aplikacija, muzika nam je dostupna u svakom trenutku, ma gde bili. Ali, „živa“ svirka stvara poseban doživljaj.

O nastupima brojnih bendova od ’60-ih godina na ovamo, o pionirima u kreiranju stvaranje muzičke scene, kao i njihovim naslednicima, pisali su Dragi Ivić i Tijan Popović u knjizi „Ukoričena muzika“ koja je u sredu, pred punom Malom salom Centra za kulturu Požarevac, predstavljena uz, naravno, muziku.

O knjizi, pored autora, govorili su dr Gordan Bojković, istoričar i recenzent knjige, kao i Dejan Krstić, gradski većnik za kulturu, medije i NVO.

Muzička enciklopedija sadrži biografije, priče, anegdote 171. rok grupe koje su postojale i/ili postoje na prostoru Grada Požarevca i okoline. O starijim grupama podatke je prikupljao Dragi Ivić, dok je za mlađe bendove bio zadužen Tijan Popović, koji je inače muzičar.

Ivić je najavio i drugo izdanje, jer postoji veliko interesovanje za ovaj vešto upakovani muzički spomenar.Autori su ukazali poverenje izvesnom broju saradnika koji su opisali svoje odrastanje uz muziku, život kroz rokenrol, odlaske na svirke, stvaranje muzičkog identiteta grada.

Dr Gordan Bojković, recezent knjige je, pored ostalog istakao da „istorija pisana na osnovu dokumenata svakako jeste preciznija, ali se „duh doba“ iz dokumenata može tek naslutiti, a knjiga o rokenrolu u Požarevcu pred čitaoca donosi upravo taj duh jednog doba.“

Dobru atmosferu na promociji upotpunio je Borko Milić, požarevački gitarista.Na kraju promocije, umesto minuta ćutanja, aplauzom je odata počast svim kreatorima muzičke scene koji više nisu sa nama.Slične vesti

Preminuo Masimo Savić

23 Dec 2022, 18:28

Hrvatski kantautor Masimo Savić je preminuo u 61. godini, saopštila je njegova porodica. 

Masimo Savić je preminuo…

Muzički program za LJKI

25 Aug 2022, 12:02

Turistička organizacija grada Požarevca objavila je muzički program na Trgu oslobođenja tokom 59. Ljubičevskih konjičkih…

Zlatiborska publika uživala u zvucima harmonike i izvorne narodne pesme

24 Aug 2022, 9:14

Na Zlatiboru je poćeo X Medjunarodni festival harmonikaša „Izvorske kapi – prva harmonika Srbije“, 

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPozorišna predstava pozorišta…

Velika scena Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu bila je prepuna ljubitelja…

25 Mar 2023, 21:40

DruštvoDirektorka RFZO sa direktorima…

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguraanje…

25 Mar 2023, 14:07

DruštvoPetrovački parlament u utorak…

Pred odbornicima Skupštine opštine Petrovac na Mlavi  u utorak novi rebalans…

25 Mar 2023, 10:36

Kursna lista