4. JANUAR SVETSKI DAN BRAJEVOG PISMA
   4 Jan 2019, 14:39        RTS    Tatijana Spasojević


4. JANUAR SVETSKI DAN BRAJEVOG PISMA

U svetu se 4. januar obeležava kao Dan Brajevog pisma, a u Srbiji živi više od 12.000 slepih i slabovidih osoba. Brajeva azbuka se sastoji od šest tačaka, koje su raspoređene u dve kolone po tri tačke. Kombinacijom ispupčenih tačaka, kojih ukupno ima 63, dobijaju se pojedina slova.Znaci interpunkcije, zarezi, tačke, znakovi pitanja, uzvičnici i slično, raspoređeni su u dve kolone po dve tačke.Slepi dodirom, jabučicom desnog kažiprsta, čitaju sleva nadesno, a pišu zdesna nalevo.

Brajevo pismo za slepe nastalo je 1825. godine, a proizašlo je iz tzv. noćnog pisma tajne službe, koje su ga koristile u noćnim ratnim dejstvima.Luj Braj je usavršio tehniku i nastojao da se ona primenjuje u praksi.Unesko je proglasio Brajevo pismo za univerzalno pismo za slepe i slabovide u svetu 1955. godine.Ministar za rad Zoran Đorđević je naveo da ministarstvo koje vodi posvećuje posebnu pažnju slepim i slabovidim osobama, i trudi se da im omogući bolje uslove za život i rad.Kako je rekao, u poslednjih godinu dana, nabavljeni su Brajevi štampači, obezbeđena sredstva za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, postavljene zvučne signalizacije na raskrsnicama... kako bi se izašlo u susret potrebama osoba sa invaliditetom i kako bi im se pružila pomoć."U Srbiji su svi građani jednaki, što je i naziv naše medijske kampanje, koju smo pokrenuli povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom", rekao je Đorđević, a saopšteno je iz resornog ministarstva.Đorđević je ukazao da je u Sektoru za antidiskriminaciju i rodnu ravnopravnost u okviru Ministarstva zaposlen slep momak, koji je prošle godine završio Diplomatsku akademiju, kao jedan od šest najboljih.Upravo on, istakao je, svojim primerom dokazuje da slepe i slabovide osobe mogu da rade svoj posao odlično i brzo, i zato je apelovao na sve da se ne ustručavaju prilikom zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Đorđević je najavio i prilagođavanje sajta Ministarstva slepim i slabovidim osobama, i istakao je da je veoma važno da svim građanima informacije budu dostupne.



Slične vesti

Međunarodni dan belog štapa

16 Oct 2023, 11:50

Međunarodni dan slepih, kod nas poznatiji kao Dan belog štapa.obeležava se 15. oktobra širom sveta.

Zbog čega slepi i slabovidi ne mogu svuda umesto potpisa da koriste faksimil

28 Jul 2023, 12:57

Verovatno se i ne sećate procedure otvaranja bankovnog računa. Uz ličnu kartu dobijete dokumenta koja potpišete i vi i službenik…

Međunarodni Šahovski turnir slepih i slabovidih

22 Mar 2023, 10:57

U Požarevcu je u hotelu Dunav u toku 5. Međunarodni Šahovski turnir slepih i slabovidih koji organizuje Klub za sport…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

DruštvoIstraga ubistva zatvorenika u…

Ne smiruje se bura u javnosti, nakon vesti da je 74-godišnji zatvorenik preminuo u…

28 Mar 2024, 9:19

DruštvoDuži redovi za reklamaciju nego…

Sugrađani se žale da im od Nove godine, nakon hakerskog napada na EPS, stižu uvećani računi…

28 Mar 2024, 9:16

Kursna lista