"Parteon praiskona" Novaka Novakovića u GSU
   2 Nov 2022, 10:25    Požarevac    sattv    Elena Marjanović


"Parteon praiskona" Novaka Novakovića u GSU

Novak Novaković inspirisan elementima stvaralaštva drevnih civilizacija, najčešće sa naših prostora Vinčanske kulture, stvorio je radove različitog senzibiliteta u kombinaciji grafike i glazirane keramike. Ovaj ciklus radova pod nazivom „Parteon praiskona“ može se videti u Galeriji savremene umetnosti.

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu otvorena je izložba pod nazivom „Parteon praiskona“ Novaka Novakovića.


Novak Novaković rođen je u Ćupriji 1985. godine. Završio je „Umetničku školu“ u Nišu 2004. godine kao đak generacije grafičkog odseka. Master studije završio je u Nišu 2010. godine na odseku za primenjenu umetnost, grafički dizajn, u klasi profesora Vidana Papića, Slobodana Jelesijevića i Slavice Dragosavac. Član ULUS-a od 2012. godine.


Novaković je učestvovao na više likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je i u realizaciji mnogih kulturnih projekata, kao neposredni izvođač ili organizator. Tvorac je većeg broja idejnih grafičkih rešenja vizuelnih identiteta.Predimenzionirani elementi praistorijske umetnosti, često i do granica nečitljivosti, stvarajući pri tom apstraktnu kompoziciju, koju učvršćuje keramička maska, nastala po stilizacijama portreta figurina idola, božanstava ili natprirodnih bića. Umetnik je inspirisan elementima stvaralaštva drevnih civilizacija, najčešće sa naših prostora Vinčanske kulture.Ciklus sadrži radove različitih formata koji pored istih motiva, načina formulacije i kombinacije materijala imaju različit senzibilitet u kojima dominiraju radovi u kombinaciji grafike i glazirane keramike, kao i manji broj radova izvedenih u keramici ili grafici bez dodatnih kombinacija sa drugim tehnikama i materijalima.Svaki od ovih radova nosi sopstvenu mistiku i deskripciju.

Tekst je nastao u okviru projekta „Sva četiri godišnja doba“, po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata iz budžeta Grada Požarevca, radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2022. godini.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 Slične vesti

Plakati izložbi održanih u Galeriji savremene umetnosti 2018. - 2022.

19 Jan 2023, 10:22

Na trenutnoj postavci u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu prikazan je izbor plakata muzejskih izložbi, potom plakata…

Slike i crteži Igora Gardinovačkog u Galeriji na Starom korzou

23 Dec 2022, 10:56

Izložba slika i crteža Igora Gardinovačkog, mladog slikara iz Pančeva, otvorena je u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu.

GSU: „Od brazde do hrane“

1 Dec 2022, 14:25

U Galeriji savremena umetnosti otvorena je izložba Udruženja „Art krug PM“ Požarevac  na kojoj su prikazana…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaVozio traktor sa upravljao sa…

utrašnjih poslova u Požarevcu, proteklog vikenda, isključili su iz saobraćaja šestoricu…

30 Jan 2023, 11:24

SportSubotičani odneli dva boda iz…

Odbojkaši Spartaka ostvarili su trijumf u jednom od derbija 14. kola Superlige. Popularni…

30 Jan 2023, 11:12

DruštvoGradska opština Kostolac proslavila…

Gradska opština Kostolac obeležila 13. godišnjicu od osnivanja. Prvi saziv Skupštine…

30 Jan 2023, 11:07

Kursna lista