'The Queen's Gambit': Neodoljivi šahovski triler vredan gledanja
   3 Nov 2021, 12:52        SatTv    Tyler Durden


'The Queen's Gambit': Neodoljivi šahovski triler vredan gledanja

Na društvenim mrežama se u poslednje vreme mogu videti šale na ručan Netflix Original serija da mogu imati samo dva ishoda: da će biti ili totalni promašaji ili veliki hitovi. “Kraljičin gambit” jedna je od najnovijih Netflixovih originalnih serija i ona odgovara baš pomenutoj HIT kategoriji. Nakon izlaska na ovu platformu 23. oktobra, ova dramska miniserija postala je najgledanija u svom žanru u samo četiri nedelje. Nešto poput Narcosa kada je oko 27.2 miliona pretplatnika Netflixa pratilo prvu nedelju treće sezone. Čak su i onlajn kazina i gejming provajderi profitirali kada je Narcos brendirana slot igra puštena.

Izvor: Netflix
 

Sinopsis


“Kraljičin gambit” govori o Beth Harmon (Anya Taylor-Joy), koja je siroče, a,i i šahovski vunderkid. Ona je došla do svetskih visina dok se bavi ličnim iskustvima traume, gubitka i zavisnosti o supstancama. Šahu je podučavao domar iz njenog sirotišta, gospodin Shaibel, Harmon započinje takmičarsko putovanje prema tituli velemajstora. Usput dobija pomoć najboljih – dobronamjernog teoretičara šaha i bivšeg državnog prvaka u šahu Harryja Beltika; strateškog i izazovnog protivnika Benny Wattsa; i romantičnog ljubitelja šaha i novinar, D. L. Townes.

Koncept zavisnosti i mentalnih procesa često se javlja u ovoj emisiji. Smeštena u pedesete godine prošlog veka, nije bilo retkost da su devojčice u sirotištima poput Harmona svakodnevno dobijale tablete za smirenje – pojačavajući zavisnost u neverojatno mladoj dobi. Serija “hoda” uskom linijom uz diskusiju vezano za ovu zavisnost, jer kroz zloupotrebu droga Harmon može vizualizirati šahovske mečeve i poteze, pamteći i vežbajući svaki korak zamišljen na njenom tavanu svake noći. Betina posvojena majka Alma, koja se pridruži Beti na putovanju od turnira do turnira, pati od još jedne destruktivne zavisnosti u alkoholizmu.

Jedan od najvećih zapleta serije je koliko stručno i prisno prati zamršenost šaha – kao sporta, strategije i načina života. Zapanjujuće je kako ovi stručnjaci mogu voditi intenzivne razgovore, prisećati se različitih igara, stilova i određenih poteza kroz istoriju. Čitava serija odiše zrakom inteligencije i pojačanom modom na površini, bez straha da će zaroniti u prljavštinu zlostavljanja i traume.

Izvor: Netflix
 

Iza scene


Odabir Taylor-Joy za glavnu ulogu je bio snažan izbor – zadivljujuća je njena dramatična suptilnost ispod lukavog poker facea i iskrene, sirove emocije u potresnim trenucima života Beth Harmon. I Beltik (Harry Melling) i Watts (Thomas Brodie-Sangster) takođe se izvrsna uklapaju u Harmonino rezervisano ponašanje. Beltik je nežno izaziva, provocira čežnju i ranjivost koju on tako dobro ilustrira, dok je Watts napinje i zadirkuje – čineći njegov lik privlačnijim.

Osim što je serija napisana i postavljena, trebamo skrenuti pažnju i na stručni dizajnerski tim koji stoji iza epizoda. Svaki turnir – od Cincinnatija do Vegasa, Mexico Cityja, Pariza i Moskve – prikazan je na radikalno različite načine. U pogledu boje, svetla, prostora i tona, svaka scena nosi takvu dubinu postavljanja i okolnosti da ne možete, a da ne budete zaintrigirani.

Naša omiljena sekvenca je u trećoj epizodi, “Udvostručeni pioni”, gde Harmon prvi put igra – i gubi – od Wattsa. Snimci se uređuju zajedno u velikoj i intenzivnoj montaži oštrih poteza po ploči i čeličnih bleštavila između njih dvoje preko stola.
Ako ste jedna od retkih osoba koja je izdržala da ne odgleda “Kraljičin gambit”, potstičemo vas da uradite to.

Izvor: Netflix


Svaka uistinu sjajna sportska priča nema jedno, već dva srca koja kucaju. Tu je sam sport, igra ili takmičenje u koje gledaoc postaje nesumnjivo uvučen. A tu su i igrač ili igrači, neko čiji je život puno veći od igre, ali ga ipak donekle proždire. “Kraljičin gambit” ima oba ta srca, a oba se utrkuju. Frank, Taylor-Joy i društvo nikad ne prestaju pričati obe te priče odjednom, a rezultat je fascinantan portret mlade žene koja se bori da postane osoba kakva želi biti, boreći se za pobedu i mir. Kad je putovanje odvede u Pariz, seća se reči žene koja ju je volela i provodi neko vreme lutajući muzejima, hraneći svoju dušu nečim više od šaha. Ipak, nikad nema sumnje da je negde, u nekom kutku svoje misli, bacila pogled na ploču. Kakva je privilegija videti taj kutak i videti svetsku ljepotu, odjednom.

Zanimljivo je i to da su šahovske partije u seriji osmislili Gari Kasparov i Bruce Pandolfini koji su radili kao konsultanti.Slične vesti

Zabava za vaše ni malo ni veliko dete

29 Mar 2022, 8:10

Često se piše o boljkama tinejdžera i igrama kojima možete da zabavite predškolce koji “umiru od dosade”.…

Letnje računanje vremena, blagoslov i bauk istovremeno

22 Mar 2022, 11:52

Neki kažu da nam daje duži dan, drugi ga povezuju sa srčani i moždanim udarima, čak i automobilskim nesrećama. Neki bi da…

Vodenica stara dva veka i najmlađa vodeničarka u Srbiji - brašno našlo put i u inostranstvo

22 Mar 2022, 11:03

Ivana Luković je jedina vodeničarka u selu Lazac kod Kraljeva. Odlučila je da se bavi ovim zanatom nakon što je nasledila…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaKlačar: Parlament najranije u…

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Bojan Klačar smatra da se…

24 May 2022, 11:11

DruštvoDan slovenske pismenosti i Ćirila…

Danas je i Dan slovenske pismenosti i kulture, a Srpska pravoslavna crkva i vernici slave…

24 May 2022, 11:04

PolitikaPrvi rebalans budžeta opštine…

Kučevački parlament u petak o prvom rebalansu budžeta i završnom računu prošlu…

24 May 2022, 10:59

Kursna lista