8 stvari koje treba da znate pre kupovine 4k TV-a
   18 Feb 2017, 17:39        benchmark.rs    Aleksandar Beljić


8 stvari koje treba da znate pre kupovine 4k TV-a

Stiže praznična sezona, a jedna od najčešćih kupovina je svakako televizor. Ne samo zbog svoje cene, već zbog toga što je upravo TV multimedijalni centar svakog doma; posebno u današnje vreme kada su televizori ozbiljno napredovali, kako po pitanju dimenzija, tako i na polju tehnologije. Tehnologija koja nas ovih dana posebno privlači je vezana za 4K i sve ostalo povezano za ovu materiju, pa evo nekoliko saveta koji bi mogli da vam koriste ukoliko ste rešili da se počastite novim 4K TV-om, a ne znate odakle da krenete
  Iako postoji mišljenje da je TV odavno izgubio status centra okupljanja porodice, to je samo u izvesnoj meri tačno: pre svega TV i dalje mnogo toga nudi van konvencionalne namene praćenja TV programa, jer je kao uređaj postao mnogo više od toga. Pre svega, po dimenzijama se ne može porediti sa bilo kojim uređajem i kao kućni bioskop nema alternativu.
   4k_tv_vodic_za_kupovinu_2016_001.jpg
Takođe, konzole su uspešnije nego ikada, a nova generacija polako prelazi na 4K gejming, sa Playstationom 4 Pro kao predvodnikom. Takođe, zahvaljujući pametnim funkcijama, dobar TV može mnogo toga, od korišćenja online servisa, preko surfa, gledanja YouTube-a i sl. bez potrebe za dodatnim uređajima. Sada kada 4K postaje standard, televizori su svakako veoma bitni, ali i kompleksniji nego ikada. Bilo kako bilo, ovo je 8 stvari na koje po našem mišljenju treba obratiti pažnju ukoliko se niste previše investirali u celu priču, a ne želite da napravite neku veću grešku.   1. Proverite da li je 4K Možda će nekima pd vas ovo zvučati čudno, ali ovaj period godine je takav da su akcije česta pojava i lako je zaleteti se na kupovinu televizora kada vidite sniženje sa 150.000 na 100.000 dinara za TV dijagonale 50 inča. Oznake televizora su vrlo često kriptične, a kada vidite ovakvu ponudu "koja se ne propušta" vrlo lako može da vam promakne rezolucija televizora, posebno kada postanete umorni od traženja. Uvek pogledajte rezoluciju, a ona za 4K TV iznosi 3840x2160 piksela. Razlika je ogromna, posebno kod velikih dijagonala, gde četriri puta veća gustina piksela ima izuzetno veliki uticaj na kvalitet prikaza. Još jednom, znamo da zvuči smešno, ali opreza nikada dosta.   2. Potražite televizor sa UHD Premium standardom ukoliko imate dilemu 4K je relativno nova tehnologija, pa je kao takva na samom početku bila nestandardizovana. U prevodu, modeli od pre 2016. godine nose oznaku UHD iliti UltraHD ukoliko ispunjavaju minimalni uslov, a to je rezolucija od 3840x2160 piksela. Međutim, to nije dovoljno da biste imali potpuni ugođaj, jer je ideja bila da UHD i 4K standard donesu HDR, odnosno veći dinamički raspon, bolje osvetljenje i sl.
  4k_tv_vodic_za_kupovinu_2016_004.jpg
Da bi se taj problem rešio, proizvođači televizora su napravili UHD alijansu i postavili set standarda koje uređaj mora da ispunjava kako bi mogao da ponese UltraHD Premium odnosno UHD Premium sertifikat. Ovo je odličan način da budete sigurni da ste napravili dobar izbor ukoliko već niste prethodno napravili detaljnu proveru modela koji ste namerili da kupite, pa uvek čuvajte ovu informaciju kao adut ukoliko u šoping idete nepripremljeni.   3. Dobro obratite pažnju na HDR HDR iliti High Dynamic Range je izuzetno bitan faktor za izgled videa. Naime, on omogućava da dobijete impresivne prikaze zbog povećanog dinamčikog raspona, tako da jasno možete da vidite sve - od tamnih delova do svetlih delova kadra. Rezultat je drastično unapređen prikaz koji ne može da se meri sa standardnim ukoliko je dobro izveden, a tu dolazimo sledeće stavke.   4. Nije dovoljno da TV samo ima HDR oznaku Nažalost, kao i obično nije sve tako jednostavno, jer softverski HDR koji nema hardversku zaleđinu može slobodno da se okarakteriše kao beskoristan. Pre svega, obratite pažnju na to da TV ima HDR10 podršku. Reč je o širem i otvorenom formatu koji podržava većina servisa i proizvođača, ali je idealno da TV poseduje i DolbyVision. Reč je o zatvorenom formatu koji trenutno podržava manji broj proizvođača i on zahteva zaseban čip da bi funkcionisao, tako da nije moguće da se nadogradi kasnije kroz softverski ili neki drugi "update".   5. Čak i ukoliko TV ima HDR10 i DolbyVision proverite da li ima 10-bit panel Iako bi trebalo da ste prilično sigurni da je sve kako treba, proverite da li je televizor opremljen 10-bitnim panelom. Naime, mnogi modeli, posebno iz prošle godine imaju 8-bitnu matricu koja jednostavno nije dovoljno sposobna da prikaže fizički dovoljan broj boja. Naime, 8-bitni panel je sposoban da prikaže 8 bita po RGB kanalu što znači ukupno 16 miliona boja (256x256x256).
  4k_tv_vodic_za_kupovinu_2016_002.jpg
Sa druge strane 10 bita je sposobno za čitavu milijardu boja (1024x1024x1024) što rezultuje boljim prikazom iz prostog razloga što TV može da napravi lepše prelaze između boja, jer ih ima drastično više na raspolaganju. Gradijenti su daleko ugodniji i slika je dosta bolja. Imajte u vidu da ima i televizora sa 12-bitni panelom, ali su smešteni u gornji cenovni rang, ali smatramo da će 10-bitni modeli biti dovoljno dobri i biti standard dugi niz godina.   6. HDR je bitan i zbog gejminga Jedan od najvećih noviteta i prodanih aduta nove generacije grafičkih karti i konzola je bio upravo HDR gejming, pa je dobro imati kompletnu podršku upravo zbog toga što ćete dobiti bolji ugođaj ukoliko planirate da koristite TV za igranje. Takođe, servisi kao što su Netflix i Amazon Prime uvode HDR u svoje sadržaje što pokazuje smer u kome se kreće industrija.
   4k_tv_vodic_za_kupovinu_2016_006.jpg
7. Input lag - najveći neprijatelj gejmera Kada smo već kod igara, obavezno probajte da nađete informacije o input lagu kod modela koji vas interesuje ukoliko planirate da se igrate. Za ostale uređaje input lag nije bitan, ali kada su konzole i PC u pitanju on je itekako važan, jer je najgori osećaj kada slika laguje, odnosno kasni u odnosu na ono što vi radite. Posebno ukoliko preferirate igre koje zahtevaju reflekse. Kupite pogrešan model koji ima veliki input lag i čeka vas agonija.   8. Zakrivljeno ili ravno Poput 3D-a, zakrivljeni televizori su predstavljani kao najbitnija nova tehnologija. Danas su ih mnogi proizvođači kompletno izbacili iz ponude. To treba da bude pokazatelj da ovaj pristup ipak nije pravac u kome će se TV kao koncept dalje razvijati i da je ipak možda klasičan ravan TV i dalje najbolji izbor. Naravno, uvek postoji mogućnost da grešimo, pa ćemo da ostavimo ovo kao otvoreno pitanje. Vaše mišljenje bismo svakako voleli da čujemo u komentarima.
   4k_tv_vodic_za_kupovinu_2016_003.jpgSlične vesti

