"Of-lejbl" lekovi ubuduće dostupni za mnoge kojima su jedina nada
   19 May 2023, 8:43    Beograd    rts    Elena Marjanović


"Of-lejbl" lekovi ubuduće dostupni za mnoge kojima su jedina nada

Promenama pravilnika o dostupnosti lekova i izdavanju na recept, ubuduće će biti olakšano lečenje obolelih od malignih bolesti, transplantiranih pacijenata, obolelih od određenih autoimunih bolesti. Lekove registrovane za jednu bolest, lekari će moći da prepisuju i za druga oboljenja ukoliko se pokazalo da su delotvorni. Taj potez države i pacijenti i lekari nazivaju istorijskim.


Savo Pilipović iz Udruženja pacijenata Srbije rekao je da će pravilnik pomoći da mnogi lekovi koji su do sada bili nedostupni pacijentima, postanu dostupni koliko sutra. 
  "Mi smo sada dobili mogućnost da lečimo pacijente na evropskom nivou kada je reč o hemioterapiji", kaže Davorin Radosavljević, direktor Medikalne onkologije IORS-a.
  Lekovi koji do sada nisu bili registrovani za neku određenu bolest, a pokazalo se da pomažu u lečenju te bolesti, sada će moći da se izdaju pacijentima bez ikakvih posledica po lekare koji ih preporučuju, predviđeno je usvojenim izmenama.

  Nadležni dodaju da se decenijama čekalo na ovo, i takozvani of-lejbl lekovi ubuduće će biti dostupni za mnoge kojima su jedina nada. 
  "Ja ću se ograničiti na onkološke pacijente jer mi je najlakše da govorim o njima. Imali ste citostatik koji deluje na karcinom dojke, znate da deluje i na karcinom želuca pod određenim uslovima. Sada to možete da date. Poziv mojim kolegama, nemojte se plašiti da prepišete taj lek", kaže Danica Grujičić, ministarka zdravlja.
  Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje objašnjava da je neohodno da zahtev potpišu tri lekara iz ustanove i direktor ustanove, a komisija u fondu za of-lejbl terapiju sasatavljena od eksperata, a tu je predstavnik Agencije za lekove.
  Ukoliko je to zahtev struke, komisija Fonda daje saglasnost za upotrebu leka o trošku države, a za primenu leka je neophodna i pisana saglanost pacijenta.

foto:pixabaySlične vesti

Zapušenost i bol u uhu posle bazena - otorinolaringolog objašnjava kako da se zaštitimo od infekcija

15 Jul 2024, 11:49

Lekari tokom leta savetuju oprez u bazenima, jezerima i morima zbog čestih infekcija uha, koje izazivaju bakterije i gljivice,…

Naučnici misle da su otkrili neurološki uzrok anoreksije

15 Jul 2024, 11:46

Anoreksija nervoza je težak poremećaj ishrane koji je možda povezan sa poremećenim oslobađanjem određene hemikalije u mozgu.

Saveti psihijatra dr Diligenskog - kako da tokom tropskih noći utonete u san

15 Jul 2024, 11:44

Uz brojne zdravstvene probleme koji su posledica izuzetno visokih temperatura poslednjih dana, mnogi imaju problem i sa…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Golupcu otvorena izložba "Meksiko…

U Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u…

22 Jul 2024, 14:30

DruštvoPriznanja za sve takmičare iz…

Na 65. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je od 11. do 22. jula 2024. godine održana…

22 Jul 2024, 12:35

EkonomijaTabakovićeva sa stalnim predstavnikom…

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s novim stalnim predstavnikom…

22 Jul 2024, 12:32

Kursna lista