"Crveni alarm" zbog opasnih Tik - tok izazova - deca istrčavaju pred vozila i gutaju kapsule
   7 Jun 2023, 9:36    Beograd    rts    Elena Marjanović


"Crveni alarm" zbog opasnih Tik - tok izazova - deca istrčavaju pred vozila i gutaju kapsule

Tik-tok izazovi ili sinonim za neverovatne poduhvate, često opasne po život, postali su nažalost interesantni i našim tinejdžerima, iako je smrtnih slučajeva bilo i u Srbiji. Psiholozi imaju svoja objašnjenja, roditelji strepe, a reporter RTS-a zabeležio je njihov odgovor na to.


Plavi kit, Momo, cimet izazov, nestanak na 72 sata, petoparac, izazov gutanja kapsula, samo su neki od opasnih izazova na društvenim mrežama u kojima učestvuju deca. 


Najnoviji je takozvani car spotting izazov. Nije, ipak, ovo jedini Tik-tok izazov koji ugrožava bezbednost u saobraćaju – 2018. godine aktuelan je bio "kiki", izazov da mladi izađu iz automobila u pokretu i igraju uz pesmu poznatog američkog repera. 


"Jedan od izazova je i da učenik osnovne škole leži na pešačkom prelazu i sačeka da se automobil približi u toj meri, da samo skoči i pretrči ulicu. To se odvija u večernjim satima, tako da vozač treba da bude ekstremno obazriv, jer ne očekuju da će neko iskočiti", ukazuje edukatorka za bezbednost dece na internetu Katarina Jonev Ćirković.


Smrtni slučajevi


Pre dve godine, zbog prihvatanja Tik-tok izazova, preminula je desetogodišnja devojčica u Italiji, koja je učestvovala u takozvanom izazovu onesvešćivanja. Smrtnih slučajeva bilo je i u Srbiji, kada je iste godine dečak pronađen mrtav u Rakovici.


"Deca su podložna Tik-tok izazovima, jer još nemaju razvijen prefrontalni korteks, neophodan za dobro rasuđivanje, promišljanje rizika i posledica", objašnjava psiholog Leo Ivanišević.


Ističe i da deca pogrešno tumače norme, jer kada vide da "svi" nešto rade onda to mora da je normalno.


Razgovor bez panike


Ovu društvenu mrežu koristi oko 830 miliona ljudi, od kojih je čak 27 odsto mlađe od 18 godina i nije nemoguće da su među njima najmlađi članovi naših porodica. Ako primetimo njihovo učestvovanje u izazovima, savet stručnjaka je da bez panike prvo razgovaramo.


"Ako mislite da je detetu neprijatno da priča o sebi, pitajte ga šta rade drugari. Napravite dogovor sa njim da možete da mu proveravate socijalne mreže i da mu budete prijatelji na tim mrežama. Kroz otvorena pitanja mu sprovodite korake da može samo da zaključi da izazovi i lajkovi nisu vredni da rizikuje život i zdravlje", priča Ivanišević.


Veštačka inteligencija i Tik-tok
I

ako je prema zvaničnom "kodeksu" zabranjeno da deca mlađa od 13 godina imaju Tik-tok nalog, mnogi lažiraju godinu svog rođenja.


Jedno od rešenja, koje je pred Kongresom u Americi predstavio direktor Šou Ži Ču, jeste da će veštačka inteligencija moći da proveri kada korisnici krše ovo pravilo.


Kako će sve to izgledati znaće se kada Tik-tok najavljeno sprovede u delo. Ipak, to otvara novi problem – ugrožavanje privatnosti.



Slične vesti

Lučić: Država će krajem 2024. podeliti frekventne opsege za 5G mrežu

12 Mar 2024, 11:23

Generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić izjavio je danas da će država krajem ove godine podeliti frekventne opsege…

Putnikovićeva o lažnom pozivu građanima da investiraju u Gasprom: Treba biti jako oprezan

20 Feb 2024, 10:35

Internetom kruži lažni poziv građanima da investiraju u Gasprom. Na sajtu se navodi da svi oni koji se odluče za ovu trgovinu…

Predstavljen novi ćirilički font uz planove za primenu veštačke inteligencije u upotrebi ćirilice

26 Jan 2024, 10:23

Povodom 12 godina postojanja ćiriličkog domena SRB Registar nacionalnog internet domena Srbije predstavio je novi ćirilički…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista