19. PRŠUTIJADA U MAČKATU
   11 Feb 2019, 13:48    Čajetina    sattelevizija    Maja Stepanović


19. PRŠUTIJADA U MAČKATU

OVOGODIŠNjA, 19. PO REDU SMOTRA PROIZVOĐAČA SUVOMESNATIH PROIZVODA ZLATIBORSKOG KRAJA, POPULARNA „PRŠUTIJADA “, SVEČANO JE OTVORENA, U PORTI CRKVE SVETOG ILIJE U MAČKATU.

U prisustvu proizvođača i mnogih posetilaca manifestaciju Pršutijadu je otvoriopredsednik opštine Čajetina, gospodin Milan Stamatović, a svečanost otvaranja upotpunio je bogat kulturno-umetnički program i nastup trubačkog orkestra Igora Mitrića. Već tradicionalno „Pršutijadu“ organizuje Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga u saradnji sa opštinom Čajetina, uz podršku „Zlatiborskog eko agrara“, Turističke organizacije Zlatibor i Sportskog centra Čajetina. U okviru sajamskog prostora posetiocima je izloženo i kupcima po specijalnoj ceni ponuđeno najbolje dimljeno meso iz seoskih sušara ovog kraja: goveđa i svinjska pršuta, slanina, kobasica, ovčija stelja. Na otvaranju „Pršutijade“ proglašeni su ovogodišnji pobednici, po izboru stručne ocenjivačke komisije.

Ideja za pokretanje „Pršutijade“ proistekla je iz tradicije proizvodnje pršute kao specifičnog proizvoda zlatiborskog kraja, sa ciljem da se doda vrednost proizvodu koji se tradicionalno proizvodi na uskom području, standardizuje kvalitet, zaštiti geografsko poreklo, očuva pašni tov i vrhunskom proizvodu obezbedi promocija.

„Pršutijada“ po svojoj masovnosti i geografskom poreklu posetilaca spada u red nacionalnih manifestacija. Trodnevni događaj poseti preko 10.000 posetilaca iz čitave zemlje i sve je posećeniji poslednjih godina, tako da se slobodno može reći da Mačkat je u periodu „Pršutijade“ centar gastronomskog uživanja i doživljaja, kako Zapadne Srbije, tako i šire. Svoje birane domaće mesne proizvode izložilo je 18 proizvođača iz Mačkata i okolnih sela, ali i inostrani gosti manifestacije, proizvođači parmskog pršuta iz italijanskog grada Langirano.


 Slične vesti

ZLATIBOR PREDSTAVLJA SVOJE POTENCIJALE U BANJA LUCI

19 Apr 2019, 10:15

Međunarodni sajam turizma „ Banjaluka 2019“ počeo je danas i trajaće do 20. aprila , a svi zainteresovani mogu…

MAĐARSKE AGENCIJE U STUDIJSKOJ POSETI ZLATIBORU

15 Apr 2019, 10:15

AGENCIJE I NOVINARI IZ MAĐARSKE PRVI PUT U POSETI ZLATIBORU. OD 11. DO 14. APRILA 2019. GODINE PREDSTAVNICI MEDIJA I TUROPERATORA…

ZLATIBORSKI AUTO KAMP POČEO SA RADOM

4 Apr 2019, 10:01

Ovih dana u kamp stižu prvenstveno individualni gosti, a prva  organizovana grupa je najavljena za 14. maj , kada će…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Crna hronika207 POGINULIH, VIŠE OD 500 RANJENIH…

Broj poginulih u sinhronizovanim bombaškim napadima koji su danas dogodili na Šri…

21 Apr 2019, 14:30

DruštvoMIRA MARKOVIĆ SAHRANJENA U POŽAREVCU…

Urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Marković položena je danas u zajedničku grobnicu pored…

20 Apr 2019, 16:50

DruštvoDAN OTVORENIH VRATA U POLJOPRIVREDNOJ…

POLJOPRIVREDNA ŠKOLA SA DOMOM UČENIKA SONJA MARINKOVIĆ ORGANIZOVALA JE OVE SUBOTE DAN…

20 Apr 2019, 14:32

Kursna lista