12. MART DAN KADA JE UBIJEN PREMIJER SRBIJE
   12 Mar 2019, 13:29        mondo    Maja Kostić


12. MART DAN KADA JE UBIJEN PREMIJER SRBIJE

Na dan kada je pre 16 godina ispred Vlade Srbije u atentatu ubijen njen tadašnji predsednik Zoran Đinđić u Beogradu odaje se pošta na različitim mestima. Inače potpuno na suprotnim stranama, vlast i opozicija (i suprotstavljene struje u okviru iste), danas šetaju, pale sveće i polažu vence i cveće na Đinđićev grob i na mestu na kom je ubijen.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, praćena ministrima, položila je prva danas venac u dvorištu vlade, gde je ubijen premijer Zoran Đinđić.
Sa druge strane, predstavnici Đinđićeve Demokratske stranke (DS), poštovaoci i prijatelji položili su venac i cveće na grob ubijenog premijera u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.
U Beogradu, zajedno sa organizatorima protesta "Jedan od pet miliona" upriličena je  memorijalna protestna šetnja od Filozofskog fakulteta do zgrade Vlade u čijem dvorištu je Đinđić ubijen.

12. marta 2003. godine, u prvom saopštenju posle ubistva premijera, Vlada Srbije je kao organizatore i počinioce atentata označila kriminalce iz takozvanog zemunskog klana, a kao kolovođe grupe identifikovala nekadašnjeg komandanta raspuštene Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorada Ulemeka Legiju, kao i vođe kriminalnog zemunskog klana Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma.
Vlada Srbije je, takođe, saopštila da je tog dana trebalo da bude potpisan nalog za hapšenje članova "najveće organizovane grupe na prostoru bivše Jugoslavije", kako je označen zemunski klan.
Zoran Đinđić je bio prvi demokratski premijer u Srbiji. Nakon dve godine svog rada u predstavništvu, obilazio je gradove po Srbiji i razgovarao sa građanima na organizovanim tribinama, i u takvom neposrednom kontaktu je i predstvio jedan drugačiji način vođenja politike koja je do 2000. bila aktuelna na ovim prostorima. Jedna od njegovih ideja je bila da, nakon 5. oktobra 2000. godine, ujutro 6. oktobra 2000. godine uputi zvanično otkaz svim funkcionerima javnih preduzeža, zaposlenim novinarima na RTS u i načelnicima policije, a 7. oktobra raspiše Vlada konkurs za nova lica na svim tim pozicijama sa jasno definisanim kriterijumima: odgovarajući stepen stručne spreme, da lice nikada nije bilo u JUL u, SPS u, da nije proneverilo državne finanasije i da protiv takvog lica nije podneta krivična prijava. Podršku u svojoj Vladi za ovakav predlog nije imao. Danas, na protestima širom Srbije se mogu čuti slični zahtevi koje je nakon 5. oktobra izneo Zoran Đinđić.
Danas znamo da je beg u budućnost ponekad neophodan kako bi nesrećna stvarnost uopšte mogla biti prihvaćena. Ponekad realno razmišljati znači ne prihvatati realnost u njenoj datoj formi, nego je projektovati u nešto bolje.
Lako je postavljati populističke zahteve i navoditi ljude da vas u tome podržavaju. Hrabrost je tome da se radnicima kaže istina, jesu samo neki od citata Zorana Đinđića.
Za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi u Srbiji.Slične vesti

Fokus zajedničke sednice na ekonomskim tema

11 Mar 2019, 13:23

Predsednica Vlade Ana Brnabić i ambasador Mađarske Atila Pinter razgovarali su o pripremi pete zajedničke sednice dve vlada,…

Vujovićeva izjava neodgovorna i nekorektna

1 Mar 2019, 14:39

Izjavu bivšeg ministra finansija Dušana Vujovića da će Srbiji biti potrebno 185 godina da po realnoj kupovnoj…

Sloboda medija neophodna za zdravo društvo

27 Feb 2019, 14:31

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obećala je predstavnicima novinarskih udruženja da će, nakon javne rasprave i usvajanja…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najnovije vesti

ZanimljivostiDANAS SE SLAVE MLADENCI: KAKVI…

DANAS SU MLADENCI. KO SE VENČAO U POSLEDNJIH GODINU DANA DANS SLAVI OVAJ PRAZNIK! NAŠI…

22 Mar 2019, 16:14

Društvo50. GODINA DOMA ZDRAVLJA POŽAREVAC

SVEČANI PRIJEM POVODOM 50 GODINA POSTOJANJA DOMA ZDRAVLJA POŽAREVAC UPRILIČEN JE U SVEČANIM…

22 Mar 2019, 14:51

PolitikaSTEFANOVIĆ: SARADNJA MUP-A SA…

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasador…

22 Mar 2019, 14:38

Kursna lista