Prisluškivači: Koje koristi imamo i šta je sa privatnošću?

18 Mar 2024, 9:31

Prisluškivači, prisluškivanje i lociranje nije oduvek bilo moguće. Ne tako davno, bilo je  nezamislivo…

Begović: Građani mogu da budu sigurni da naši genetski podaci ostaju u zemlji i da mi upravljamo njima

28 Apr 2023, 9:46

Ove godine počinje gradnja Bio 4 kampusa u Srbiji. Već su potpisani prvi ugovori, a među poslednjima i Memorandum o razumevanju…

Šta su IP kamere i zašto bi trebalo da uložite u njih?

7 Dec 2019, 14:22

Video nadzor je sve veća potreba, ne samo na javnim mestima, već i na privatnim posedima koje je potrebno osigurati od provalnika…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSesije za poslodavce - sve o subvencijama,…

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Požarevac organizuje sesije sa poslodavcima…

13 Apr 2024, 12:19

DruštvoUčenici Ekonomsko-trgovinske škole…

Ema Mišić, Sofia Urošević i Mihailo Stanković osvojili su prvo mesto na takmičenju,…

13 Apr 2024, 12:14

DruštvoPojačana kontrola saobraćaja uoči…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu…

13 Apr 2024, 11:57

Kursna lista