20 Godina od Bombardovanja Srbije
   24 Mar 2019, 15:25        kurir.rs    Tyler Durden


20 Godina od Bombardovanja Srbije

U Srbiji će danas nizom komemorativnih manifestacija biti obeležene tačno dve decenije od početka agresije NATO na SR Jugoslaviju, 24. marta 1999. godine.

Dan sećanja na stradale u NATO agresiji, biće obeležen u Nišu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, predstavnika vojske, crkve, diplomatskog kora, građana.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović pozvao je građane da se sutra okupe ispred Tvrđavskog mosta i odaju počast svim stradalima i da se svi sete teških trenutaka u istoriji zemlje.

Kako je najavljeno, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, porodice poginulih radnika RTS-a, pomocnica ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović, generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i v. d. direktor Televizije Srbije Ilija Cerović, položiće vence ispred spomenika "Zašto", u znak sećanja na poginule radnike RTS-a.

 Poštu poginulima u NATO bombardovanju kod spomen obeležja "Glasnik sa Straževice" na brdu Straževica, odaće predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i državni zvaničnici.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić položiće cveće i na spomen-obeležje posvećeno devojčici Milici Rakić i deci stradaloj u NATO agresiji.

Od 19.00 do 21.00 biće prikazani dokumentarni film "Vojska Jugoslavije u odbrani od NATO agresije" (49 min), reditelja Miluna Vučinicja i Gorana Kostića i igrano-dokumentarni film "Voz" (13 min), reditelja Gorana Kostića, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Danas, pre tačno 20 godina, nakon niza spornih pokušaja i ponuda međunarodne zajednice da se reši kosovska kriza, iz baze u Avijanu poletali su prvi avioni koji su i narednih 78 dana bacali bombe po vojnim i civilnim ciljevima širom zemlje.

 Vojna intervencija na SRJ počela je 24. marta oko 19.30, po naređenju tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a vlada u Beogradu iste noći je proglasila ratno stanje.

Prvih dana, zemlju je nadletalo 70 borbenih aviona, a njihov broj se vremenom uvećavao tako da je bilo i do 400 poletanja dnevno.

 Prema podacima stručnjaka iz Srbije, do 10. juna zabeleženo je 18.168 avio poletanja, iz NATO baze navodili su da ih je bilo 38.004, od toga 10.484 vatrenih dejstva, dok su ostalo bila izviđanja, letovi tankera, avaksa...

 Napadi na SRJ vršeni su sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, a neke operacije izvršavali su i bombarderi koji su poletali iz baza u Zapadnoj Evropi, pa i iz SAD.



Slične vesti

Izložba "Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima" otvorena u Galeriji CZK

4 Dec 2023, 10:55

U Galeriji Centra za kulturu Požarevac otvorena je izložba „Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima“,…

Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945

26 Nov 2020, 13:53

U Galeriji savremene umetnosti postavljena je  izložba arhivskih dokumenata i fotografija  „Ratna slika…

Obeležen Dan primirja u Požarevcu

11 Nov 2020, 12:06

Polaganjeem venaca na Spomenik srpskom vojniku u Kosovskoj ulici, u Požarevcu obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPresretači i radari na putevima…

Na svim putevima u zemlji očekuje se pojačan saobraćaj, naročito u poslepodnevnim satima.…

29 Mar 2024, 12:27

PolitikaStarović za RTS: Usvajanje preporuke…

Odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da usvoji preporuku…

29 Mar 2024, 12:07

Vremenska prognozaPrognoza za subotu, 30. mart 2024.

SRBIJA: U subotu pretežno sunčano i vrlo  toplo za ovo doba godine.…

29 Mar 2024, 11:28

Kursna lista