"Oko sokolovo" dobilo svoju kuću - Kaletinac se seća svog Dragutina Matića
   25 Jun 2022, 9:26    Beograd    rts    Elena Marjanović


"Oko sokolovo" dobilo svoju kuću - Kaletinac se seća svog Dragutina Matića

U Kaletincu kod Gadžinog Hana otvorena je zavičajna spomen-kuća Dragutina Matića, srpskog vojnika solunca – poznatijeg kao "Oko sokolovo" – čija je fotografija simbol Prvog svetskog rata.

U moravskom stilu, sa terasom i stubovima, od kamena, drveta i blatnog maltera rekonstruisana spomen-kuća Dragutina Matića identična je onoj u kojoj je rođen i živeo najpoznatiji Zaplanjac.

  Opremanjem restauriranim nameštajem i predmetima iz tog doba, kao i originalnim starim fotografijama, autentičnost objekta potpuno je sačuvana. Kuću, tada oronulu i urušenu, naslednici su poklonili opštini kako bi od nje napravila muzej.

Zoran Matić, praunuk Dragutina Matića, kaže da bi mogao i suzu da pusti: "Presrećni smo, dugo smo čekali."

Dragutin Matić iz Kaletinca učestvovao je u oba Balkanska rata i u Prvom svetskom ratu. Borio se na Solunskom frontu, bio izviđač Gvozdenog puka. Fotografiju "Oko sokolovo", koja je simbol Velikog rata i nalazi se u mnogim udžbenicima za istoriju, napravio je na Drini ruski ratni foto-reporter. Posle učešća u ratovima, Matić se vratio u rodni Kaletinac.

"U svojoj sedamdeset i nekoj godini bio je predsednik sela na inicijativu meštana. Mogu da vam kažem da je bio veoma radan, veoma skroman i veoma strog čovek. Strog prvo prema svojoj porodici, pa posle prema ostalima", navodi Živorad Matić, njegov najstariji praunuk.

Muzej je osveštan u prisustvu predstavnika Kopnene vojske i meštana. U izgradnju i opremanje muzeja Opština Gadžin Han uložila je 4,7 miliona dinara.

"Prvo, iz patriotskih razloga, Dragutin Matić je zaslužio da njegov dom postoji, a što se tiče daljih planova biće jedna od najvažnijih naših turističkih tačaka", objašnjava Milisav Filipović, predsednik Opštine Gadžin Han.

Vrata su otvorena za posetioce, pa će ubuduće đaci na ekskurzijama moći da o istoriji, hrabrosti i posvećenosti uče u autentičnom prostoru.Slične vesti

Pokazno-taktička vežba "Gruža 2022" - policija neutralisala teroriste koji su zauzeli branu

22 Jul 2022, 12:45

Na brani na jezeru Gruža završena pokazno-taktička vežba Ministarstva unutrašnjih poslova "Gruža 2022". Vežba u selu Pajsijević…

Konkurs za dodelu studentskih stipendija za predstojeću školsku godinu

12 Jul 2022, 12:16

Ministarstvo odbrane Sektor za ljudske resurse raspisao je konkkurs za dodelu studentskih stipendija za školsku 2022/2023.…

Poziv za dobrovoljno služenje vojnog roka

2 Jul 2022, 13:20

Ministarstvo odbrane poziva  mladiće i devojke, koji u ovoj godini navršavaju od 19 do 30 godina, da se prijave da dobrovoljno…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoNova šansa za zaposlenje

Potpisan Ugovor o saradnji sa organizacijom „HELP“ o sprovođenju projekta „Pomoć…

10 Aug 2022, 12:27

Servisne informacijeLPA radi i ove subote

Lokalna poreska administracija obaveštava da će  zbog dospeća za plaćanje trećeg…

10 Aug 2022, 12:18

EkonomijaKoliko su realni zahtevi da Vlada…

Zbog dvocifrenog rasta cena, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata nedavno je uputila…

10 Aug 2022, 11:36

Kursna lista