140 GODINA OD OSNIVANJA GIMANZIJE U VELIKOM GRADIŠTU
   26 May 2019, 13:56    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


140 GODINA OD OSNIVANJA GIMANZIJE U VELIKOM GRADIŠTU

U okviru obeležavanja 140 godina  od osnivanja gimnazije u Velikom Gradištu,u velikoj Sali ove obrazovne ustanove  u prisustvu velikog broja gostiju I radnika škole predstavljena je Monografija ''Velikogradištanska gimnazija 1879-2019'', koja je rezultat  istraživanja i prikupljanja najznačajnijih podataka u vezi sa nastankom i radom gimnazije u ovom gradu na Dunavu.

Stranice ove monografije, koja je prvi put napisana u istoriji Škole, ispričaće samo delić priče o njenom životu, o njenim osobenostima, uspesima njenih učenika i brojnim aktivnostima. Istorija gimnazijskog obrazovanja u Velikom Gradištu podeljena je na sedam delova u kojima su autori  Jasmina Živković,  Slobodanka Cvetković,  Vesna Novković i Zoran Tašić pokušali da rekonstruišu život škole, njene uspone i padove, njen rad i neke od njenih  od najvećih uspeha.

            -Ova monografija predstavlja dugogodišnji napor četiri autora,Jasmine Živković,Slobodanke Cvetković,Zorana Tašića I Vesne Novković,u istraživanju na obezbeđivanju podataka o našoj Gimnaziji. Monografija je prva u istoriji škole,jer se do sada niko nije bavio istraživanjem istorije Velikogradištanske gimnazije. Knjiga ima 400 strana,obrađeno je kompletno gimnazijsko obrazovanje od oosnivanjado daans I obiluje bogatim arhivskim podacima.Deo do 1956.godine je obrađen arhivski,a od 1990.godine hroničarski.tako da pvaj novi deo istorije obiluje bogatim podacima koji oslikavaju sadašnji život I rad škole,kaže director škole ,,Miloje Vasić’’ I jedan od autora ove monografije,Zoran Tašić..


 Veliko Gradište je u drugoj polovini 19.veka imalo status pogranične varošice,sa razvijenom trgovinom sa naseljima na drugoj obali Dunava koja su tada pripadala Austrougarskoj.Žitelji ove varošice koja je tada imala samo nešto malo više od tri hiljade stanovnika,bili su svesni potrebe za razvojem gimanzijskog obrazovanja.

Posle neuspele inicijative da se otvori privatna gimnazija na nemačkom jeziku 1875.godine,kasnije 14.septembra 1879.godine svečano je otvorena Velikogradištanska gimnazija realka. Svoju zgradu, namenski napravljenu za potrebe škole, gimnazija dobija 1887. godine. Osim ove zgrade (koja se i danas koristi), zgradu u kojoj se danas nalazi škola dobija 1929. godine. U septembru 2018. godine dobija ime Srednja škola „Miloje Vasić“ po njenom nekadašnjem učeniku i nastavniku, profesoru univerziteta, akademiku, ocu srpske arheologije i jednom od sto najznamenitijih Srba.


          -Da je verovatno da je,usled te činjenice Veliko Gradište pogranično mesto I živih poslovnih,trgovinskih I drugih poslovnih veza sa tadašnjom Austrougarskom I pograničnim mestima u današnjoj Vojvodini,tada Austrougarskoj,iznedrila se ideja da se Velikom Gradištu osnuje još 1875.godine Gimnazija na nemačkom jeziku,u kojoj bi se nastava odvijala na nemačkom I  što tada,a I danas to nije bilo prihvatljivo I primereno, naglasila je Jasmina Živković,autor monografije.


Jedan od autora ove monografije je I Slobodanka Cvetković koja je predstavila je period nemačke okupacije od 1941 -1944.godine I period socijalizma do 1956 .godine kada je gimnazija st iajem okolnosti predstala da postoji.


   -Oba perioda koje sam obrađivala,pored internata,dobrotvora I zadužbinara  koji su pomagali osnovno I srednje obrazovanje,dakle zanimljivost u period okupacije I period socijalizma,jeste taj stalni konstatni pritisak na učenika I nastavnike,da budu po modelu I potrebama države,odnosno državne politike,bilo to da je okupatorska ili perioda socijalizma.Znači, od učenika I nastavnika tražilo se da odgovaraju merilima I potrebama tadašnje državne politike,dodala je Cvetković.


Cilj istraživanja i rada na Monografiji je upoznavanje šire javnosti sa činjenicama o gimnazijskom obrazovanju u Velikom Gradištu, kao i o obrazovnom sistemu u Srbiji krajem 19. i tokom 20. veka. Ova monografija obrađuje samo gimnazijsko obrazovanje u srednjoj školi u Velikom Gradištu, dok period od 1956. do 1990. godine, kada srednja škola radi kao škola za obrazovanje učenika u privredi, predstavlja posebnu celinu i biće obrađen u nekom narednom istraživanju.

Monografija je posvećena svim bivšim učenicima i zaposlenima „Velikogradištanske gimnazije“, kao i svim onim dobronamernim ljudima koji su svojim zalaganjem, na puno raznih načina, pomogli da škola živi i uspešno obrazuje i vaspitava učenike od 1879. godine do danas.


Školu danas pohađa 410 učenika raspoređenih u 19 odeljenja. Pored osam odeljenja gimnazije opšteg smera i dva odeljenja gimnazije u izdvojenom odeljenju u Golupcu u školi postoji i devet odeljenja smerova turistički tehničar, trgovac, kuvar, konobar i poslastičar. U školi radi veliki broj visokokvalifikovanih i veoma motivisanih nastavnika koji predstavljaju sinergiju mladosti i iskustva i koji postižu izuzetno velike uspehe.


S obzirom da škola ima relativno mali broj učenika, oni postižu veoma zapažene rezultate na svim nivoima takmičenja iz velikog broja nastavnih predmeta. Svake godine 15-20 učenika u pojedinačnim naučnim disciplinama ostvari plasman na republički nivo takmičenja i redovno osvajaju neko od prva tri mesta na republičkim takmičenjima.
Lj.Nastasijević



Slične vesti

Kulturna diplomatija - novi master program Univerziteta umetnosti

6 Jun 2022, 9:14

Univerzitet umetnosti u Beogradu od naredne godine uvodi novi master program iz oblasti kulturne diplomatije. Očekuje se…

Srbija među pet najboljih zemalja u Evropi za inovacije

21 Apr 2022, 10:32

Srbija ima više od 12.000 istraživača, više od 70 instituta, 22 izuzetno vredna razvojna centra i 123 univerziteta i fakulteta,…

Jedina visokoškolska ustanova u istočnoj Srbiji upisuje nove kandidate

12 Jul 2021, 14:26

Danas je drugi dan upisa budućih studenata na Akademiju tehničkih strukovnih studija Beograd odsek Primenjenih inženjerskih…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportSedmojulski turnir u futsalu

Na stadionu malih sportova Sportskog centra Požarevac u toku je Sedmojulski turnir u futsalu.…

29 Jun 2022, 14:17

PolitikaRebalansom obezbeđena dodatna…

Nakon rebalnsa budžet Gradske opštine Kostolaac oko 408. miliona dinara, odlučili kostolački…

29 Jun 2022, 14:01

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA ČETVRTAK, 30. Jun…

SRBIJA: U četvrtak sunčano i tropska vrućina. Biće još malo toplije…

29 Jun 2022, 12:32

Kursna lista