Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima
   18 Oct 2016, 10:36    Požarevac    Tanjug    Marina Milenković


Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Od početka godine 32 žrtve trgovine ljudima

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obeležava se danas, 18. oktobra, a nevladina organizacija Astra ukazuje da su od početka godine u Srbiji identifikovane 32 žrtve trgovine ljudima, od kojih su većina žene i devojke, a čak u 10 slučajeva žrtve su bile maloletne.

BEOGRAD - Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obeležava se danas, 18. oktobra, a nevladina organizacija Astra ukazuje da su od početka godine u Srbiji identifikovane 32 žrtve trgovine ljudima, od kojih su većina žene i devojke, a čak u 10 slučajeva žrtve su bile maloletne.

Organizacija koja se bavi problemom trgovine ljudima i različitim oblicima eksploatacije istakla je da je neophodno hitno usvajanje strategije i akcionog plana za prevenciju i njeno suzbijanje, kao i zaštitu žrtava, jer je prethodna strategija istekla još 2011. godine.

Iz Astre ukazuju da je potrebno raditi i na unapređenju procesa identifikacije žrtava eksploatacije, da sudije, tužioci i advokati primenjuju pristup koji će biti u potpunosti orjentisan na prava žrtve kako one ne bi bile izložene ponovnoj traumi i pretnjama i kako bi im se omogućila naknada štete.

Policija i tužilaštvo trebalo bi da poštuju period reflekcije žrtve, a država da konačno omogući urgentni smeštaj i kreira programe reintegracije i socijalne inkluzije za žrtve eksploatacije.

U saopštenju se navodi da iz godine u godinu dočekujemo Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobar, sa poražavajućim brojkama žrtava i potencijalnih žrtava trgovine ljudima, nezavidnim rezultatima u oblasti suzbijanja trgovine ljudima, neadekvatnim rešenjem pitanja izbeglica i identifikacije žrtava među tom populacijom", navodi se u saopštenju.

Kako tvrdi ta organizacija, u Srbiji ne postoji dovoljno političke volje u oblasti suzbijanja trgovine ljudima što, kako se navodi, pokazuje činjenica da Republika Srbija nije predložila kandidata na ovogodišnjim izborima za članove GRETE (Grupe eksperata Saveta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima), "iako je Savet Evrope pozvao našu zemlju da to učini".

Putem ASTRA SOS telefona od januara do septembra ove godine primljeno je više od 2.000 poziva od 285 novih klijenata i identifikovano 12 punoletnih žrtava trgovine ljudima (osam muškaraca i četiri žene).
Slične vesti

Razgovor sa građanima u prostorijama Srpske napredne stranke u Požarevcu

15 Sep 2023, 11:44

Rukovodstvo i funkcioneri Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Požarevcu intezivirali su razgovore sa građanima. Određeni…

Čelni ljudi Grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac razgovaraju sa građanima

15 Sep 2023, 11:41

Saša Pavlović, gradonačelnik Grada Požarevca u gradskom zdanju prima građane koji su podneli zahteve za prijem četvrtkom…

Počelo prijavljivanje za priključak nelegalnih objekata na komunalnu infrastrukturu

15 Sep 2023, 9:31

Počelo je prijavljivanje vlasnika nelegalno izgrađenih objekata za priključivanje na komunalnu infrastrukturu. Rok za prijavu…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaCentar za kulturu u Kučevu uspešno…

Centar za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu u saradnji sa Sportskim savezom,Turističkom…

26 Sep 2023, 14:32

DruštvoDan škole Požarevačke gimnazije

Požarevačka gimnazija zagazila u sedamnaestu deeniju postojanja i rada  Prilika da se…

26 Sep 2023, 14:00

DruštvoDan čistih planina je svaki dan…

Svetski dan čistih planina, već više od 20 godina, obeležava se 26. septembra. Ekološki…

26 Sep 2023, 13:57

Kursna lista