"Ne okrećimo glavu od nasilja, ono nije privatna stvar"
   25 Nov 2021, 10:20    Beograd    rts    Elena Marjanović


"Ne okrećimo glavu od nasilja, ono nije privatna stvar"

Srbija i ove godine učestvuje u globalnoj UN kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" i nizom aktivnosti i događaja poručuje da je rodno zasnovano nasilje nedopustivo i da mu se mora stati na kraj. Ne okrećimo glavu od nasilja, ono nije privatna stvar, poručuje potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.Nizom aktivnosti, čiji je cilj podizanje svesti javnosti o razmerama nasilja prema ženama u našem društvu i važnosti prevencije svih oblika rodno zasnovanog nasilja, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost se danas priključuje obeležavanju 30. po redu globalne UN kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", čiji je ovogodišnji slogan "Orange the world: Zaustavimo nasilje nad ženama odmah".

  U skladu sa sloganom ovogodišnje kampanje, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović je istakla da je odmah pravi momenat da se pridružimo ovoj borbi i bez odlaganja obezbedimo sigurno okruženje za sve žene i devojčice u Srbiji.


"U godini kada konačno možemo da se pohvalimo činjenicom da imamo gotovo zaokružen normativno-strateški okvir u oblasti rodne ravnopravnosti, sa usvojenim Zakonom o rodnoj ravnopravnosti, Strategijom za rodnu ravnopravnost i Strategijom za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama i nasilja u porodici imamo sve osnove da budemo još glasniji i uporniji u našoj zajedničkoj borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama. Ono se javlja u raznim oblicima i nije uvek jednako vidljivo i lako prepoznatljivo, ali upravo to je razlog zašto treba da radimo na podizanju svesti javnosti o važnosti prepoznavanja, prevencije i prijavljivanja nasilja, da poručimo svima da ne okreću glavu ako sumnjaju da su bili svedoci nasilja, jer nasilje nije privatna stvar", poručila je Mihajlovićeva.

Između ostalih aktivnosti, u fokusu ovogodišnje kampanje je premijera predstave "Mačka pečena" koja pokazuje kako izgleda život jedne žene u situaciji nasilja, a organizatori događaja povodom premijere predstave su Koordinaciono telo, UN Women, Ministarstvo za evropske integracije, Delegacija Evropske unije u Srbiji i Norveška ambasada.

Brojni lokaliteti i znameniti spomenici u Beogradu i drugim gradovima Srbije će i ove godine biti osvetljeni u narandžasto, boju kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", kako bi lokalne samouprave i glavni grad dali svoj doprinos borbi za izgradnju svetle i optimistične budućnosti za žene i devojčice u Srbiji. Koordinaciono telo je u saradnji sa UN Srbija podržalo objavljivanje pesme "Ravnopravno" prvog romskog ženskog benda Pretty Loud koja nam poručuje da svi treba da hrabro ustanemo protiv nasilja i pridružimo se borbi koja se tiče svih nas.

Nacionalna koalicija za okončanje dečijih brakova će, simbolično, tokom trajanja globalne kampanje održati konferenciju "Zajedno za okončanje dečijih brakova: za pravo na izbor, obrazovanje i bolju budućnost", čiji je cilj predstavljanje dosadašnjih aktivnosti Nacionalne koalicije i diskusija o važnosti multisektorskog pristupa u borbi za okončanje dečijih brakova.

U saradnji sa Koordinacionim telom, fudbalski klub Crvena zvezda će na utakmici Lige Evrope protiv kluba Ludogorec postaviti transparent sa natpisom "Stop nasilju nad ženama" dug 17 metara i na taj način još jednom pokazati da podržava zajedničku kampanju usmerenu protiv rodno zasnovanog nasilja.

Podsetimo, globalna kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" u celom svetu počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.Slične vesti

Uhapšen zbog nasilja u porodici

5 Aug 2021, 10:15

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Velikom Gradištu uhapsili su P. S. (1958) iz ovog mesta, zbog…

Janković: Od naših reakcija zavisi hoće li druge žene rešiti da progovore

23 Jan 2021, 12:18

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže za RTS da je spremnost nekoliko mladih žena da progovore…

Počela kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

25 Nov 2020, 9:56

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama proglašen je 25. novembra  na prvom sastanku feministkinja…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaPreminuo Milutin Mrkonjić

U Beogradu je u 80. godini preminuo Milutin Mrkonjić, nekadašnji ministar za infrastrukturu…

28 Nov 2021, 1:04

KulturaDeseti Festival folklora veterana

Deseti po redu Festival folklora veterana biće održan na Zlatiboru u subotu, 4. decembra,…

27 Nov 2021, 11:42

DruštvoPočinje Božićni post za pravoslavne…

Pravoslavni vernici započinju Božićni post koji će trajati tačno 40 dana i kojim se pripremaju…

27 Nov 2021, 11:37

Kursna lista