12. MART DAN KADA JE UBIJEN PREMIJER SRBIJE
   12 Mar 2019, 13:29        mondo    Maja Kostić


12. MART DAN KADA JE UBIJEN PREMIJER SRBIJE

Na dan kada je pre 16 godina ispred Vlade Srbije u atentatu ubijen njen tadašnji predsednik Zoran Đinđić u Beogradu odaje se pošta na različitim mestima. Inače potpuno na suprotnim stranama, vlast i opozicija (i suprotstavljene struje u okviru iste), danas šetaju, pale sveće i polažu vence i cveće na Đinđićev grob i na mestu na kom je ubijen.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, praćena ministrima, položila je prva danas venac u dvorištu vlade, gde je ubijen premijer Zoran Đinđić.
Sa druge strane, predstavnici Đinđićeve Demokratske stranke (DS), poštovaoci i prijatelji položili su venac i cveće na grob ubijenog premijera u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.
U Beogradu, zajedno sa organizatorima protesta "Jedan od pet miliona" upriličena je  memorijalna protestna šetnja od Filozofskog fakulteta do zgrade Vlade u čijem dvorištu je Đinđić ubijen.

12. marta 2003. godine, u prvom saopštenju posle ubistva premijera, Vlada Srbije je kao organizatore i počinioce atentata označila kriminalce iz takozvanog zemunskog klana, a kao kolovođe grupe identifikovala nekadašnjeg komandanta raspuštene Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorada Ulemeka Legiju, kao i vođe kriminalnog zemunskog klana Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma.
Vlada Srbije je, takođe, saopštila da je tog dana trebalo da bude potpisan nalog za hapšenje članova "najveće organizovane grupe na prostoru bivše Jugoslavije", kako je označen zemunski klan.
Zoran Đinđić je bio prvi demokratski premijer u Srbiji. Nakon dve godine svog rada u predstavništvu, obilazio je gradove po Srbiji i razgovarao sa građanima na organizovanim tribinama, i u takvom neposrednom kontaktu je i predstvio jedan drugačiji način vođenja politike koja je do 2000. bila aktuelna na ovim prostorima. Jedna od njegovih ideja je bila da, nakon 5. oktobra 2000. godine, ujutro 6. oktobra 2000. godine uputi zvanično otkaz svim funkcionerima javnih preduzeža, zaposlenim novinarima na RTS u i načelnicima policije, a 7. oktobra raspiše Vlada konkurs za nova lica na svim tim pozicijama sa jasno definisanim kriterijumima: odgovarajući stepen stručne spreme, da lice nikada nije bilo u JUL u, SPS u, da nije proneverilo državne finanasije i da protiv takvog lica nije podneta krivična prijava. Podršku u svojoj Vladi za ovakav predlog nije imao. Danas, na protestima širom Srbije se mogu čuti slični zahtevi koje je nakon 5. oktobra izneo Zoran Đinđić.
Danas znamo da je beg u budućnost ponekad neophodan kako bi nesrećna stvarnost uopšte mogla biti prihvaćena. Ponekad realno razmišljati znači ne prihvatati realnost u njenoj datoj formi, nego je projektovati u nešto bolje.
Lako je postavljati populističke zahteve i navoditi ljude da vas u tome podržavaju. Hrabrost je tome da se radnicima kaže istina, jesu samo neki od citata Zorana Đinđića.
Za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi u Srbiji.Slične vesti

Bez kompromisa u borbi sa sivom ekonomijom

22 May 2019, 12:51

Premijerka Ana Brnabić je na Četvrtoj godišnjoj konferenciji "Izlaz iz sive ekonomije", poručila da država…

Naš zadatak je da napravimo evropsku Srbiju

8 May 2019, 14:08

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nije zabrinuta kada je u pitanju datum pristupanja Srbije Evropskoj uniji…

Brnabić sutra na Godišnjem sastanku EBRD u Sarajevu

7 May 2019, 13:18

Visoki funkcioneri iz svieta ekonomije i politike  će stići u Sarajevo u povodu Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPRIHVATILIŠTE ZA SVE ŽIVOTINJE

AZIL GRADA POŽAREVCA JE AKTIVAN NA TERENU, U POŽAREVCU I KOSTOLCU SVIM RADNIM DANIMA JE MOGUĆE…

24 May 2019, 14:07

Društvo7. SAVETOVANJE NA TEMU UPRAVLJANJE…

SEKTOR ZA  VANREDNE SITUCIJE, VISOKA TEHNIČKA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA I SPASILAČKA…

24 May 2019, 13:36

PolitikaNATO mobilni timovi završavaju…

NATO mobilni timovi iz Komande združenih snaga u Napulju i iz Vazduhoplovne komande u Ramštajnu…

24 May 2019, 12:06

Kursna lista