Uniforme za osnovce dogodine
   31 Oct 2016, 12:01    Požarevac    Večernje novosti    Marina Milenković


Uniforme za osnovce dogodine

Ministarstvo prosvete već je počelo obimno anketiranje roditelja i učenika. Još nije odlučeno da li će ih sami kupovati ili će biti vlasništvo škola.
OSNOVCI bi već od sledeće školske godine mogli u klupe da sednu obučeni u uniforme. Kako "Novosti" saznaju, više nije pitanje da li će, već kada ova novina biti uvedena u osmoletke. Dragana Milovanović, specijalni savetnik ministra prosvete, za "Novosti" kaže da dinamika ne zavisi samo od Ministarstva, jer će za ovu novinu morati da se menjaju Zakon o osnovama sistema obrazovanja i Zakon o osnovnoj školi.
- To bi najranije moglo da bude od naredne školske godine, a u kojoj formi će da bude uvedeno i kako će da bude finansirano, još nije odlučeno - objašnjava Dragana Milovanović. - Razmišlja se u pravcu dva modela. Jedan je da škole budu vlasnici uniformi koje će se zaduživati i vraćati na kraju školske godine. Druga ideja je da roditelji kupe uniforme i da su one onda trajno vlasništvo dece. Bili bi to samo gornji delovi, koji su praktični, udobni i dozvoljavaju slobodu pokreta. Bilo bi potrebno da svako dete ima bar dve letnje i dve zimske uniforme.

Naša sagovornica objašnjava da je važno da se ove uniforme dopadaju deci, da ih rado nose. Zato će njihov dizajn biti prepušten svakoj školi pojedinačno koja bi, u saradnji sa đačkim parlamentom i savetom roditelja, izabrala izgled uniforme.
- Korist od uvođenja uniformi je višestruka. Prvo bi i roditelje i decu lišila dileme šta sutra da obuku za školu - objašnjava naša sagovornica. - Niko nema iluziju da će uniforme da izbrišu socijalne razlike. Ali smanjiće se nešto što je mnogo veći problem, a to je vršnjačko nasilje. Istraživanja u Velikoj Britaniji pokazala su da se nošenjem uniforme jača osećaj pripadnosti školskom kolektivu, a kroz tu vizuelnu poruku da smo svi isti smanjuje se i vršnjačko nasilje, koje je veliki problem.- Sproveli smo anketu koja nam je stigla iz školske uprave i ispostavilo se da je polovina za, a druga polovina protiv - kaže Biljana Blagojević, direktorka beogradske OŠ "France Prešern". - Anketa je u formi "zainteresovan" i "nezainteresovan", gde roditelji treba da zaokruže jednu od te dve opcije.
- U mlađim razredima većina je za, dok su roditelji starijih osnovaca više protiv. Broj zainteresovanih opada sa uzrastom verovatno i zato što su se roditelji izjašnjavali uz konsultacije sa decom. Pitanje je kakav bi odgovor bio kada bi se znalo koliko će to koštati, da li će finansirati roditelji i kako će uniforme izgledati.
Dragana Milovanović kaže da je uvođenje uniformi deo realizacije ideje ministra prosvete Mladena Šarčevića da se upristoji rad škola. Tu, zaključuje, nije reč samo o učenicima, već se više pristojnosti traži i od nastavnika, ali i od roditelja kada dolaze u školu.
Slične vesti

Inkluzija u školama - empatiju nemaju ni deca ni odrasli

16 Apr 2024, 12:14

Inkluzija je u potpunosti zaživela u obrazovnom sistemu Srbije, sudeći prema izveštaju Zaštitnika građana.…

Učenici Ekonomsko-trgovinske škole osvojili prvo mesto za promociju Požarevca

13 Apr 2024, 12:14

Ema Mišić, Sofia Urošević i Mihailo Stanković osvojili su prvo mesto na takmičenju, koje je početkom aprila…

Roditelji prete tužbama i pokreću parnice - zbog pritisaka sve više direktora škola daje ostavke

23 Mar 2024, 9:37

Mnogi nastavnici se žale da su pod velikim pritiskom roditelja koji angažuju i advokate da bi deci popravili ocene. Ali…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 17. april 2024.

SRBIJA: U sredu znatno hladnije u svim krajevima, a dnevna temperatura…

16 Apr 2024, 12:48

DruštvoGolubačka tvrđava predstavlja…

Tvrđava “Golubaki grad” priprema izložbu izložbu "Sveti ratnici u srpskom…

16 Apr 2024, 12:34

EkonomijaIzdate građevinske dozvole, februar…

U februaru 2024. izdato je 1 797 građevinskih dozvola, što predstavlja povećanje od…

16 Apr 2024, 12:28

Kursna lista