,,ALASKE VEČERI'' PO 53.PUT NAREDNOG VIKENDA U VELIKOM GRADIŠTU
   19 Jul 2018, 16:47    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


,,ALASKE VEČERI'' PO 53.PUT NAREDNOG VIKENDA U VELIKOM GRADIŠTU

U organizaciji Mesne zajednice i Turističke organizacije,u podršku opštine Veliko Gradište u ovom gradu na Dunavu od 20-21.ovog meseca održavaju se 53. “Alaske večeri“, manifestacija sa najdužom tradicijom u opštini Veliko Gradište.


I ove godine, oba festivalska dana ispunjena su mnogobrojnim događajima u kojima će učestvovati preko 800 učesnika, a samo riblju čorbu pripremaće više od 120 majstora.


Gradištanci očekuju i 3.000 posetilaca pa se za ljubitelje riblje čorbe prvog dana manifestacije priprema besplatna degustacija. Besplatna je i škola vožnje skutera na vodi za decu od 11 do 16 godina po Srebrnom jezeru, a za ljubitelje sportskih aktivnosti na programu je turnir u odbojci na pesku, na terenu u gradskom parku.


Za ozbiljne takmičare, na dunavskom keju organizuje se juniorsko takmičenje u pecanju za decu “Zlatna ribica“ dok će se stariji okušati u lovu na šarana na terenima “Terahum“. Broj ekipa je ograničen pa je vreme za poslednje prijave.


Glavno takmičenje, lov na bućku, startuje iz “zimovnika“ i završava se kod ušća Peka. Zanimljivost ovog takmičenja je da će sva upecana riba biti vraćena u Dunav.

Uz obilje ukusnih specijaliteta ni zabava nije izostala pa će takmičari i posetioci, u svežini gradskog parka, uživati u kulturno-zabavnom programu, koncertu Ane Kokić i večernjem vatrometu.
Dunav je glavna tema svih takmičenja, a život alasa simbol povezanosti velike, moćne reke i čoveka koji je prepoznao svu njegovu snagu, lepotu i bogatstvo.

Tokom svog životnog puta, od daleke  1965. godine, “Alaske večeri“ su gradile prepoznatljivi stil i dobile svoju himnu i grb koji predstavljaju duh neumornih dunavskih „vukova“ po kojima je Gradište poznato od davnina. Uz sve uspone i padove koje su imale, Alaske večeri su većim delom isklesale svoj profilisani lik.


Takmičenje u kuvanju riblje čorbe, bućka, pecanje za juniore, noćni lov na šarana, izbor za MIS Srebrnog jezera i Nimfu Dunava kao i turnir u odbojci na pesku su prepoznatljivi, čini se, i danas rado viđeni sadržaji.
 Lj.Nastasijević
Izvor:Sajt SO VGSlične vesti

PASULJ ALEKSANDRA RAJČIĆA IZ TRIBRODA POBEDNIK 13.PASULJIJADE

13 Aug 2018, 15:34

Tradicionalna kulinarska manifestacija Pasuljijada, trinaesta po redu, održana je proteklog vikenda u gradskom parku u Velikom…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najnovije vesti

DruštvoRASTALI SE KAO MLADIĆI I DEVOJKE…

Tridesetoro od 64 .osnovaca generacije 1950.okupilo se  u Osnovnoj školi koja…

15 Oct 2018, 23:03

DruštvoOSUMNJIČENA ZA UBUSTVO MAJKE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su G.P. (1959) zbog…

15 Oct 2018, 16:58

PoljoprivredaNEDIMOVIĆ: USKORO IZVOZ SRPSKE…

Izvoz prvih količina pšenice iz Srbije u Egipat, zemlju koja najveći globalni uvoznik…

15 Oct 2018, 14:39

Kursna lista