Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima
   18 Oct 2016, 10:36    Požarevac    Tanjug    Marina Milenković


Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Od početka godine 32 žrtve trgovine ljudima

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obeležava se danas, 18. oktobra, a nevladina organizacija Astra ukazuje da su od početka godine u Srbiji identifikovane 32 žrtve trgovine ljudima, od kojih su većina žene i devojke, a čak u 10 slučajeva žrtve su bile maloletne.

BEOGRAD - Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obeležava se danas, 18. oktobra, a nevladina organizacija Astra ukazuje da su od početka godine u Srbiji identifikovane 32 žrtve trgovine ljudima, od kojih su većina žene i devojke, a čak u 10 slučajeva žrtve su bile maloletne.

Organizacija koja se bavi problemom trgovine ljudima i različitim oblicima eksploatacije istakla je da je neophodno hitno usvajanje strategije i akcionog plana za prevenciju i njeno suzbijanje, kao i zaštitu žrtava, jer je prethodna strategija istekla još 2011. godine.

Iz Astre ukazuju da je potrebno raditi i na unapređenju procesa identifikacije žrtava eksploatacije, da sudije, tužioci i advokati primenjuju pristup koji će biti u potpunosti orjentisan na prava žrtve kako one ne bi bile izložene ponovnoj traumi i pretnjama i kako bi im se omogućila naknada štete.

Policija i tužilaštvo trebalo bi da poštuju period reflekcije žrtve, a država da konačno omogući urgentni smeštaj i kreira programe reintegracije i socijalne inkluzije za žrtve eksploatacije.

U saopštenju se navodi da iz godine u godinu dočekujemo Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobar, sa poražavajućim brojkama žrtava i potencijalnih žrtava trgovine ljudima, nezavidnim rezultatima u oblasti suzbijanja trgovine ljudima, neadekvatnim rešenjem pitanja izbeglica i identifikacije žrtava među tom populacijom", navodi se u saopštenju.

Kako tvrdi ta organizacija, u Srbiji ne postoji dovoljno političke volje u oblasti suzbijanja trgovine ljudima što, kako se navodi, pokazuje činjenica da Republika Srbija nije predložila kandidata na ovogodišnjim izborima za članove GRETE (Grupe eksperata Saveta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima), "iako je Savet Evrope pozvao našu zemlju da to učini".

Putem ASTRA SOS telefona od januara do septembra ove godine primljeno je više od 2.000 poziva od 285 novih klijenata i identifikovano 12 punoletnih žrtava trgovine ljudima (osam muškaraca i četiri žene).
Slične vesti

SVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM

21 Mar 2019, 14:04

DANAS SE OBELEŽAVA SVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM, U POŽAREVCU MALIŠANI PROŠETALI GRADOM.

SNS POŽAREVAC ORGANIZOVAO MITING PODRŠKE PREDSEDNIKU VUČIĆU

18 Mar 2019, 12:52

U NEDELJU 17. 03. GRADSKI ODBOR SRPSKE NAPREDNE STRANKE POŽAREVAC ORGANIZOVAO JE SKUP PODRŠKE PREDSEDNIKU ALEKSANDRU…

OBAVEŠTENJE O DERATIZACIJI

18 Mar 2019, 10:57

OBAVEŠTAVAJU SE GRAĐANI GRADA POŽAREVCA DA ĆE ZAVOD ZA DDD „VISAN“ IZ BEOGRADA – ZEMUN POČEV OD…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najnovije vesti

ZanimljivostiDANAS SE SLAVE MLADENCI: KAKVI…

DANAS SU MLADENCI. KO SE VENČAO U POSLEDNJIH GODINU DANA DANS SLAVI OVAJ PRAZNIK! NAŠI…

22 Mar 2019, 16:14

Društvo50. GODINA DOMA ZDRAVLJA POŽAREVAC

SVEČANI PRIJEM POVODOM 50 GODINA POSTOJANJA DOMA ZDRAVLJA POŽAREVAC UPRILIČEN JE U SVEČANIM…

22 Mar 2019, 14:51

PolitikaSTEFANOVIĆ: SARADNJA MUP-A SA…

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasador…

22 Mar 2019, 14:38

Kursna lista