19. PRŠUTIJADA U MAČKATU
   11 Feb 2019, 13:48    Čajetina    sattelevizija    Maja Stepanović


19. PRŠUTIJADA U MAČKATU

OVOGODIŠNjA, 19. PO REDU SMOTRA PROIZVOĐAČA SUVOMESNATIH PROIZVODA ZLATIBORSKOG KRAJA, POPULARNA „PRŠUTIJADA “, SVEČANO JE OTVORENA, U PORTI CRKVE SVETOG ILIJE U MAČKATU.

U prisustvu proizvođača i mnogih posetilaca manifestaciju Pršutijadu je otvoriopredsednik opštine Čajetina, gospodin Milan Stamatović, a svečanost otvaranja upotpunio je bogat kulturno-umetnički program i nastup trubačkog orkestra Igora Mitrića. Već tradicionalno „Pršutijadu“ organizuje Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga u saradnji sa opštinom Čajetina, uz podršku „Zlatiborskog eko agrara“, Turističke organizacije Zlatibor i Sportskog centra Čajetina. U okviru sajamskog prostora posetiocima je izloženo i kupcima po specijalnoj ceni ponuđeno najbolje dimljeno meso iz seoskih sušara ovog kraja: goveđa i svinjska pršuta, slanina, kobasica, ovčija stelja. Na otvaranju „Pršutijade“ proglašeni su ovogodišnji pobednici, po izboru stručne ocenjivačke komisije.

Ideja za pokretanje „Pršutijade“ proistekla je iz tradicije proizvodnje pršute kao specifičnog proizvoda zlatiborskog kraja, sa ciljem da se doda vrednost proizvodu koji se tradicionalno proizvodi na uskom području, standardizuje kvalitet, zaštiti geografsko poreklo, očuva pašni tov i vrhunskom proizvodu obezbedi promocija.

„Pršutijada“ po svojoj masovnosti i geografskom poreklu posetilaca spada u red nacionalnih manifestacija. Trodnevni događaj poseti preko 10.000 posetilaca iz čitave zemlje i sve je posećeniji poslednjih godina, tako da se slobodno može reći da Mačkat je u periodu „Pršutijade“ centar gastronomskog uživanja i doživljaja, kako Zapadne Srbije, tako i šire. Svoje birane domaće mesne proizvode izložilo je 18 proizvođača iz Mačkata i okolnih sela, ali i inostrani gosti manifestacije, proizvođači parmskog pršuta iz italijanskog grada Langirano.


 Slične vesti

ZAPAŽENO PREDSTAVLJANJE TO ZLATIBOR DRUGOG DANA SAJMA U SOFIJI

18 Feb 2019, 10:37

Drugog dana nastupa na sajmu turizma u Sofiji predstavnici Turističke organizacije Zlatibor sastali su se sa predstavnicima…

SRETENJSKI PRAZNICI NA ZLATIBORU U ZNAKU SJAJNE ZABAVE I DOBRE SPORTSKE ATMOSFERE

18 Feb 2019, 10:36

Sretenjski praznik, padine pod snegom i osunčana planina, ovog vikenda  privukli su na Zlatibor veliki broj gostiju,…

ZLATIBOR PREDSTAVLJA SVOJU PONUDU U GLAVNOM GRADU BUGARSKE

16 Feb 2019, 10:08

Počeo je 36. Međunarodni Sajam turizma u Sofiji koji se održava od 14.  do 16.februara, a turistička organizacija Zlatibor…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPROGNOZA za PETAK, 22. Februar…

SRBIJA: U petak naoblačenje i zahlađenje sa prolaznom kišom usled prodora hladnog vazduha…

21 Feb 2019, 11:35

DruštvoBEZ STRUJE DEO POŽAREVCA

Zbog hitnih radova u trafo stanici Higijenski zavod u četvrtak, 21.02.2019. od 07:30 do 07:40…

21 Feb 2019, 10:07

DruštvoZBOG HITNIH RADOVA BEZ STRUJE…

Zbog hitnih radova na dalekovodu (zamena dva stuba) u četvrtak, 21.02.2019. od 9 do 13 bez…

21 Feb 2019, 10:05

Kursna lista