Svet vesti je muški svet koji kreiraju žene
   31 Oct 2016, 12:21    Požarevac    Danas    Marina Milenković


Svet vesti je muški svet koji kreiraju žene

U političkim temama, koje dominiraju u zasićenoj medijskoj slici Srbije, žene čine samo 14 odsto subjekata.
Sa druge strane, u vestima o poznatim ličnostima, umetnosti, medijima i sportu one čine 44 odsto svih subjekata, neki su od rezultata su istraživanja „Ko pravi vesti“, koje je sprovela Misija OEBS-a u Srbiji kao deo Globalnog medijskog monitoring projekta 2015. Izveštavanje medija stoga je rodno neosetljivo i neuravnoteženo, a ovo se posebno manifestuje na lokalnom nivou.
Kako se navodi u istraživanju, žene su vidljivije u profesionalnim grupama koje imaju niži status u društvu i kada se pojavljuju u ulogama koje se percipiraju kao 'ženske'.
Profesorka sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu Snježana Milivojević, koja je predvodila istraživački tim, na predstavljanju rezultata istraživanja u Novom Sadu navela je da na osnovu rezultata iz 114 zemalja može da se kaže da je svet vesti „muški svet koji kreiraju žene“ i da su istovremeno u njemu slabo zastupljene.
- Porast konzervativizma i ekstremizma u čitavom svetu loše utiče na položaj žena u društvu. A strašno je to što su generacije naših roditelja liberalnije nego generacije naše dece – navela je ona uz konstataciju da odgovornost za to snose i liberalne snage u društvu.
Takođe je napomenuto da se žene retko spominju kao ekspertkinje, već su u sadržajima u ulogama slučajnih prolaznica. Ona je naglasila da mizoginija u digitalnom okruženju dobija nove oblike. - Iako su na meti mnogi, novinarke se uglavnom napadaju zbog toga što su žene, a muškarci nikada zbog toga što su muškarci – zaključila je Milivojević.
Prezentaciju i razgovor sa predstavnicima civilnog sektora, obrazovnih institucija i medija organizovali su Misija OEBS-a u Srbiji i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.Slične vesti

Standardizacija vlaškog pisma

30 Nov 2016, 13:48

Cilj Nacionalnog Saveta Vlaha sadržan je kroz delatnosti: kultura, jezik, izdavaštvo i informisanje, a proces standardizacije …

Opština Žagubica dobitnik statue

3 Nov 2016, 10:32

Opština Žagubica je svečani dobitnik statue na ovogodišnjoj manifestaciji "Beogradski pobednik".

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoInvesticionim održavanjem povećava…

U planu JP „Toplifikacija i ove godine su zamašna sredstva za investiciono održavanje…

22 Apr 2024, 11:47

PoljoprivredaSetva jarih useva uveliko traje,…

Nedavna kiša na trenutak je prekinula je setva jarih useva u Braničevu, nastavlja se…

22 Apr 2024, 11:44

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 23. april…

SRBIJA: U utorak tokom dana dolazi do naoblačenja koje se premešta…

22 Apr 2024, 11:21

Kursna lista