Skat: Na Balkanu se vide koraci mešanja Rusije u politiku
   3 Dec 2016, 11:48        Tanjug    Maja Kostić


Skat: Na Balkanu se vide koraci mešanja Rusije u politiku

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat izjavio je danas da se na Balkanu vide koraci mešanja Rusije u politiku i kao primer naveo Crnu Goru gde Rusija, kako je rekao, pokušava da destabilizuje zemlju, jer ne podržava njenu politiku."U ovom regionu sada vidimo korake kojima se Rusija meša u politički proces, na strani onih koji se protive proširenju NATO-a, a sve više vidimo, kao u slučaju Crne Gore, da Rusija preduzima druga sredstva kako bi destabilizovala zemlju čiju politiku ne podržava", rekao je Skat u intervjuu za list "Danas".
On je ocenio da je Rusija jedina zemlja na svetu koja izgleda smatra da su "slabost i nestabilnost u susedstvu u njenom interesu" i koja se u tom smislu i ponaša.
Prema njegovim rečima, Rusija je proširenje NATO-a definisala kao pretnju Rusiji, a reč je zapravo o reakciji zemalja u susedstvu Rusije koje u NATO-u traže sigurnost i bezbednost, jer Rusiju doživljavaju kao agresivnu i nametljivu.
"Takođe smo videli da je Rusija nedavno i proširenje EU definisala kao pretnju. To smo jasno videli u Ukrajini", rekao je Skat.


Imam snažne radne odnose sa premijerom i ministrima
Kajl Skat ocenio je da ima snažne radne odnose sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa svim ministrima u vladi, jer dele isti interes, a to je stabilna Srbija koja napreduje u reformama, beleži rast i napreduje ka članstvu u Evropsku uniju.
Upitan da li je nivo poverenja između njega i srpskih zvaničnika sada niži, pošto je kritikovan za mešanje u unutrašnje stvari Srbije, Skat je odgovorio da ima snažne radne odnose ne samo sa premijerom Vučićem već i sa svim ministrima, uključujući i one koji su kritikovali neke njegove komentare.
"Svi mi imamo svoje uloge. Moja uloga je da podržavam američke interese i predstavljam američke vrednosti. Uloga srpskih političkih lidera je da podržavaju Srbiju i srpske interese, što oni i čine na način za koji misle da je najbolji. Međutim, mislim da imamo isti interes, a to je Srbija koja je stabilna, koja napreduje u reformama, koja beleži rast i napreduje ka članstvu u EU", rekao je Skat u intervjuu za list "Danas".
Prema njegovim rečima, svedoci smo makroekonomske stabilizacije u Srbiji, kao i rasta koji je iznad norme u Evropi.
"Sve su to pozitivni koraci, ali pred Srbijom je dug put i mislim da ona treba da nastavi sa reformama ka modernizaciji ekonomije, harmonizaciji propisa sa pravom EU i SAD će učiniti sve što mogu da je podrže", kaže ambasador.
Na pitanje da li je bezbednosna situacija u Srbiji pogoršana posle pronalaženja oružja u blizini kuće premijera, ambasador je rekao da je stabilnost u ovom regionu uvek razlog za brigu, ali da mu o ovom slučaju nisu poznati detalji.
"To je na premijeru i službama bezbednosti koje, siguran sam, o tome znaju mnogo više od mene", zaključio je Skat.Slične vesti

Samit Brdo-Brioni u Skoplju: Vučić: Srbija za stvaranje atmosfere uzajamnog poverenja

11 Sep 2023, 12:41

Lideri regiona sastali su se ovog prepodneva u Skoplju, u okviru procesa Brdo-Brioni. To je još jedna u nizu inicijativa…

Vučić: Svaki susret s Orbanom je izuzetan, današnji ima posebnu simboliku

20 Aug 2023, 11:04

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Karmelićanskom manastiru. Vučić…

Eskobar: Kurti će propustiti priliku ako se ne uskladi s partnerima

8 Jul 2023, 10:15

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je evropski plan za rešavanje kosovskog…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista