50. SMOTRA HOMOLJSKIH MOTIVA
   23 Jan 2017, 9:57    Kučevo    Sat Tv    Maja Kostić


50. SMOTRA HOMOLJSKIH MOTIVA

Jubilarna 50.Smotra izvornog narodnog stvaralaštva " Homoljski motivi " u Kučevu ove godine održaće se od 25.maja do 3.juna.U ovoj zviškoj opštini već su počele pripreme za obeležavanje pola veka ove manifestacije pa je Opštinsko veće formiralo i radna tela: Organizacioni odbor, Odbor za organizaciono tehnička pitanja, Programski savet i Tim za marketing.
       Organizatori  svih ovih godina  želeli su  da  bogatstvom, odnosno raznovrsnošću programa Smotru učine  atraktivnijom kako za građane  opštineKučevo tako i za mnogobrojne posetioce  koje očekuju. Svaki dan trajanja manifestacije bio je praznik za ljubitelje i poklonike kvalitetne muzike, slikarstva, pozorišta i iznad svega za poštovaoce tradicije i kulturne baštine naroda koji žive na ovim prostorima.      

       
 Smotra izvornog narodnog stvaralaštva "Homoljski motivi" je manifestacija od nacionalnog značaja. Ova jedinstvena priredba tradicionalne kulure istočne Srbije se neprekidno održava od 1968. godine i predstavlja najstariji sabor ove vrste u Srbiji. Po ugledu na “Homoljske motive” u Srbiji su kasnije nicali mnogobrojni sabori i smotre, ali je Smotra u Kučevu zadržala primat i po kvalitetu i po broju učesnika. Značaj i kvalitet manifestacije dokazuju i dobijena prestižna priznanja – “Vukova nagrada” i “Turistički cvet ’’Srbije. To je smotra tradicije, običaja i kulture, koji se na ovim prostorima vekovima čuvaju i neguju.  

                   
-Želeli smo da  bogatstvom, odnosno raznovrsnošću programa Smotru učinimo atraktivnijom kako za građane naše opštine tako i za mnogobrojne turiste koje očekujemo,kažu u Opštini Kučevo.- Svaki dan trajanja manifestacije biće praznik za ljubitelje i poklonike kvalitetne muzike, pisane reči, slikarstva, pozorišta i iznad svega za poštovaoce tradicije i kulturne baštine naroda koji žive na ovim prostorima.
 Folklorni ansambl Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević’’ iz ovog grada na Peku u susret  jubileju počeo je sa promocijom narodnog stvaralaštvo raznim fotofrafijama na kojima su članovi ansambla u nošnjama svih etnokoreoloških oblasti Srbije iz kojih dolaze izvođači, igrači, svirači i pevači. Ova manifestacija po svemu podseća na tradicionalna narodna okupljanja iz proteklih vremena.  Blizu 1000 učesnika, dođe u Kučevo da pokaže pesmu, igru, svirku, običaje I nošnju, svoga kraja. Da se takmiči u pripremanju starih narodnih jela ili u izboru za najlepšu pastiricu Smotre. Temperamentne vlaške igre, kao i mirne i raspevane melodije, ritualne igre i pesme vezane za praktičan život i svakodnevne potrebe, narodni instrumenti i ansambli -  sve to zajedno utkano je u “Homoljske motive’’,koje ove godine slave pola veka svog  postojanja.Slične vesti

Povelje kulture ove godine pripale ženama

10 Dec 2022, 10:39

Povodom završetka Novembarskih dana kulture u Požarevcu, uručene su Povelje kulture za 2022. godinu, a ove godine…

Bogat program Centra za kulturu Kostolac u narednoj godini

17 Oct 2022, 9:34

Odbornici Skupštine Gradske opšptine Kostolac izglasali su program Centra za kulturu  Kostolac za 2023.…

Biblioteka Veljko Dugošević u Golupcu obeležila svetski Dan mladih

13 Aug 2022, 15:09

Od 2000. godine se, na inicijativu Ujedinjenih nacija, svakog 12. avgusta obeležava Međunarodni dan mladih. Ovaj datum ima…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaVozio traktor sa upravljao sa…

utrašnjih poslova u Požarevcu, proteklog vikenda, isključili su iz saobraćaja šestoricu…

30 Jan 2023, 11:24

SportSubotičani odneli dva boda iz…

Odbojkaši Spartaka ostvarili su trijumf u jednom od derbija 14. kola Superlige. Popularni…

30 Jan 2023, 11:12

DruštvoGradska opština Kostolac proslavila…

Gradska opština Kostolac obeležila 13. godišnjicu od osnivanja. Prvi saziv Skupštine…

30 Jan 2023, 11:07

Kursna lista