4 načina da naučite dete da štedi
   12 Feb 2020, 13:24        zelenaucionica.com    Jovana Kuzmanović


4 načina da naučite dete da štedi

Možda smatrate da su vaša deca još uvek suviše mala da biste ih učili kako da štede novac, ali stručnjaci ističu da priču o novcu treba početi u najranijem uzrastu. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da naučite decu da se ispravno odnose prema novcu.
USTANOVITE DŽEPARAC
Da bi dete moglo da stekne osećaj o novcu, potrebno je da dođe u kontakt sa njim. Ustanovite iznos mesečnog džeparca – to ne mora biti neka velika suma.
– Džeparac će omogućiti deci da se upoznaju sa funkcijom novca i da steknu osećaj kako bi trebalo da se ophode sa njim – ističe Erika Sendberg, finansijski stručnjak. Prema njenim rečima, prvi džeparac treba dati detetu kada napuni šest godina, a dete bi trebalo dodatno nagraditi kada obavi neki kućni posao, kao što je usisavanje ili sređivanje sobe.
NAGRADITE ŠTEDNJU
Podržite dete u štednji novca, tako što ćete mu za svaki sačuvani iznos dati određeni procenat tog iznosa. Tako ćete ga naučiti da se isplati štedeti, i da ne mora odmah da potroši novac koji mu je dat. Podstaknite vašeg mališana da odredi šta želi da kupi od dobijene sume i objasnite mu da je neophodno da štedi ako zaista želi da priušti sebi željenu stvar.
PODSTAKNITE DETE DA PLAĆA
Da bi dete dobilo što bolji uvid u vrednost novca, podstaknite ga da plaća kada idete u prodavnicu. Na taj način će se upoznati sa izgledom različitih novčanica i njihovim vrednostima, i naučiće kako da uzima kusur. Neki finansijski stručnjaci, kao što je Dženet Bodner, smatraju da bi nešto stariju decu trebalo da podstaknete da pojedine stvari plaćaju “iz svog džepa”. Na primer, možete od njih tražiti da učestvuju u plaćanju slatkiša ili časova plivanja, kako bi naučili da cene novac.
RECITE NE
Ako dete podižu roditelji koji ne znaju da kažu “ne” na njegove zahteve i koji mu kupuju sve što poželi, velika je verovatnoća da će ono izrasti u osobu sklonu rasipništvu i bespotrebnom trošenju novca. Morate postaviti granice. Objasnite detetu da za neke stvari jednostavno nemate novca, i nemojte odustajati ako počne da vas moli.

 Slične vesti

Šta kad dete hoće samo kod mame (i zašto je to potpuno prirodno)

13 Feb 2020, 13:20

Sve sam čula. Svega sam se naslušala. Od kada se rodila pa do polaska u predškolsko.

Zašto neće da…

Kako da obradujete svaki horoskopski znak na Dan zaljubljenih

13 Feb 2020, 11:34

Dan zaljubljenih je pred nama. Želite da bude savršen i da nekim lepim i prigodnim poklonom obradujete voljenu osobu.…

20 pravila lepog ponašanja koje svako dete mora da nauči

12 Feb 2020, 13:01

Svedoci smo vremena u kojem caruju rijaliti programi u kojima se gledaocima svakodnevno servira bahato i nepristojno ponašanje…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZanimljivostiNajbolji načini da razvijete svoj…

Vodite mali biznis, imate kvalitetan proizvod ili uslugu koju možete ponuditi, ali ste prinuđeni…

18 Feb 2020, 21:16

PoljoprivredaU GOLUPCU FORMIRANO UDRUŽENJE…

U Golupcu na Svetog Trifuna,zaštitnika vinogradara i voćara,osnovano je Udruženje vinogradara…

18 Feb 2020, 16:38

DruštvoRAD SLUŽBE HEMIJSKE PRIPREME VODE…

RACIONALIZACIJA POTROŠNJE I DEMINERALIZOVANE I PIJAĆE VODE JE STALNI CILJ U SLUŽBI…

18 Feb 2020, 13:57

Kursna lista